Continuarea cuvintelor semințe : PREFERINȚELE ȘI ANTIPATIILE, BINELE ȘI RĂUL, CÂȘTIGUL ȘI PIERDEREA, CONTRADICȚILE DISCRIMINĂRILE, DUALITĂȚILE SE NASC DIN IGNORANȚĂ. ÎNȚELEGEREA ”ESENȚEI UNICE”, ESTE ELIBERAREA FAȚĂ DE TOATE ÎNLĂNȚUIRILE VISELOR EXISTENȚEI. (3).

 

2

De cele mai multe ori realizăm că ceva nu este în regulă cu noi, că avem un comportament greșit, că nu procedăm corect sau bine. Însă, chiar atunci când identificăm greșeala, când vedem că avem obiceiuri greșite, de cele mai multe ori ne împăcăm cu gândul să ”așa” suntem noi, iar în cazul în care dorim să ne corectăm, nu o facem imediat, spontan, atunci când realizăm acest fapt. Mintea ne spune că trebuie să ne facem un ”plan” prin care să renunțăm ”treptat” la deprinderile greșite, care au devenit o obișnuință. Cu cât vom amâna, cu cât vom întârzia să acționăm corect, cu atât obișnuința se va statornici, va fi mai greu de înlăturat. În cel mai bun caz ne vom ameliora proastele deptinderi.

În realitate un asemenea comportament dovedește că nu am înțeles cu adevărat situația. Înțelegerea produce o acțiune spontană, este trensformatoare. Când înțelegi, te transformi pe loc, nu mai ai ce și de ce amâna, iar dacă nu înțelegi, de ce să te transformi ?

De fapt, această procedură prin care amâni, etapizezi, acționezi treptat, dovedește că nu ai înțeles. Este valabil și pentru cei care vor să se lase de fumat, de consumat alcool, de lăcomie, de mânie, de irascibilitate, de droguri, care, în ciuda faptului că văd că nu este bine, nu înțeleg cu adevărat problema.

Atunci când înțelegi transformarea este spontană, iar când nu înțelegi vei amâna, adică rămâi ignorant. Ai doar impresia că ai înțeles, dar este o amăgire a minții, care va renunța…

 ”mâine”, ”de luni”, cu un alt prilej, adică niciodată. Amânarea este o păcăleală întreținută de cel care de fapt nu vrea să renunțe, care în adâncul său știe că n-o va face.    

Din păcate noi nu suntem obișnuiți să privim realitatea în față, adevărul ne este inconfortabil, așa că nu ne rămâne decât să-l interpretăm, să ne autoamăgim. Ce mai tura-vura…când VEZI adevărul nu mai ai la ce renunța, pur și simplu situația nefirească dispare.

Faptul că oamenii persistă în greșeală, este din cauză că nu sunt convinși  că acestea sunt greșeli. Când ești pripit, când acționezi sub impulsul nervilor, cum poți renunța la acest obicei treptat? Când ești mânios sau lacom, cum poți renunța de a mai fi astfel…puțin câte puțin? Sunt fumători care vor să se lase de fumat reducând treptat numărul țigărilor, dar la prima ocazie, vrun necaz, sau la o ”bere” cu prietenii, fumează țigară de la țigară.

Când nu poți renunța PE LOC la o proastă deprindere, de ce spui că este greșită acea deprindere? Te minți, nu ești sincer cu tine însuți. Când ai înțeles cu adevărat că este greșită deprinderea…DISPARE pe loc. ÎNȚELEGEREA este în mod fundamental TRANSFORMATOARE.

Când introduci timpul, când dai putere timpului prin amânare, nu faci decât să dovedești nesinceritate, imaturitate. Când te ”gândești” să renunți, când îți faci un plan de a renunța, nu faci decât să amâni ”sine die”.

În ceea ce mă privește, când am înțeles nocivitatea cărnii în alimentație, nu am renunțat la carne, pur și simplu acest aliment nu a mai fost comestibil, nu a mai fost aliment.

Renunțarea presupune un regret, o pierdere, o plăcere mai puțin, atunci când nu este înțeleasă.

Când am părăsit orașul, mai apoi chiar pe acest blog, am încercat să mai atrag și pe alții în această aventură a normalității -spun eu-  arătând virtuțile normalității traiului într-un mediu natural, versus anormalitatea traiului în zonele urbane, unde nu sunt respectate nevoile minimale ale oamenilor. Mulți prieteni mi-au spus că încă nu este momentul, că o vor face altădată, mai târziu, după ce…bla…bla…bla. De fapt ei cochetează cu această posibilitate, n-au înțeles necesitatea acesteia.

Repet, acest mod de amânare se regăsește la fumători, la băutorii de alcool, la cei bisericoși care vor să devină (în timp, a la longa) mai buni, iubitori, mai generoși, alții vor să devină mai calmi, sau mai nu știu cum(?!). Chiar de se vor forța și vor reuși, aceasta se va petrece pe termen scurt, nu va fi de durată. Este firesc, atâta timp cât nu înțeleg necesitatea TRANSFORMĂRII.  

Când privești cu onestitate în adânc, natura fenomenelor se clarifică, iar transformarea este spontană, instantanee. Nu este suficient să afirmi că ceva sau altceva este un lucru rău, că așa credem, că așa am auzit. Transformarea nu este în viitor. Nu există transformare în timp, ea este ACUM și AICI intotdeauna.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Continuarea cuvintelor semințe : PREFERINȚELE ȘI ANTIPATIILE, BINELE ȘI RĂUL, CÂȘTIGUL ȘI PIERDEREA, CONTRADICȚILE DISCRIMINĂRILE, DUALITĂȚILE SE NASC DIN IGNORANȚĂ. ÎNȚELEGEREA ”ESENȚEI UNICE”, ESTE ELIBERAREA FAȚĂ DE TOATE ÎNLĂNȚUIRILE VISELOR EXISTENȚEI. (3).

  1. Ileana zice:

    Citesc fiecare articol cu mare atenție, am ce învăța din cele scrise, mulțumesc frumos.
    O noapte liniștită 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s