BLESTEMUL LUI…”TREBUIE”.   (1).

Acest cuvânt… “trebuie”… nu este un cuvânt corupt prin folosinţă inadecvată  sau inflaţionistă, el este în substanţa sa un concept corupt, care la rândul său corupe.

După cum o tot spun în numeroasele articole dedicate cunoaşterii  de sine, noi oamenii venim în lume proaspeţi, curaţi, inocenţi, dăruiţi cu unul sau mai mulţi talanti sufleteşti, cu un uriaş potential, rare ori exploatat. Şi asta deoarece în procesul etapelor educaţionale : familială, şcolară, socială şi religioasă suntem corupţi, suntem deturnaţi, împiedicaţi pe toate căile să ne manifestăm spontan calităţile :  autenticitatea, creativitatea şi iubirea, ce nu se pot manifesta decât în LIBERTATE.

Libertatea nu presupune haos, atâta timp cât aceasta se va manifesta însoțită în mod natural de iubire. De fapt acestea : iubirea, creativitatea şi libertatea nu se pot manifesta decât  la pachet, împreună, sunt cu adevărat o trinitate sfântă prin care se manifestă întreaga Existenţă. Precum în cer…aşa şi pe pământ.

Sintagma …”iubeşte şi fă ce vrei”… este un aforism profund, care înlătură orice confuzie asupra manifestării libertăţii altfel decât în mod responsabil.

Dar să revenim…Cuvântul ”magic” al oricărui proces educaţional începe cu TREBUIE. Faptul că viaţa noastră este condiţionată numai şi numai de scopuri, care mai de care mai ambiţioase, conceptul “trebuie” a devenit o adevărată obsesie. Astfel, acţiunile noastre îşi pierd orice semnificaţie, nu au nici un înţeles dacă nu sunt condiţionate de acest obsesiv “trebuie”, în vederea atingerii unui scop precis, cât mai profitabil. Chiar așa zisele acţiuni altruiste, actele de caritate au în spate acest obsesiv “trebuie”. Bine faci…BINE găseşti, după faptă şi RĂSPLATĂ, nu judeca, că să NU fii judecat, dă cu o mâna…ca să PRIMEŞTI cu două, şi încă alte multe îndemnuri profitabile în urma cărora vei fi răsplătit acum, sau în ceruri(?!).

Când faci bine, nu ştii că faci bine, este o acţiune spontană, sau aşa este normal să fie, este izvorât din compasiune.

Când nu judeci ştii că nu eşti în măsură să o faci, nu din teama de a nu fi  judecat la rândul tău.

Aşa dar, acest “trebuie” este un concept care se substituie acţiunii fireşti, spontane, izvorâte din felul tău natural de a fi, este un cuvânt obsesiv care tensionează acţiunea, produce o stare de încordare, de obligativitate, în vederea realizării unor scopuri profitabile.

Cum poţi fi tu însuţi, dacă nu eşti relaxat, spontan, autentic, entuziast în cee ace faci? TREBUIE…te obligă, te haituie, chiar dacă scopul “pare” unul nobil. Iisus spune că, atunci când faci bine cuiva, nu este nevoie să ştie stânga ce face dreapta…adică să o faci cu o discreţie absolută, natural.

Se scriu cărţi, se scot din context citate, maxime, aforisme, se dau tot felul de sfaturi pentru a deveni cum “trebuie”, pentru a CÂŞTIGA ceva…ceva. Ni se spune CE “trebuie” să facem pentru a deveni iubitori, corecţi, fericiţi, buni la pat, buni în afaceri, buni soţi/soţii, buni părinţi, buni profesioniști, buni creştini sau de alt cult. Ni se spune cum “trebuie” să ne facem muşchi puternici, sâni babani…ofertanţi, fese bombate… generoase, buze răsfrânte…apetisante, cum trebuie să mâncăm, să bem, să ne imbrăcăm, să ne purtăm în societate, la masă, cum să ne decorăm casă, grădina… cum trebuie şi iar cum trebuie…să fim la modă.

Ni se spune, încă de copii, ce şi cum “trebuie” să vorbim, să învăţăm, să  REALIZĂM în viaţă. Şi această înşiruire de întrebuinţări ale cuvantului “trebuie” poate continua mult şi bine, mai sunt încă multe alte condiţionări ce au ajuns să ne determine acţiunile, eforturile, aşa zisele REALIZĂRI în viaţă, o viaţă devenită terenul de lupta a unei competiţii acerbe ale egourilor stăpânite de… TREBUIE.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la BLESTEMUL LUI…”TREBUIE”.   (1).

 1. smaranda64 zice:

  Dacă îl înlocuim pe „trebuie” cu „musai”…. rămâne valabil? 🙂 Neața bună!

 2. krantz zice:

  Cît timp trăieşti într-o societate, nu poţi fără „trebuie”. Că doar orice regulă de comportament e un „trebuie”.

 3. Costel zice:

  Dar si ,,trebuie ,, ne tine in viata !Nu e un blestem,e sensul unei conduite responsabile,al unei constiinte treze.Fara el libertatea devine libertinaj.Libertate nu e sa pui curul pe bicicleta si sa pleci la peste,libertatea e sa alegi si sa faci binele,binele elibereaza intotdeauna,ori chestia asta incepe cu ,,trebuie,, mai intai responsabilitatile ,apoi cur pe bicicleta cat vrei !
  Ti-ai respectat indatoririle pe care trebuie sa la respecti,esti liber sa te ocupi si de tine,pentru ca ,,Bine faci,bine gasesti,,nu obliga,trezeste, si e frumos sa nu le amestecam !
  Chestia cu educatia pervertita si cu societatea nenorocita…in ce calitate ?! Nu suntem tot noi ?

  • calinakimu zice:

   Costele, iar gândești cu ce pui pe șaua bicicletei…Numai aiureli fara sens. Responsabilitate, conduită.libertinaj…numai cărări bătătorite, numai condiționări, numai prejudecîți…din astea ești făcut, adică ți-ai trasfigurat Divinitatea, libertatea, creativitatea, autenticitatea, spontaneitatea…în cunoaștere moartă căpătată din cărți și din autoritatea altora.
   Indatoririle, obligațile sunt împotriva firii, demostrează că n-ai înțeles NEACESITATEA, care izvorăște din NORMALITATE.
   Societatea pervertită este rezultatul educației nenorocite…
   Costeluș dragă…ești varză, dar asta n-ar fi nimic, daca n-ai incerca cu fiecare intervenție să demonstrezi căt de profundă este ignoranța ta. Nu mai vorbi pe automat, ca un papagal, filtreaza prin TINE, dar mai întâi este absolut necesar să-ți descoperi CENTRUL. Nu ăla inventat de popi.

   • Costel zice:

    Nu ar fi o problema ca ar putea sa fiu un ratacit,problema este ca nu gasiti un mod prin care sa ma aduceti la calea dreapta ! De ce ?La nivelul dumneavoastra ?De unde stiti dumneavoastra ca nu mi-am gasit centrul ?Poate l-am descoperit.Sunt multi care l-au descoprit si au trecut pe la dumneavoastra si nu ati reusit sa-i recunoasteti ! Ce va faceti,daca l-am descoperit ?Va par aiureli fara sens ?Poate sunt un alt mod,unul corect,de ce nu ar fi,doar pentru ca decideti dumneavoastra ca nu e ?! Argumente,aduceti argumente,va rog,eu cand vorbesc,indiferent ce vorbesc si despre cine,stiu ca vorbesc despre mine,dumneavoastra stiti ca nu vorbiti despre mine ci despre dumneavoastra ?
    Ce va faceti daca eu am dreptate ? Trebuie sa-mi acordati un gram de constienta ,nu,nu pot fi chiar un nenorocit daca intru in astfel de discutii ,daca eram nu puteam intra in ele,si stiti bine acest lucru,aveti o inteligenta peste medie,de ce nu o folisiti ?!
    Va spun eu de ce,cazul de care faceti atata caz cu cunoasterea de sine,orgoliu in par,si se da jos doar si numai cand apare rusinea….va e frica,o frica ingrozitoare,nu sunteti asa cum credeti dumneavoastra ca sunteti si ca sa recunoasteti e un efort aproape supraomenesc,doare ingrozitor !Asa doare,dar fara asta nu se poate ! Nu stiti sa spuneti iarta-ma ,am gresit,nu stiti,nu admiteti….eu admit…poate e prea devreme ,sau e prea tarziu,poate gresesc,am incercat asa cum m-am priceput,faptul ca nu va e prieten cine nu va canta in struna nu e vina mea !

   • calinakimu zice:

    Mai Costele…Nu vreau să te schimb, sa te transform, sa te fac ce nu esti. Asta este TREABA TA. Eu ofer o DIRECTIE pe care merg, este urmarea unei trairi de-o viata. Ce spun am experimentat si invit pe toti cei care VOR sa inteleaga despre ceea ce vorbesc…sa experimenteze la randul lor. Eu nu trag concluzii, arat cum este viata, cum a devenit nefunctionala din cauza educatiei familiale, scolare si religioase. Faptul că omenirea se afla intr-o criza continua de mii de ani, demonstreaza ca DIRECTIA in care merge este GRESITA. Eu asta arat…REALITATEA asa cum este, nu fardata, nu cum am vrea sa fie, nu cum banuim ca este, nu prin ochii popilor. Fiecare este nevoie sa filtreze prin propile organe spirituale , nu să rationeze cu intelectul, aceasta facatura inadecvata primirii revelatiei.Creierul este bun…pentru ce este bun. In stiinta, lucruri practice, supravietuire, chestiuni care nu se refera la trairile profunde, la realitatile transcendente…
    Cand spun ca nu ti-ai gasit CENTRUL, intrepretez spusele tale, dacă te-as privi in ochi as sti mai multe despre tine, dar si asa este suficient. Gandurile devin civinte, cuvintele fapte si faptele destin…Cred ca stii?! Repet…esti in aer. Intre lumi, cum este mai rău. Incearca sa UITI tot ce sti, resetează-te…punct si de la capat cu mintea/inima TA.
    Tu-mi vorbesti de frica, de ce cred ca sunt si ce sunt de fapt, de ego… de fapt despre suferintele tale vorbesti…care crezi ca le au si ceilalti. Poate ca te poti regasi in cei ca tine?!
    Nu fac caz de “cunoasterea” de sine, fac caz de SINE, care in sine este suprema cunoastere fiind racordat la SINELE UNIVERSAL.
    Costele…habar n-ai ce este iubirea, libertatea, eliberarea de frica…Religia se ocupa de implantarea fricii pentru a genera nevoia de a fi aparat de sfinti, sfinte, ingeri…
    Nu vreau sa ma laude nimeni, nici sa-mi cante in struna… Dupa ce vor experimenta cele ce spun eu…sa VORBEASCA, iar daca nu vor sa experimenteze…sa fie sanatosi. Acum nu te mai da fata mare care vrei sa fi si cu dansa intr-ansa si cu sufletul in rai. Tu vii aici si prin alte bloguri ca sa le otravesti cu ideile tale bisericesti, daca ai fi fost religios cu adevarat…ai pricepe ce vreau sa spun.
    Ce tot Bangui cu …iarta-ma?! Tu imi sari in spate si eu sa-ti cer iertare. Esti iertat prietene…niciodata nu te-am acuzat pentru CINE esti TU de fapt, dar habar n-ai. Nici un sfant, om drept sau iubitor…nu este cu nimic deasupra a ceea ce este mai inalt in fiecare din noi.
    Cu cat vorbesc si ma deschid spre ceva care este diferit, cu atat apar mai des reactile adverse. Te inteleg, esti incremenit in proiect si nu VREI sa experimentezi nimic. TU crezi ca sti, ca doar il urmezi pe Hristos?! Ce bine ar fi fost …nu sa-l urmezi, sa-l PRICEPI cu sufletul TAU, nu pre limba popilor.

 4. calinakimu zice:

  Costeluş, am lăsat să comentez separat o altă inepţie de care te ataşezi…Tu spui despre mine :
  …”aveţi o inteligenţă peste medie, de ce nu o folisiti ?!”…
  Nu o spui să mă flatezi, tu faci totul cu un scop, iar un compliment din partea ta ar trebui să mă pună pe gânduri că greşesc pe undeva.
  Tu mă consideri cu o inteligenţă peste medie , daaar asta presupune că tu ai deja o inteligenţă superioara, care se uită cu condescendenţă în „jos”…la inteligenţele precare, medii şi peste medie. Mai să fie, Costele…da diștept mai eşti?! Bănuiesc că te orientezi după cât de înregimentaţi sunt oamenii în credinţă …sau nu, după ce potenţial au SPRE a fi pus în slujba a ceea ce consideri tu că este rostul nostru, să pupăm poala popii ?! Şi ce trebuie să fac…puiule…ca să fiu de „folos” ?! Să dau citate din psalmi, să dau citate din vieţile sfinţilor, din liturghii, să pup oase, să dau bani la biserică, să pun umărul la construirea catedralelor faraonice, să ies în stradă si să cer retrocedarea pământurilor tării către biserică?! Te cred sturlubaticule…te cred, ai vrea tu…
  Hai, că nu despre ce crezi tu că ar fi bine vreau să vorbesc.
  Oamenii cred că inteligenţa este de mai multe feluri. Fie că este practică, emoţională sau, crezi tu religioasă, se mai crede că poate fi măsurată. Sunt tot felul de teste care stabilesc IQ-ul. Să fim, serioşi, astea se ocupă de intelect, de organizarea acestuia , de memorie, concentrare…de aspecte care nu au nimic în comun cu INTELIGENŢA. Inteligenţa nu este de mai multe feluri, ori este ori nu este. Inteligenţa nu aparţine unuia sau altuia, nu este oportunistă, nu urmăreşte scopuri sau interese personale, este diferită de cunoaştere. Cunoaşterea este de împrumut iar intelțegerea vine din interior, nu este o capacitate a creierului. Înţelegerea creşte în afara ta, este înflorire, dar rădăcina este în inimă, în suflet. Înţelepciunea, inteligenţa nu este un produs al minţii, nu o poţi acumula, repet…se produce prin dragoste, nu prin logică. Când te predai TOTALITĂŢII, când inima este deschisă, iubitoare, capeţi acea claritate, acea înţelegere profundă a semnificaţiei vieţii, a ceea CE EȘTI. Marile adevăruri aflate dincolo de orice inteligenţă omenească…vin prin inimă, nu prin minte. Aici ai revelaţia Divinităţii, atunci când îţi asculţi INIMA, care este INTELIGENȚĂ pură. Când descoperi aceasta, mintea devine ceea ce este, un instrument, atunci nu o să-ţi mai pierzi vremea acumulând cunoaştere de la alţii, umplând mintea cu toate nimicurile, atunci vei fi CUNOAŞTERE. Căpătarea de informaţii este o pierdere de vreme, majoritatea sunt prostii.
  Dacă însă te vei CENTRA în inimă vei avea cea mai mare surpriză, vei vedea cum inteligenţa te va elibera, vei vedea cum inima se umple de iubire, de inteligenţă pură…Atunci vei ŞTI, fără să ştii de unde şi cum, totul devine firesc. Nu este întâmplătoare sintagma : Iubeşte şi fă ce vrei.
  Costeluş fii INTELIGENT, este cea mai iubitoare urare pe care ţi-o fac. Să nu fi sub medie, peste medie, sau cum crezi tu că eşti…superior. Fii cel ce EŞTI, nu o făcătură a cărţilor religioase.

  • Costel zice:

   Iar m-ati facut facatura !Nu sunt pretentios ,cartile religioase ma fac facatura in capul meu …!Cum e ?Cand suntem Dumnezei,cand suntem facaturi ?! Nu e cam ciudat ?! Iubirea ori e ori nu e,nu poate fi cand si cand doar pentru ce ne convine !La fel si respectul,si el e iubire iar cand e despre oameni se spune ca e proba cea mai grea.Deci,continuati,ce aveti a ma mai invata ? Cum spuneti ca e cu directia aceea gresita pe care merge omenirea ? E gresita de la ea, sau de la bucataria proprie si personala si a fiecaruia dintre noi ? Adica,bangui eu,omenirea asta nu e in noi ,ca si omenia,e exterioara,e separata :eu sunt eu iar omenirea ….nu raspunde nimeni,e de vina,sa se schimbe,doar i-am explicat omenirii cu varf si indesat ca grseste,nu ?!
   Ati dorit un dialog inteligent,argumentat,il aveti. Ce stiti sa faceti cu el ?

   • calinakimu zice:

    Mai Costele, chiar n-ai simţul penibilului?! Bănuiesc, sper, că eşti obişnuit să vorbeşti cu tâmpiţii, dacă crezi că ceea ce spui este normal? Probabil că spui lucruri confuze pentru a băga discuţia în derizoriu…vreau să cred că eşti doar rău intenţionat, să-ţi acord circumstanţe. Răstălmăceşti ce spun eu într-un mod jalnic, sau pur şi simplu, fiind atât de orbit de credinţele tale, nu înţelegi nimic. Aici discutăm la liber, fără canoane şi dogme…
    Nu te-am făcut făcătură, tu vrei să fii astfel, te înregimentezi , te condiţionezi şi vezi totul prin aceste filtre ale modului cum eşti setat.
    Suntem D-zei, dar este nevoie să ne acceptăm Divinitatea din noi, s-o realizăm, nu să stăm cu mâna întinsă la biserici pentru cerşi har şi mântuire.
    Iubirea nu vine dacă nu te cureţi de condiţionări, prejudecăţi, ego…Este o energie sacră, nu vine când vrei tu, nu poate fi forţată, ea vine când găseşte loc şi dacă locul este CURAT. Dacă bangui rugăciuni, nu înseamnă că tu cureţi locul cu vorbele rugăciunii. TU SĂ FII RUGĂCIUNE şi nu mai este nevoie de vorbe. Este o stare…dar n-ai cum să pricepi… aşa cum eşti acum.
    Omenirea merge într-o direcţie greşită în principal din cauza EGO-ului. Că pe acest ego s-au implantat politici de tot felul, biserici de tot felul, este o altă discuţie. Bineânţeles că educaţia otrăvită de ego şi celelate practici…va perpetua această stare. Omenirea este un concept. Nu poate fi schimbată, este o inepţie. Fiecare individ în parte este nevoie să se TRANSFORME, iar eu despre asta vorbesc, despre DIRECŢIA transformării. Cine pricepe…bine, cine nu…NU, adică cei că tine. Care este problema?! Va veni şi timpul tău…cândva.
    Costele, nu vreau să fac nimic cu dialogul…Eu nu vreau, spre deosebire de voi bisericoşii, să conving pe nimeni cu de-a silă. Nu fac parte din nici o organizaţie cu profit sau non profit, nu strâng bani pentru Catedrale, nu dijmuiesc semenii pentru servicii aşa zis religioase, adică nu înşel pe nimeni. Trăiesc din munca mea, nu fur şi nu mint. Nu duşmănesc pe nimeni şi n-am duşmani. Dacă pot ajut cu dragă inimă. Nu fac parte din nici un cult religios sau sectant. Sunt ÎNTREG. Ce mai vrei să şti?!
    Tu Costele o faci pentru tine, sau te plăteşte careva? Dai cu subsemnatul, sau faci rapoarte orale? Ai plan de achiziţionat suflete rătăcite, lucrezi en gross, sau en detail? Câte suflete aduse pe calea cea dreapta trebuie să mai raportezi până la mântuire?
    Nu te strofoca să-mi răspunzi. Pentru mine este irelevant…sunt întrebări retorice.
    Și încă ceva…vorbește-mi la persoana a doua…fii mai puțin formal, mai relaxat, chiar daca sunt mult mai in etate ca tine, asta nu are nici o importanță. Vârsta nu este un criteriu de respect, doar FAPTELE.

 5. calinakimu zice:

  Costele, o fac foarte rar, consider ca fiecare are dreptul la opine…buna/rea, dar tu nu ai opinii, tu delirezi. Gandirea ta este destructurata, esti un zombi vorbitor..Imi pare nespus de rau de tine, dar nu doresc sa intretin monoloagele delirante pe care le proferezi. este o impietate modul cum judeci realitatea, cum te agati de concepte pe care nu le intelegi, dar le susti. Esti cel mai elocvent exemplu de cum poate biserica sa distruga o minte. Nimic din ce spun eu nu poti intelege, pur si simplu nu te intereseaza, tu vrei sa-ti indeplinesti o misiune care numai in mintea ta si a celora ca tine este. Pe masura ce-ti raspund, tu vii cu alte si alte nebunii, fara sa tii cont ca dialogul presupune un anumit nivel al discutiei, in care tu te bagi, dar pentru care nu esti pregatit sa-l susti argumentat. Mai mult, ai o incapacitate pe care o cultivi, de care esti mandru. Crezi ca sub umbrela unui D-zeu de care HABAR n-ai…poti spune orice si oricum? Poate prin alte bloguri, la mine pe blog doresc o minima igiena, asa incat te invit sa-ti tii dizertatile aberante unde vezi cu ochii.
  TREZESTE-TE !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s