RELAŢIA DE IUBIRE A CUPLULUI. (11).

2

Se vorbeşte mult şi probabil că se şi suferă mult de aşa zisele „răni” din dragoste(?!). Este absurd. Cum să rănească dragostea, iubirea, bucuria, fericirea?! Probabil că este vorba de o rană, dar trebuie să vedem cine este rănitul şi din ce cauză?!

Din păcate folosim cuvântul dragoste fără discernământ, motiv pentru care reuşim să-l corupem. A confunda dragostea cu plăcerea, este o blasfemie. Dacă cineva îşi închipuie că o altă persoană poate reprezenta pentru el un „obiect” al plăcerii, etichetată drept dragostea lui/ei…se înşală amarnic şi în acelaşi timp este o insultă faţă de acea persoană. Dorinţa trupească este una, dragostea este alta. O persoană nu este un „bun de consum” de care să te foloseşti după bunul plac, să uzezi se el până te saturi, ca mai apoi să-l arunci. Plăcerea trupească şi atât, este animalitate. Îşi poate imagina cineva că vreo persoană este dispusă să fie tratată astfel, să fie considerată „marfă” ?!

Dragostea este exact opusă acestui comportament, ea se bazează pe respectul  faţă de celălalt, acest respect devine scop în sine. În această clipă cum să fi rănit, cum să te doară?! Dragostea este bucurie, este creştere, zbor, deplinătate.

Problema de fond este de fapt alta. Dragostea nu se poate manifesta în prezenţa ego-ului. Când într-o relaţie apare, de o parte sau alta, sau din partea amandorura dorinţa, este vorba de ego, nu de iubire. Ego-ul vrea să se afirme în orice situaţie, iar această dominaţie este o formă în spatele careia  se ascunde. Când vrei să ajungi „şef”, în afara câştigurilor materiale, stă şi această dorinţă. Părinţii vor să-şi domine copiii distrugându-le creativitatea, autenticitatea, spontanietatea, inteligenţa, libertatea. Acestea nu se pot manifesta când eşti dominat, când altul decide pentru tine. Politicienii, părinţii, educatorii şefii religioşi sunt dominaţi de „periferie”. Asta se petrece şi în relaţile dintre soţi. Fiecare va dori să se impună, să-l domine pe celălalt, iar gelozia este expresia acestei dorinţe. Cum poţi să iubeşti, să-l respecţi pe cel de lângă tine dacă eşti gelos, posesiv?! Când un bărbat îşi ţine soţia sub teroarea suspiciunilor, a geloziei, îngrădindu-i manifestările sociale, după o perioadă îşi va pierde interesul pentru ea. La fel se petrec lucrurile cu femeile care îşi ţin bărbatul sub „papuc”. Ce valoare va avea o femeie redusă la scavie, sau un bărbat înrobit?! Când cineva pune stăpânire pe altul este firesc ca acea persoană să nu mai prezinte interes. Va trebui că să-şi satisfacă această dorinţa dominatoare…cu altcineva. Este firesc ca aceste situaţii să genereze suferinţe, răni, cicatrici, dar nu dragostea este vinovată, cât LIPSA ei. Oricare fiinţă, fie că este vorba de animal sau om, iubeşte libertatea mai mult decât ORICE. Pierderea libertăţii doare, este ea însăşi o rană.

Dragostea DĂ, nu cere, se bucură că poate oferi, că i se acceptă ofranda, este bucurie în sine…unde să aibă loc suferinţa?! În iubire bucuria constă în a da, iar distanţa dintre parteneri nu ucide iubirea.

Când te îndrăgosteşti eşti inocent, uiţi de toate experienţele de până atunci, fie ele traumatizante sau împlinite. Trebuie înţeles că iubirea este spirituală, iar plăcerea este carnală, că ego-ul este un implant psihologic, nu are realitate. Cât timp ego-ul ne va controla, nu putem iubi, putem însă „vorbi” despre iubire, ne putem înşela unii pe alţii, sau autoamăgii(?!). Faptul că ne putem domina între noi, că unul domină financiar, că celălalt se răzbună făcându-l dependent de altceva, nu va face decât ca relaţia să fie urâtă, în afara dragostei, a bucuriei.

Dragostea nu are nimic comercial. Ea doar dă din prea plinul ei, nu sărăceşte niciodată, nu urmăreşte câştigul/pierderea. Nu va temeţi să daţi iubire, este tot ceea ce puteţi da mai bun. Respectaţi libertatea celuilalt, acesta este un semn al dragostei ce nu poate fi negociat. Repet, frica de iubire vă răpeşte bucuria, împlinirea, echilibrul, armonia. Când urăşti pe cineva, poate că mâine îl vei putea iubi?! Când îţi este frică, eşti paralizat, nu mai eşti bun de nimic.

Cine te poate împiedica să iubeşti?! Este o opţiune personală care nimeni nu te poate împiedica sau obliga s-o manifeşti. Lăsându-ne dominaţi, cuprinşi de iubire, de această lumina integratoare, putem fi siguri că suntem liberi de ego şi de frică, că suntem cu adevărat liberi. Nu dragostea înrobeşte, nu dragostea răneşte. Acestea sunt provocate de ego.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la  RELAŢIA DE IUBIRE A CUPLULUI. (11).

 1. mcooper801 zice:

  foarte adevarat tot ce ai scris….mi a placut „Dragostea DĂ, nu cere”..spor in toate

  • calinakimu zice:

   Mulţumesc si ţie …la fel.
   De fapt ca să iubesti…nu trebuie să FACi nimic deosebit. Este de ajuns să te bucuri când o capeţi, sau să o aştepţi să VINĂ. Ea curge o data cu Existenţa, tu trebuie să fi prezent ACUM şi AICI ca să te bucuri de ea. Când vine este o binecuvântare…Degeaba o cerşeşti, o implori, o cauţi. Fii relaxat, meditativ, sensibil, vigilent şi vine ea când este sa vină…

 2. ceciliadumitrache zice:

  Uneori durează ani până se învaţă lecţia cu libertatea într-o relaţie. Libertate înseamnă şi a purta de grijă celuilalt cu discreţie însă, pentru a nu-l sufoca, înseamnă a rezolva cu umor situaţii periculoase. Asta nu ţine de cultură, ci de o anume înţelepciune.

  • calinakimu zice:

   Aşa este Cecilia…Oare există înţelepciune mai mare decât cea a iubirii?!…Desigur, întrebarea este retorică.
   Umorul este o dovada cetă a inteligenţei, iar într-o relaţie reprezintă sarea şi piperul…Nu gelozia, aşa cum eronat consideră unii. Este uimitor să aud că puţină(?!) gelozie, este o dovadă de iubire ?!
   Anii de care vorbeşti tu, sunt anii în care te maturizezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s