Cuvinte seminţe : ” NU JUDECAŢI ! „

 

 

4

Singurul lucru care contează este EXISTENŢA, cred că nu încape nici o îndoială, iar marele secret al acesteia constă în a ACCEPTA ca aceasta să-ţi dezvăluie secretele. Acest accept însa nu aparţine minţii, nu este un proces mental obişnuit, în acest caz singura calitate ce se cere minții este TĂCEREA. Dar pentru înţelegerea acestei calităţi  avem nevoie de cuvinte, cuvinte care nu aparţin vreunor filosofii, teorii, religii sacre, sau vreunui ”ism” anume. Acceptarea acestor cuvinte generează TĂCEREA minţii, cu o singură condiţie, aceea în care să întâlnească o inimă receptivă. Când solul inimii este pregătit, când este gata să primeacă revelaţia, cuvintele devin seminţe  care vor înflori TRANSFORMÂNDU-NE în întregime, în mod total. Aceste cuvinte transformatoare nu trebuie ascultate cu mintea de acum, cu mintea care ”ştie”, care este obişnuită să ronţăie la nesfârşit gânduri. Cuvintele seminţe vin de dincolo de gânduri, nu tebuie interpretate, fiind mai importante PAUZELE dintre cuvinte. Nu este important ce spun ele, este important ce ÎNSEAMNĂ ele.

Traducerea acestor cuvinte cu mintea de acum se face într-o anumită cheie a tiparurului a ceea ce cunoasten deja, aparține trecutului, prejudecăţilor, memoriei, este lipsită de valoare o asemenea interpretare. Una este să ASCULŢI, alta este să interpretezi şi în acest caz nu poţi face două lucruri în acelaşi timp: să gândeşti şi să asculţi.

Cuvintele seminţe trebuie ascultate cu INIMA. Pentru ca inima  să poată înţelege semnificaţia profundă a cuvintelor seminţe transformatoare, ea trebuie să fie în starea cu care ascultă muzica, doar semnificaţia profundă a muzicii are sens…Este o stare asemănătoare aceleia în care ascultăm cântecul păsărilor, rostogolirea apei printre pietre, vuetul vântului printe crengile şi frunzele arborilor. Acestea îţi transmit ”ceva” fără să-ţi spună nimic…dar pentru a ascultă acel ”ceva”  este nevoie de o mare tăcere interioară, nu le poţi ascultă gândind sau vorbind. Când începi să te întrebi ce vor să spună ciripitul păsărilor,  şuierul vântului sau clipocitul apei, acel ”ceva” se pierde.

Asta înseamnă să fii martor tăcut la ce se petrece în miraculosul şi grandiosul spectacol al EXISTENŢEI şi astfel devenim UNA cu Existenţa.

Repet încă şi încă şi încă o dată…: nu avem nevoie de mintea noastră de acum a cărei ”calitate” este…boala, iar boala ei  este dualitatea, fragmentarea, niciodată nu este un tot, o unitate, este permanent divizată, tot timpul face alegeri, iar alegerea este o stare confuză, este conflict. Când alegi eşti pro sau contra. Alegi bine sau rău, frumos sau urât, plăcut sau neplăcut, alegeri după criterii subiective, arbitatre, ignorând faptul că aceste noţiuni sunt în fond complementare, că Existenţa nu poate fi divizată, ea este o UNITATE.

Mintea este singura răspunzătoare de acestă interpretare duală ce nu acceptă complementarietatea fenomenelor, o minte conflictuală ce nu ţine pasul cu Existenţa. Răspunsul faţă de această atitudine este starea permanentă confuză, conflictul şi suferinţa. Mintea concluzionează, ştie fără să ştie, este încremenită. În schimb Existenţa este un fluviu aflat într-o veşnică curgere, un fluviu ale cărui maluri sunt unite prin albia comună.

Mintea nu acceptă curgerea, transformarea, nu acceptă că, bine/rău, frumos/urat, naştere/moarte sunt fenomene complementare, în ciuda faptului că o logică elementară, de bun simt, confirmă această realitate.

Orice opţiune, alegere, intră în confict cu opusul ei şi asta reprezintă fragmentare, divizare, ieşirea din unitate. Acesta este înţelesul profund al afirmaţiei : ” NU JUDECAŢI ŞI NU VEŢI FI JUDECAŢI ”. Aceste cuvinte sunt semințe transformatoare, care dacă  vor înflori în inimă veţi renunţa la opțiuni, nu veţi mai face distincţii sau alegeri. EXISTENŢA este în măsură să decidă, ea ŞTIE în mod corect s-o facă.

Energia se manifestă în diferite feluri : bine/rău, sfânt/păcătos, D-zeu/diavol, frunos/urât, plăcere/neplăcere…iar mintea alege după bunul ei plac.

Viața, viul, EXISTENŢA este paradoxală, plină de contradicţii interpretabile, nu urmează o logică lineară, opuşii se întâlnesc. Contradicțile le întâlnim în jurul nostru la tot pasul, cum le întâlnim şi în noi înşine, tot ceea ce vedem în afara noastră are corespondent în noi înşine. Echilibrul nu înseamnă să urmezi neabătut o linie dreaptă. Linia dreapta este grafica aparatelor medicale care înregistrează moartea, care o certifică, este grafica unei inimi oprite ce nu mai pulsează în ritmul vieţii.

Echilibrul înseamnă acceptarea polilor, dezechilibrelor, contrarilor, faptul că ” logica ” este moarte, iar viaţa este VIE.

Am învăţat legi morale arbitrare cu care osândim cu uşurinţă pe ”alţii ”… Oare avem aceiași măsură a intransigenţei în ceea ce ne priveşte?! Cu siguranţă că NU ! Asta este problema atunci când aruncăm cu piatra cu o uşurinţă cu adevărat condamnabilă, când vedem paiul din ochiul ”altuia”, ignorând bârna din propriul ochi, iar biserica ce-şi arogă cele mai intransigente judecaţi, pretinde că-l urmează pe cel ce a făcut aceste afirmaţii(?!).

Asta nu înseamnă a accepta inacceptabilul, a face compromisuri faţă de propria conştiinţa şi atunci cu siguranţă că nu le vom face nici faţă de alţii. Vom şti că nu sunt mai multe conştiinţe, că există o singură CONŞTIINŢĂ UNIVERSALĂ, singura cu DREPT de judecată.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cuvinte seminţe : ” NU JUDECAŢI ! „

  1. „Echilibrul înseamnă acceptarea polilor, dezechilibrelor, contrarilor, faptul că ” logica ” este moarte, iar viaţa este VIE” – aici se află chintesența. Pragul superior spre care tindem, însă obstacolele de pe parcurs sunt foarte multe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s