“RELIGIOZITATEA”.   (23).

 

4

În mod fundamental o minte religioasă aduce cu sine o lume complet nouă, de fapt intră CONŞTIENT în singura lume existentă cu adevărat, este o revărsare de energie subtilă nemaipomenită  ce va genera o adevărată cultură, civilizaţie, umanitate….

Această descoperire, această minte religioasă este o chestiune strict individuală. Oricât am vorbi despre ea, oricât am citi despre ea…va fi în zadar atâta timp cât nu vom reevalua actuala lume începând cu noi înşine, cu credinţele noastre, cu ideile noastre despre lume. Numai o astfel de minte eliberată de condiţionări, poate avea calitatea unei minţi religioase.

Este esential să fim liberi, dar nu de ceva anume, ca o reacţie faţă de o nevoie de moment. Faptul că o relaţie nu funcţionează şi am vrea să scăpăm de ea, să ne eliberăm de ea, nu este o libertate. Faptul că fiind în puşcărie, vrem să fim liberi, nici aceasta nu este libertatea la care mă refer.

Libertatea unei minţi religioase înseamnă încetarea iluzilor, credinţelor, dorinţelor, pe care iluzile şi credinţele le generează. Este un cerc vicios în care ne aflăm. Numai astfel mintea se va echilibra, se va însănătoşii, va fi activă, va face faţă tuturor situaţilor.

Starea unei minţi religioase este profund smerită şi orice acţiune a ei este COMPASIONALĂ. Smerenia, compasiunea, iubirea generează INTELIGENŢĂ.

Despre meditaţie am tot scris o mulţime de articole. Important este să reţinem că meditaţia nu compară, nu măsoară, nu cântăreşte viaţa nimănui. Ştiu,  declarativ sună simplu acesta afirmaţie…?! Dar nu este deloc aşa… Mintea noastră actuală este educată să compare, să cântărească şi sa măsoare. Avem tot felul de modele, de la cele gregare, la cele “sfinte”, pe care dorim să le imităm, cu care dorim să ne identificăm. Modele care dorim să devenim. Dar a deveni nu este o formă de comparaţie?!

Există în lume tot felul de “metode” de meditaţie. Aceste forme de meditaţie devin exerciţii ce vor fi practicate, ce vor fi repetate cu obstinaţie în vederea atingerii unui SCOP precis (?!). Nu vom face decât să ne transformăm în nişte automate.

Meditaţia, mintea meditativă, este în afara oricărui sistem, în afara oricărei tensiuni, sau scop. Orice presupune efort sau scop, înseamnă tensiune, conflict, mintea devine din ce în ce mai întunecată, mai greoaie…Aceste sisteme nu fac decât să distrugă mintea, s-o îngusteze, s-o opacizeze.

Faptul că suntem exasperaţi, scrâbiţi, oripilaţi  de experienţele trăite în lumea noastră crudă, insensibilă, violentă, lacomă, ne determina să ne dorim o experienţă spirituală excepţională, eliberatoare. Dar această experienţă eliberatoare nu este meditaţia, deoarece cel care experimentează  este inhibat de experienţele accumulate în această lume, eul său este egotic. De fapt meditaţia înseamnă înţelegerea acestei structuri a eu-lui, a ego-ului, pătrunderea în SINE, nu să căutăm o experienţă spirituală excepţională(?!).

Meditaţia nu este un exerciţiu sau practică, este un mod de viaţă matur, inteligent, adică liber de orice constrângere. Meditaţia eliberează mintea, dă “spaţiu” de manifestare  INFINIT, astfel mintea nu mai are graniţe, este nemaărginită. Astfel descoperi acest spaţiu infinit în INTERIOR, nu în afară, un spaţiu integrator, unificator, sacru.

Sunt sigur că aveţi intuiţia a ceea ce spun…al acestui spaţiu nemărginit energetic, o energie a LIBERTĂŢII. În acest spaţiu nemărginit nu există conflict, nu există timp, nu poate fi comparat, nu are un nume, este însăşi SFINŢENIA. Tăcerea acestui spaţiu este PACE, este LIBERTATE. Accesul la acest spaţiu sacru, “cheia” prin care descoperirea acestui spaţiu este posibilă, este IUBIREA, COMPASIUNEA pentru TOT, pentru tot ce gândeşti şi faci clipă de clipă, fără însă să te identifici, să crezi că este vrun merit de-al tău, fără să te ataşezi de nimic din viaţă… Această viaţă, aşa cum am înţeles-o(?!) până acum, îşi va pierde înţelesul.

Realizând Iubirea, Compasiunea, INTELIGENŢA, vom trăi în spaţial infinit al FIINŢEI UNIVERSALE !

Aceasta este mintea profund RELIGIOASĂ.

1

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la “RELIGIOZITATEA”.   (23).

 1. Total de acord cu tine. Îmi place cum ai explicat noțiunile și diferențele. Drumul însă e foarte greu, e multă muncă cu tine însuți. 🙂

  • calinakimu zice:

   Asa este…dat merita…

   • Cu siguranță. Dar oare câți nu obosesc și nu renunță pe treptele care duc acolo? Cred că cei care acced sunt cu adevărat fericiți. Detașarea, libertatea absolută eliberează de restricții mici, stresuri mărunte…

   • calinakimu zice:

    Pe masura ce patrunzi in INTERIOR…nu mai poti da inapoi…Capeti noi si noi energii de o „calitate” speciala. Este greu de a te pune in stare, in acea stare devotionala. Cu siguranta, ca pe masura ce constientizezi acesta nevoie , pe masura ce nu mai poti accepta inacceptabilul, totul devine firesc…
    Este invers…pe masura ce „urci” in tine, in aceiasi masura capeti noi si noi energii. Practic esti de neoprit.

   • Probabil că primul pas este mai greu. Inițierea. Trebuie să găsești modalitatea potrivită sufletului tău. Poți bâjbâi la mai multe uși până o găsești pe cea corectă, cea care deschide ușa sufletului tău.

   • calinakimu zice:

    Corect, asa este…dar o data gasita calea potrivita, sufletului tau, mai ca-ti vine sa razi cat de fireasca este, cat te-ai invartit bajbaind in jurul…”cozii”. Din aea clipa , cu certitudine ca zambetul nu te va mai parasi niciodata. Un zambet aproape imerceptibil ochiului, dar plin de gratie, compasiune si consistenta in interior. Deodata stii fara sa sti de unde si cum…Este ca o ceata ce ti s-a luat de pe ochi, minte si suflet…

   • Da, atunci atingi fericirea, de fapt FERICIREA și abia atunci începi să trăiești… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s