RAȚIUNEA SAU INIMA ?

8

Mintea noastră ”cea de toate zilele”, rațiunea, intelectul acesteia, este incapabilă să înțeleagă ADEVĂRUL. Desigur, ea este minunată atunci când este folosită adecvat rolului ei, atunci când analizează, compară și judecă în domenile cercetării lumii fizice. O asemenea minte nu poate transcede logica lumii practice, lumii materiale.

În ceea ce privește dimensiunea, așa zis spirituală a Existenței, lumea relaților, tot ceea ce poate face bun mintea, rațiunea, este să înțeleagă că această lume nu este domeniul în care poate activa. Problema este că omul a pus și pune din ce în ce  mai mult totul pe seama rațiunii, rațiune ce a fost lăsată să-și vâre coada acolo unde nu-i fierbe oala. Nici măcar nu ne putem imagina, că putem funcționa fără a trece totul prin filtrul rațiunii. Mintea, rațiunea, intelectul sunt mecanice, acesta se dezvoltă și funcționează strict numai în timpul vieții noastre pământești, fiind absolut necesară în viața practică de zi cu zi.

Din nefericire foarte puțini oameni sunt conștienți de existența unui alt centru energetic de care ”auzim”, dar pe care nu-l ”simțim”, nu-l activăm și în lipsa căruia calitatea vieții noastre este tot mai scăzută.

Generic, acest centru poate fi numit INIMA, care prin natura ei este încrezătoare, spre deosebire de rațiune care este neâncrezătoare. Inima sintetizează, este unificatoare, armonizatoare, pe când rațiunea este analitică, fragmentară, izolaționistă. Funcția de bază a rațiunii este să se îndoiască și asta este foarte bine pentru cercetarea, analizarea și descifrarea secretelor lumii materiale. Rațiunea, intelectul, au făcut posibilă existența științei, iar de capacitatea acesteia de a diseca și analiza materia nu ne putem îndoi. Știința își bazează toate progresele pe…îndioală.

Inima este în schimb fundamental religioasă, ea crede. În ciuda faptului că mintea rațională și inima irațională sunt fundamental antagonice, ele nu pot funcționa armonic decât împreună, fiecare în domeniul ei de activitate. Știința se ocupă de exterior, inima de interior, dar pentru ca acest fapt să se petreacă în realitate, este nevoie ca rațiunea, căreia astăzi îi suntem supuși loiali, căreia i-am dat întreaga putere și răspundere în toate domenile Existenței noastre, să înțeleagă că trebuie să renunțe de a se mai amesteca în domeniul inimii, în domeniul ce ține de interioritatea ființei.

Când inima va începe să funcționeze viața va căpăta calitate. Lumea inimii este încrezătoare, strălucitoare, iubitoare, plină de bucurie, rugăciune, extaz. Este o lume care rațiunea plină de îndoială, de tristețe, de întuneric nu o poate înțelege.

Este nevoie să înțelegem că aceste centre energetice ale rațiunii și al inimii, nu pot funcționa simultan. Le vom folosi în mod adecvat pe fiecare în domeniul său de activitate.

Marea problemă este aceea, că despre inimă, ca centru energetic spiritual, cunoaștem prea puțin și asta a fost posibil să se petreacă deoarece întreaga structură educațională este aservită rațiunii. Semnalele pe care le mai primim din zona inimii, ori sunt ignorate, ori sunt filtrate de rațiune pierzându-și sensul real.

Grandiosul fenomen al IUBIRII trecut prin filtrul rațiunii, este deturnat, este pur și simplu distrus. Rațiunea este speriată de iubire, nu o poate diseca fără s-o ucidă, iar premiza de la care pleacă este neîncrederea. Așa este rațiunea, nu ea este vinovată, noi îi oferim această inoportunitate.

Iubirea este vie, cum s-o diseci fără s-o ucizi? Cele mai mari crime s-au făcut cu ajutorul științei, care a inventat arme de distrugere în masă. Asta este logica științei : sinuciderea globală.

Rațional noi iubim oamenii, umanitatea, omenirea, dar nu ne putem suporta unii pe alții(?!). Asta se poate petrece și chiar se petrece, deoarece iubim cu capul(?!).

Stiința disecă, clasifică, compară, constată, certifică, analizează. Acesta este motivul pentru care știm mai multe despre moarte…decât despre viață. Priviți ce se petrece în jurul vostru. Politicienii vorbesc despre iubirea de țară pentru care trebuie să mori și să omori. Religile lumii vorbesc despre iubirea pentru creștinism, iudaism, budism, hinduism, pentru care trebuie să mori și să omori, să-i urăști pe cei ce cred în altceva decât crezi TU.

Vedem cum ne furăm, exploatăm, jefuim, ucidem unii pe alții în așa zisele relații socio-politico-economico-religioase.

Asta este lumea rațiunii în care trăim.

Oameni buni, blogul meu l-am numit ”Hai la țară”,dar de fapt aș fi vrut să-l numesc… ”Hai în inimă”….

Renunțați la cap și viața vi se va schimba cu 180 de grade. De fapt  vă rog să renunțați la iad, la adevăratul iad pe care ni l-am făcut nouă înșine și unii altora.

Știu, nu este ușor să renunți la rațiune, la acestă rațiune în care am fost educați să credem, care a devenit un mod obișnuit de manifestare, de care suntem atât de mândri. Acum, orice citim, auzim, sau vedem, este trecut prin filtrul rațiunii. Este un proces mecanic căruia cu greu vă veți putea opune la început.

Centrul energetic al inimii se trezește cultivând normalitatea, sensibilitatea, liniștea, meditația, bucuria, iubirea și veți vedea că aceiași lume ce astăzi vi se arată întunecată, dizarmonică, nedreaptă…cum deodată devine o altă lume.

Transformându-vă pe voi înșivă, ucigând rațiunea, inima va prelua controlul ființei, a lumii. Asta nu înseamnă să nu mai vedeți inconștiența din jurul vostru, dimpotrivă, veți simți o nevoie compasională uriașă pentru ceilalți, pentru natura înconjurătoare, pentru Univers. Veți deveni ceea ce suntem, fără să o știm : ființe UNIVERSALE, cu răspunderi pe măsură.

Intrați senini, plini de încredere în iubire și bucurie, intrați în minunatul joc al vieții și pentru aceasta este suficient să puneți cât mai multă inimă în tot ceea ce gândiți, în tot ceea ce faceți.

HAI ÎN INIMĂ !!!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la RAȚIUNEA SAU INIMA ?

 1. Pot să republic fără să-ți cer acordul?… 🙂 🙂

 2. Chiar te rog, acum nu mai glumesc!

 3. ecaleopi zice:

  … ne vom putea totuşi împotrivi celor dobândite la naştere, având în vedere funcţiile celor două emisfere cerebrale?

  • calinakimu zice:

   Funcțile celor două emisfere cerebrale, indiferent de natura lor diferită, vor colabora armonic cu funcția spirituală a inimii, dar fiecare centru energetic, cerebral sau spiritual va acționa separt, nu simultan, în funcție de domeniul lor de manifestare. Nu poți fi în ”cap” și în ”inimă” simultan.
   Nu întâmplător spune Iisus că adevărata noastră comoară NEPIERITOARE se află în inimă. Dacă tot ceea ce ține de controlul materialității noastre fizice este responsabil creierul, tot ceea ce ține de domeniul spiritualității : iubire, compasiune, relație, sensibilitate, rămâne și dincolo de moartea fizică și este responsabilă inima. Controlul ființei ar trebui să-l dețină inima, nu mintea. Meditația de fapt asta face. În stare de relaxare, dar totodată vigilent, atent (NU concentrat), ieși din minte, adică din mintea cu gândurile ei, cu memoria ei, cu judecățile ei, cu ”ronțăitul” ei continuu…TACE. În această clipă se manifestă centrul energetic al inimii, iar toată energia deisponibilă se concentrează în actul atenției. Este o energie mobilizată a întregului corp. În această clipă funcționezi total în PREZENT, iar capacitatea de a fi racordat și a primi informații(revelații) din ÎNTREG, Univers, Cosmos ( spuneți-i cum vreți), este totală. Totul, din acea clipă este VIU, SACRU, PERFECT, EXTATIC…iar vederea interioară are o claritate inimaginabilă. Practic ești racordat la mintea Universală. Asta este de fapt starea meditativă, nu ceea ce bat câmpii așa zisele tehnici, sisteme(?!) de meditație. O dată cunoscută această stare, oricând poți reveni în starea minții, sau după caz, a inimii, dar preponderent vei fi în starea meditativă, care este starea firească a OMULUI.
   Revenind la întrebare, nu este vorba de o ”împotrivire”, este o colaborare armonică minte/inimă, cu deosebirea că , de această dată, nu vom mai filtra realitatea prin rațiune, procesând-o în funcție de condiționările acesteia…
   Nu știu dacă m-am făcut înțeles…?!

 4. calinakimu zice:

  Recunosc, am forțat nota, deoarece ”rațiunea” este la putere, taie și spânzură. Cu siguranță însă, domeniul relaților, este nevoie să fie supus INIMII, cum domeniul științei… rațiunii. În rest, conlucrarea minte/inimă este de dorit, sunt centrele de forță principale, împreună cu cel sexual, dar
  INIMA, deloc întâmplător se află la ”mijloc”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s