Capacitatea de a ”ÎNȚELEGE”…

Balancing_of_pebbles
Caracteristica principală a lumii, la o primă vedere, este reprezentată de această infinită diversitate în UNITATE.Totul se află într-o veșnică mișcare, energia vibrând pe diferite niveluri existențiale.
Omul, căci despre EL vreau să vorbesc, această ”culme” atinsă de Existență, cel puțin ce se recunoaște ”oficial” pănă acum, nu face excepție. Indivizii sunt unici, fiecare având propriile caracteristici individuale și o cale unică de urmat, doar DIRECȚIA fiind comună. Nu doresc să abordez modul cum suntem produsul, consecința gândurilor și faptelor noastre, cum destinul personal și colectiv, cu care ”venim” în lume și pe care-l construim clipă de clipă, acționează. Aceasta este o altă discuție. 
Fiecare individ, cel puțin în această viață, are caracteristicile sale care-i definesc temperamentul, caracterul, personalitatea, adică felul de a fi. Astfel, vom vedea că există oameni care ”înțeleg” în felul lor, care au vocație în spre ștințele exacte, alții în spre poezie, artă în general, iar ca structură a minții unii sunt analitici, alții sintetici… Desigur, fiecare individ se încadrează într-un fel general de a fi, dincolo de natura sa comună.
În discuțile ”libere”, vom vedea că oamenii se consideră unii pe alții ca având unii o gândire matematică, științifică, fiind de acțiune, cu simț practic, așa zișii ”materialiști”, sau, ca fiind mai visători, poetici, artiști, așa zișii ”idealiști” și ar mai exista o categorie a celor considerați teoreticieni, filosofi. Aceste considerații sunt foarte generale și subiective, în sensul în care vom vedea poeți matematicieni, filosofi materialiști sau idealiști ș.a.m.d. delimitările stricte fiind false.
Să vedem în continuare ce înțelegem prin această capacitate umană de ”a înțelege”, dincolo de toate aceste caracteristici discutate și unele ”discutabile”.
Va trebui să delimităm înțelegerea de cunoaștere. Cunoașterea este căpătată, este învățată, ea vine din afară, pe când înțelegerea reprezintă o capacitate proprie individului, care vine din lăuntrul său. Înțelegerea reprezintă capacitatea FIINȚEI tale de a crește, este ceea ce îți aparține numai ție, pe când cunoașterea nu te reprezintă, ea este exterioară ție, este străină de tine, chiar dacă unii, din nefericire, se identifică cu aceste cunoștințe căpătate și se cred profesori, doctori, ingineri… De aceea vedem oameni burdușiți de carte, dar lipsiți de înțelegere.
Înțelegerea este legată de ”înțelepciune”, ele nu se pot despărți. Oricâte cunoștințe ar aduna cineva în memorie prin învățare, acestea nu reprezintă decât un proces al acumulării, pe când înțelepciunea nu se produce prin minte, ea nu urmează logica minții, ea este fundamental un proces al inimii, vine din…dragoste. 
Iată, cum ”inima”, acest organ fundamental spiritual, sediul ”geografic” al iubirii, reprezintă calea descifrării secretelor vieții. Dar, este nevoie, ca mai întăi omul să-și fi descoperit inima, generic vorbind, cultivănd sensibilitatea. În clipa în care descoperim inima, aceasta se deschide cu încredere, cu iubire predându-se Existenței, iar secretele lumii ne devin accesibile prin dragoste. Mintea, cu toată logica ei, nu are capacitatea de a pătrunde misterele profunde ale vieții. Ea va cunoaște numai periferia lucrurilor. Dar, o dată descoperită inima…iubirea, din acea clipă și mintea devine funcțională, creativă, lucrează la o capacitate calitativ superioară. Atunci cunoștințele căpătate încep să aibă sens, se ”leagă”, fiind trecute prin liantul, prin filtrul unificator, armonizator al inimii. Numai prin inimă este posibilă manifestarea înțelepciunii, inimă care interacționează cu Universul, cu INTELIGENȚA acesuia. Toată cunoașterea lumii, toate cărțile lumii vă vor da cunoștințe, vă vor ”umple” memoria de lucruri moarte, în majoritatea lor complet inutile, dar numai INIMA, înțelepciunea acesteia vă poate și ne poate TRANSFORMA lumea.
Mă intrigă modul cum ”unii” se bat cu cărămida în piept clamând ”acțiunea”, eficiența, pragmatismul, ambiția…Fiți cu mare băgare de seamă cu acești oameni, care sunt capabili de ORICE să-și atingă scopurile. Ei ”calcă” totul în picioare pentru a avea SUCCES personal, sau de grup de interese..
Vedem oameni ”tobă” de carte, care în viața personală, în domeniul relaționării sunt ratați, care știu totul despre…nimic. Și asta, din cauză, că lipsește ”liantul” unificator al dragostei, filtrul inimii. Sunt savanți care-și pun cunoștințele la dispoziție în vederea proiectării de arme pentru ucis…Este de ajuns faptul că sunt bine… ”plătiți”. Singurul mare OM de știință, care tot ceea ce a creat a trecut prin filtrul inimii, a fost Nikola Tesla.
Sistemul educațional aflat la toate nivelurile( familial, școlar, social ) perpetuează în omenire mentalități de sclav, de oameni(?!) înregimentați într-o formă sau alta de sclavie( politică, economică sau religioasă), oameni egoiști, concurențiali, violenți.
Dacă încerci să îndemni la calm, relaxare, dragoste, adevăr, libertate, cinste, vei fi etichetat ca fiind filosof, idealist, utopic, sau teoretician. Cu aceste atitudini nu se fac BANI, nu se capătă putere/avere, notorietate, sau succes în viață. Dacă n-ai ambiția să poți ”călca” pe cadavre până îți vei atinge nenumăratele ”scopuri”… ești un ratat. OARE ?! 
Așa este, poți ”rata”(?!) aceste obiective egoiste, dar vei fi ceea ce ești cu adevărat : OM !!! Nu vei fi o ”făcătură” a unor ambiții induse care au devenit personale, meschine, jalnice, pentru care va trebui să-ți faci viața ta și a celor din jurul tău un iad, pentru care vei urâ și vei fi urât, pentru care vei fi violent și vei fi violentat, pentru care stresul și tensiunile de tot felul îți vor deveni un mod de viață(?!), pentru care vei sacrifica din INCONȘTIENȚĂ cea mai mare bucurie posibilă a Existenței : IUBIREA !!!
Oameni buni…nu vă mai împrăștiați aiurea energiile cu care sunteți hărăziți din belșug, orientațile în spre INIMĂ, cultivați-vă sensibilitatea privind cu ”înțelegere” în jurul vostru, lăsați florile să intre în voi, răurile să vă inunde cu răcoarea lor zglobie, arborii să vă înece în oceanul frunzelor…munții să vă înalțe frunțile în spre fruntea piscurilor înzepezite, soarele să pătrundă adânc în voi fiind una cu LUMINA inimii voastre…revărsați-vă în lume și lăsați lumea să se reverse în voi. Atunci veți începe să funcționați armonic, integral inimă/minte și toate acțiunile voastre vor fi creative, inteligente, înțelepte, săvârșite în deplină libertate. Atunci lumea din afara voastră se va TRANSFORMA după adevăratul vostru chip interior.
Faptele născute din iubire sunt singurele fapte ce se pot considera cu adevărat fapte etice, morale, normale.
Să nu fiți surprinși, dar AȘA CUM SUNTEȚI ACUM…încă NU SUNTEȚI VOI, voi cei ADEVĂRAȚI. Din această cauză și lumea noastră arată atât de bolnavă, atât de rea, atât de nedreaptă, iar lupta, concurența, lăcomia, violențele, confuzia, suferințele de tot felul, nu vă dau pace, vă împiedică să trăiți în liniște, armonie, creativitate libertate…IUBIRE. 
FIȚI ÎNȚELEPȚI, adică… IUBITORI.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capacitatea de a ”ÎNȚELEGE”…

  1. Gheorghe Silviu Halmaghi zice:

    Fain si te unge la suflet! Prefer sá fiu „… etichetat ca fiind filosof, idealist, utopic, sau teoretician.” si sá tráiesc în lumea mea, iar când pun capul pe periná sá dorm linistit. Ce ne aduc bogátiile, avutiile si „colectionarea” a tot ce-i „de valoare”? Avem garantia cá atuncea când vom „facem pasul” putem avea „la noul” domiciliu unele favoruri? Si uite cá totusi se gásesc destui „sá muste” si devin neoameni, numai pentru a avea mai mult ca X sau Y. Din pácate asta e!.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s