Cuvant inainte

Acest preambul, cuvânt înainte, doresc să  reprezinte ’’cheia’’ în care trebuie citite cele scrise pe acest blog şi nu numai. Cum fiecare partitură muzicală are o tonalitate, o cheie în care trebuie interpretată, tot astfel şi scrierile au nevoie de o ‘’ cheie’’ de interpretare, o cheie care se află în posesia fiecăruia dintre noi, ne reprezintă. După cum nu toţi putem interpreta în tonalitatea cerută de autor, cum fiecare reprezentăm ‘’o voce’’ particulară, va trebui să interpretăm scrierile în tonalitatea proprie, să le recreem în funcţie de ‘’talentul’’ fiecăruia.

Cele scrise trebuie citite cu ‘’ prezumţia de nevinovăţie ‘’ , trebuie lăsate să ne pătrundă în cuget şi simţire  urmând ca noi să ţinem cont doar de ‘’ecoul’’ stârnit în interioritatea noastră. Dacă avem alte puncte de vedere nu înseamnă că ne contrazicem. Înseamnă că ne completăm, că ne îmbogăţim, că dezvoltăm subiectul. Aici nu este vorba să ne’’impunem’’ unii altora diferitele puncte de vedere. În nici un caz genul acesta de dispută nu poate fi nici productiv şi în primul rând, nici onest. Aceasta, presupune că replicile noastre trebuie date folosind aceleaşi considerente, în tonalitate proprie. Faptul că suntem ‘’influenţaţi’’ de o doctrina sau alta, de o credinţă, de un model, de o metodă, de un sistem…este foarte bine până la punctul în care  ţinem cont de ‘’cheia’’ proprie, de ‘’filtrul’’ individualităţii noastre, de tonalitatea minţii şi inimii noastre. Nu va lăsaţi seduşi de ‘’autoritatea’’ , de notorietatea autorului. Dv. înşivă sunteţi autoritatea adevărată în ceea ce va priveşte, cea care decide ce este bun sau nu pentru dv.  ACUM.

Eu plec de la considerentul că ceea ce ne desparte pe noi oamenii, este doar o treaptă inferioară a cunoaşterii. Când vom realiza substanţa Universală comună aflată în fiecare dintre noi, această aparentă contradicţie va dispare cu desăvârşire.

 În ceea ce mă priveşte, eu nu scriu de dragul de a scrie…Consider că dacă fiecare dintre noi nu am fi un izvor pentru ‘’celălalt’’…am muri de sete cu toţii, n-am mai găsi nici o fântână din care să ne hrănim cea mai de seama sămânţa a evoluţiei sădită în noi : CUNOAŞTEREA.

Fervoarea cunoaşterii nu are un ‘’scop’’, evoluţia ca scop devine subsidiară. Motorul acestei cunoaşteri de care vorbesc eu, este devoţional, are că temelie ‘’recunostiinta’’ faţă de EXISTENŢA.

 Poate veţi regăsi acelaşi lucru repetat sau spus în alte şi alte ‘’tonalităţi ’’. Este firesc să se petreacă acest fapt, în măsura în care-mi propun să mă adresez unor semeni atât de diverşi, cum suntem fiecare dintre noi. Eu doresc să ‘’empatizăm’’, să ‘’rezonăm’’, să ne regăsim dincolo de ‘’lucruri’’, de aparenţe, de tot ceea ce ne poate despărţi.

Aceste considerente sunt valabile pentru tot ceea ce postez pe acest blog. Tot ceea ce susţin provine din ecoul stârnit în fiinţa mea de cele făcute cunoscute mie, adică din EXPERIENŢA proprie. Acest fapt doresc să se petreacă cu fiecare dintre dv. şi mai mult decât atât… nu mă credeţi pe cuvânt…încercaţi, verificaţi, certificaţi sau nu.

  NORMALOGIA…

 Normalogia este un fel de ecologie spirituală. Cum pierderea identităţi reale, cum intrarea în turmă, în sistemul nivelator, generează neantizare şi cum această neantizare,această dezindividualizare generează la rândul ei inconştienţă, iresponsabilitate, nevoia normalogiei, a ştiinţei normalităţii, normalitatea ca principiu natural, universal şi unificator, devine o necesitate evidentă. Poate unii se vor întreba, ‘’ cine decide normalitatea ?!’’ Normalitatea nu ţine de bunul plac, de liberul arbitru al fiecăruia, cu toate că acesta poate acţiona şi acţionează după bunul plac.

Se ştie că atunci când intrăm în posesia unui anumit lucru, fie că este o râşnită de cafea sau un automobil, acestea au un manual de utilizare şi cu cât este mai elaborat obiectul, cu atât acest manual are mai multe rigori de care trebuie să ţinem cont, pentru a nu-l deteriora . Păi dacă pentru o maşină de cusut sau pentru un automobil este nevoie de criterii precise ce trebuie respectate în vederea bunei funcţionari( ?!)…cu atât mai mult ar trebui să respectăm conditile, cel puţin minimale, de ‘’funcţionare’’ al celui mai elaborat organism conceput vreodată de cele mai înalte entităţi spirituale, de neînchipuit pentru mintea noastră…

Normalogia generală se bazează pe principii inexorabile de funcţionare ale naturii umane şi nu numai,  iar cea particulară, pe care ne vom axa, se referă la armonizarea acestor principii cu condiţiile particulare de manifestare a fiecăruia dintre noi, condiţii de care de cele mai multe ori suntem responsabili. Faptul că nu am ţinut şi nu ţinem cont de mediul înconjurător, că l-am supus propriilor noastre interese meschine de câştig, de înavuţire, de satisfacere a plăcerilor scăpate de sub controlul conştiinţei, ne determina ca astăzi, până nu este prea târziu, să ne ocupăm de normalogie, de această ştiinţă uitată a normalităţii. Nu căutaţi în istoria ştiinţelor…normalogia este un cuvânt ‘’inventat’’, dar cu siguranţă, corect.

 Până când nu vom rezolva marea contradicţie apărută în urma individualizării Eu-lui în om, când acesta şi-a căpătat dreptul şi răspunderea de a fi considerat astfel, cu preţul egoismului prevaloator, versus unitatea în care trebuie să ne ‘’dizolvăm’’, renunţând tocmai la acest egoism care ne-a dat posibilitatea individualizării…vom plăti preţul suferinţei. Pentru ca acest preţ sa fie cat mai mic…numai de noi depinde.

15 răspunsuri la Cuvant inainte

 1. xaeus zice:

  Nu sunt de acord cu normalitatea, normalizarea si tot ce tine de cuvantul asta.
  De ce ? Pentru ca este o limitare. Intotdeauna omenirea a avansat din cauza anormalului, a limitelor extreme, nu a boivacllor din turma considerata normala.
  Normalitatea nu mai inseamna de mult echilibru, ci limitare fortata. Se poate vedea asta in absolut oice situatie sau domeniu.
  Asa ca, spor la a fi normal. Pas. Nu ma intereseaza. Normalitatea aia stabilita prin legi sau alte aberatii este asa doar pentru unii. De obicei aia care au impus-o nu participa la ea. Normalitatea exagerata duce doar la stagnare,
  Credeti ca e normal ca sub 20% din oamenii unei tari sa munceasca efectiv ? Eu zic nu. UE zice da. De asemenea, nu consider normal sa mi se otraveasca apa, aerul si pamantul. Dar din nou, altii spun ca-i foarte normal, dupa argumentul de turma ‘e si la altii’ sau ‘asa-i la multi’. E, pe mine nu ma intereseaza de turma. Daca turma sare in prapastie ca li s-a spus ca-i normal, eu nu o voi face, cat de normal si legal ar fi asta.
  Sper ca s-a priceput ce am vrut sa subliniez.

 2. calinakimu zice:

  Stimate domn, chiar dv spuneti ca normalitatea nu mai inseamna de mult “echilibru”. Pe cale de consecinta sustineti ca normalitatea presupune echilibru. Si eu. Aaaa, ca noi oamenii am calcat totul in picioare…este o alta discutie ce tine de ascensiunea “boivacilor”, cum va place sa-i numiti pe acestia. Sunt total de accord cu dv. si prin tot ceea ce sustin intaresc spusele dv. Asa zisul anormal, intr-o societate bolnava, devine “normal”. Scriam eu undeva…”Copilul meu, rastoarna lumea…ca sa o poti pune pe picioare. Insasi viata mea este pusa sub semnul non-conformismului, nu de dragul originalitatii, de dragul NORMALITATII (nu de turma).
  Urarea dv,…”spor la a fi normal”(?!)… usor resentimentara, nu cunosc motivul, nu este sustinuta cu argumente in ceea ce ma priveste. Daca ati urmarit TOT ceea ce am postat pe blog, despre necesitatea schimbarii sistemului, despre meritocratie, despre “iesirea” din sistem, despre initierea spirituala, veti fi constatat ca eu sustin normalitatea “anormala”, pentru tabloul lumii actuale. Asa incat “normalitatea” de care va vorbesc eu, este in contradictie flagranta nu asa zisa “normalitate” pe care doriti sa mi-o “pasati”. Sunt impotriva Rosiei Montane, a gazelor de sist, a sistemelor poitice,impotriva ipocritei UE, a dictaturii “democratiei” de parada…
  Asa incat stimate domn, sunteti mai aproape de mine, decat v-ati inchipuit. Ma bucur sa va aflu alaturi de mine in acest demers de constientizare, de trezire…
  Nu avem pareri contradictorii, cel mult complementare.
  Va astept oricand sa “combatem” de aceiasi parte a baricadei. Sunt de-al dv.

 3. Buna ziua,

  Fac parte din echipa BlogTAG.ro si pentru ca am citit cu mare placere blogul dumneavoastra Haide la tara!, doresc sa va prezint proiectul nostru cu speranta ca vi se va parea interesant si veti dori sa fiti alaturi de noi.
  BlogTAG se adreseaza tuturor persoanelor care detin un blog si sunt activi pe acesta, pentru a-i ajuta sa faca parte din comunitatea de bloggeri care au aceleasi interese ca ei, si ofera concursuri si campanii cu premii in bani si produse foarte atractive. Incercam sa selectam intotdeauna numai concursurile si campaniile care prezinta interes pentru dumneavoastra, care se potrivesc cu tema blogului dumneavoastra.

  Cine suntem?
  O echipa de oameni tineri si ambitiosi, cu dorinta de a dezvolta o comunitate stransa in blogosfera. Organizam concursuri si campanii de adevertoriale care sa sustina blogurile romanesti si sa le ofere mereu provocari noi celor care au pasiunea scrisului.
  Incercam sa atragem bugetele companiilor care doresc sa fie promovate prin concursuri si campanii de advertoriale in zona de blogging, astfel incat pasiunea de a scrie articole pe blogul dumneavoastra sa fie si recompensata in bani si premii consistente.

  Cont pe BlogTAG.ro?
  De ce nu? Noi va asiguram tot suportul pentru a va crea cont, suntem deschisi la orice intrebare, propunere sau discutie. Plus ca in acest mod va putem tine la curent cu noutatile BlogTAG.ro, campaniile si concursurile noastre.
  Pe BlogTAG gasiti usor si rapid concursurile si campaniile care sunt in desfasurare, sfaturi si lucruri utile care sa va ajute in imbunatatirea vizibilitatii blogului dumneavoastra.

  Concurs TargulCartii.ro
  In aceasta perioada este activ concursul sponsorizat de TargulCartii.ro, librarie si anticariat online. Va puteti inscrie cu un articol care sa respecte cateva cerinte, iar echipa de la TargulCartii.ro ofera premiu pentru primul clasat o tableta! Mai multe detalii aici.

  Concurs BlogTAG.ro
  Pana la 1 iulie va puteti inscrie in concursul organizat chiar de BlogTAG.ro pentru promovarea platformei de advertoriale si a comunitatii. Premiile sunt foarte atractive, aflati mai multe aici.

  Campania LibrarieUniversala.ro
  Pana duminica, 1 iunie, LibrarieUniversala.ro ii invita pe toti bloggerii pasionati de literatura si carti sa participe la campania de advertoriale. Primii 10 care se inscriu beneficiaza de sponsorizarea oferita de LibrarieUniversala pentru articolele scrise. Mai multe detalii aici.

  Va astept cu drag sa va alaturati comunitatii de pe BlogTAG.ro si sa participati la concursurile si campaniile noastre!

  Alexandra Margarit

  Echipa BlogTAG.ro
  http://www.blogtag.ro/
  blogtag.ro@gmail.com
  https://www.facebook.com/BlogTag.ro

 4. Camelia zice:

  „Nu va lăsaţi seduşi de ‘’autoritatea’’ , de notorietatea autorului”.

  Asta m-a amuzat;despre notorietatea autorului nu am vreun habar, dar sunt de acord cu seducţia. Seducţia stă în spirit, aşa că exercită-i puterea!
  Şi-mi place că ai folosit un cuvânt puternic, „fervoare”.
  Cât despre liberul arbitru, el este însă unul relativ.

 5. calinakimu zice:

  In mod esential totul este relativ dupa cum absolutul exclude orice atribut.
  Acord mare grija notiunilor referitoare la fervoare, devotiune, smerenie…stari extrem de speciale

 6. Camelia zice:

  „Adevărat şi credibil este de atâtea şi de-atâtea ori doar relativul pentru că e mai puţin susceptibil ruginii, ruginirii, iar absolutul în care mai cred câţiva pare…absolutul pare, nu este, iar la alţii îndoielile şi aproximaţiile sunt, nu doar par, şi’s pentru că sunt relative”.
  Citez din mine ca din clasici. Glumesc.
  Stările astea de zici de ele eu le numesc trăiri,astfel le spun.

 7. Ionut zice:

  Ti-am gasit blogul pe blogul staupenet.ro, am ramas uimit, intr-un mod placut de acele scurte cuvinte. Uite, de asta ai inca un cititor, unul fidel 🙂

 8. calinakimu zice:

  Am fost plecat trei saptamani si nu am putut fi activ pe blog…
  Ma bucur sa aflu ca „suntem” cat mai multi cei care chiar VREM sa intelegem…ce se petrece cu lumea noastra…care nu putem asista pasivi la strambatatea lumii…

 9. 🙂 subiecte foarte interesante, imi pare rau ca nu v-am descoperit mai demult 🙂

  • calinakimu zice:

   Niciodata nu este prea tarziu…
   Ma bucur sa aflu ca subiectele pe care le abordez sunt de interes. Din nefericire acest „interes” nu este cultivat de cei care prin fisa postului sunt OBLIGATI sa le cultive. Mijloacele de informare cu tot arsenalul lor impresionant…nu fac decat sa deturneze atentia publicului de la adevaratele probleme ale lumii noastre, nu fac decat sa adanceasca confzia. Bineanteles…nimic intamplator…

   • Mi-ar fi placut, ca temele din cele abordate pe blogul dumneavoastra, sa poata fi dicutate cu elevii la orele de cultura civica, unde se mai predau si astea…..acum scoala e, nici nu stiu cum sa i spun 🙂

   • calinakimu zice:

    Copiii sunt dornici, receptivi, plin de entuziasm atunci cand li se vorbeste „altfel”, fara seriozitatea cu care sunt tratate subiectele…neserioase, din programa scolara. Eu vad examenele desfasurandu-se ca discutii „libere” despre subiecte punctuale, ce tin de materile de studiu si despre subiecte ce tin de viata, de creativitate, de manifestarea autenticitatii, spontaneitatii…
    Cel mai mare succes l-am avut atunci cand le povesteam copiiilor povesti…”pe invers”, in care personajele principale, exemple de harnicie, cumintenie, curatenie…acele personaje perfecte…se comportau „normal”, nu erau super-eroi…erau ca ceilalti copii …chiar poznasi…
    Poate voi avea timp sa scriu cateva povesti pentru copii …normali. Cine stie…?!

   • Asa am descoperit si ca sunteti sau ati fost cadru didactic 🙂 frumos, foarte frumos 🙂

 10. Edita Gioia zice:

  Woow ….in cautarile mele am dat de acest blog minunat unde ma faceti sa ma simt ACASA, unde se vorbeste acelasi limbaj comun, unde recunosc frecventele esentei mele. Multumesc pentru ca a-ti creat acest colt de Acasa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s