TRANSFORMAREA LUMII A ÎNCEPUT DIN TINE ! (1).

5

Tot mai des aud vorbindu-se despre nevoia unei schimbări…de guvern, de regim, de structură, de sistem, de mentalitate…De fapt, de când este ”lumea” tot ”schimbăm” câte ceva, dar observând fondul superficial al schimbărilor vedem, că ceea ce schimbăm în realitate, este schimbarea, adică, schimbăm…schimbarea.
Nemuritorul Caragiale, cu binecunoscutul umor profund, spune prin gura personajului Farfuridi adevărul despre schimbare ” Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc ! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc ! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.
Pentru o înțelegere corectă al sensului acestui concept ”shimbarea”, este nevoie de o explicație. Schimbarea a căpătat un înțeles denaturant, frivol, desuet ,superficial, ce poare fi asociat cu schimbările de modă, de imagine, de statut și asta din cauza unei folosințe, de multe ori, inadecvată, inflaționistă, fără fond. Astfel, schimbarea a devenit formală și în cel mai bun caz circumstanțială. Una… două ne schimbăm câte ceva, soțul/soția, amantul/amanta, garderoba, aspectul, chiar guvernul , sau partidul politic. Ne schimbăm opinile peste noapte, credințele religioase sau filosofice, ciorapii, mărimea sânilor, dantura ș.a.m.d. Asta, mulți, din confuzie, o numesc ”evoluție”(?!). Totuși ”ceva” rămâne neschimbat, sau se află într-o veșnică expansiune, iar acest ”ceva” este tot mai important, ne identificăm cu el, fiind cauza tuturor dezechilibrelor lumii noastre. Acest ”ceva”, ne face lacomi, izolaționiști, duali (fragmentați), mincinoși, trădători, mândri, orgolioși, dominatori, violenți, neiubitori…Desigur, cred că , cel puțin ”intelectual” , v-ați dat seama despre cine este vorba. Așa este…EGO-ul rămâne neschimbat, sau chiar crește, el este marele nostru dușman comun, șarpele ținut , hrănit și încălzit la sân, acestă irealitate psihologică pe care Universul n-o recunoaște, care intră în conflict cu natura noastră adevărată, ca parte indestructibilă a Universului și care generează toate dezechilibrele unei lumi guvernate de către Legile Universale, cărora EGO-ul li se opune. Acest EGO deșertificator, este constanta psihologică ce nu s-a schimbat, care s-a tot întărit dealungul vremurilor. În acest moment, toate conflictele, luptele, violențele, nedreptățile sunt consecința luptelor dintre EGO-uri. FIINȚELE noastre nu se află în acest conflict ireal, este drept, natura noastră corporală suferă, iar FIINȚA, natura noastră interioareă își cere dreptul legitim la existență, conform Legilor care guvernează Universul.
Revenind la schimbare, care de fapt este de suprafață, adică este circumstanțială, vă propun să înlocuim această noțiune, cu o noțiune care are consistență, care este cu adevărat profundă și care se manifestă clipă de clipă în Univers, chiar dacă nu avem ”ochi” pentru aceasta. Este vorba despre TRANSFORMARE , care nu este circumstanțială, care este urmarea unui proces elaborat, profund evolutiv.
O altă constantă a vieții oamenilor, generată tot de EGO ca efect, este suferința, o suferință ce nu este a mea sau a ta, ce nu ține cont de culoarea pielii, zonă geografică, limbă vorbită, grad de cultură, sau mărimea contului bancar.
Acum, dacă vom analiza starea de suferință în care se află imensa majoritate a oamenilor, vom observa, că EGO-ul, această constantă psihologică falsă, își menține controlul asupra noastră din cauză, că nu acceptăm TRANSFORMAREA. De fapt , rămânem încremeniți în proiect, orice noutate ne sperie, ne destabilizează, ne scoate din confortul(?!)… inconfortabil în care ne aflăm. De fapt ne scoate din ”cunoscutul” bun/rău. De frica viitorului, de grija siguranței zilei de ”mâine”(care ”mâine”, când totul se petrece ”azi” ?!), suntem interesați, ne preocupă, am vrea să știm ce ne așteaptă, am vrea să ne programăm viitorul, să ni-l ”securizăm”…Nu acceptăm misterul, aventura, impredictibilul, care sunt modurile în care se manifestă NOUL, Existența. Viața a devenit un stres, un pericol permanent, de la care, tot mai mulți oameni nu mai așteptă nimic bun, iar o asemenea modalitate de abordare, nu face decât să ne confirme spaimele. Firesc!
De fapt VIAȚA, este o continuă TRANSFORMARE, față de care suntem insensibili, orbi, neputincioși să o REALIZĂM și asta, din cauză, că suntem orbiți de grija dorințelor false inventate și inoculate, de grija confortului și ”plăcerilor ”vieții(?!), uitând de VIAȚA propiu zisă, cu tot ce înseamnă cu adevărat aceasta. În Univers, ceea ce veșnic nu se ”schimbă”, este această TRANSFORMARE, această ”constantă” a naturii vieții. Natura vieții fiind TRANSFORMAREA, a nu o accepta, este sursa principală generatoare de suferință, de stres, de inadaptare. De fapt, ceea ce ne sperie, ceea ce evităm cu disperare, este, ca nu cumva ”noul” să ne scoată din confortul iluzoriu al cunoscutului, al trecutului, al încremenirii în proiect. De fapt și de drept, NOUL reprezintă sursa eliberării de trecut și ființarea în singura realitate …PREZENTUL. Plecând de la cum suntem acum, când ne dorim ca societatea să fie consolidată, statică, predictibilă, cimentată, stabilă, când oamenii vor să fie într-o stare… ”dolce far niente”, de fapt, o asemenea societate ternă, este muribundă, nu mai TRĂIEȘTE, ea lâcezește, sucombă. Când oamenii REALIZEAZĂ că suferă, când unii chiar văd că atitudinea lor este cauza acestor dezechilibre/suferinți și atunci se dezlănțuie, provoacă haos, tulburare, atunci societatea este VIE, iar acest preț plătit cu această agitație, este însăși TRANSFORMAREA. Acceptarea TRANSFORMĂRII are acest preț, ca treptă intermediară a creșterii. În sine, acest fapt transformator este minunat, chiar dacă treptele de început au ca efect accentuarea suferinței. 
Pentru Univers, care se manifestă în toate manifestările sale, nu există bipolaritate, contrarile sunt complementare, iar ”binele” și ”răul” nu înseamnă nimic. Este adevărat, că în procesul creșterii, proces fundamental transformator, Principile de funcționare ale Universului, Legile sale, dacă nu sunt respectate, Universul va genera răspunsuri în vederea echilibrării, pentru istituirea stării de NORMALITATE, adică în vederea instituirii ARMONIEI. 
Va continua…
N.B.
Să nu crezi nimic din ceea ce auzi sau citeşti, nu contează cine a spus-o sau scris-o, să crezi doar dacă rezonează sau face sens cu tine.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Meritocraţia și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s