„RELIGIOZITATEA”.  (10).

2

Starea de tăcere a unei minţi religioase meditative este o stare ce nu poate fi impusă, ce vine aproape de la sine pe măsură ce nu vă mai agăţaţi de gânduri, pe măsură ce  lăsaţi gândurile să treacă precum trec norii. Astfel vor apare momente de linişte, oaze de pace totală ce se vor înmulţi fără să fie nevoie să va impuneţi această stare. Este naturală, este în natura voastră. Vă veţi da seama de aceste momente de tăcere realizând că lumea din jurul vostru devine tot mai limpede, mai luminoasă, mai colorată, mai simplă, mai inocentă. De acum pătrundeţi în lumea miracolelor, o lume senină, misterioasă. În clipa când nu mai judecaţi, nu mai acuzaţi, cântăriţi, comparaţi…atunci veţi ŞTI cu adevărat.

Noi avem falsa impresie că ştim totul despre lumea în care trăim : geografia, biologia, fizica, matematica şi chiar literatura…ne-au umplut mintea cu o mulţime de cunoştinţe moarte, despre tot şi toate, despre tot ceea ce ne înconjoară. Copacii au început să semene între ei şi dacă nu seamnă îi vom eticheta, le vom da câte un nume după frunze, fructe, sau scoarţă. Florile la fel, oamenii …după haine, religie, culoarea pielii, meserie, cont bancar, fel de a fi al fiecăruia vor genera clasamente, etichete de „bun/rău”, fraier sau jmecher, vor genera ierarhii, discriminari…toate FALSE.

Noi credem că ştim totul despre tot, fără însă să VEDEM cum ESTE fiecare ACUM, în clipa asta. Prejudecăţile ne împiedică să vedem REALITATEA, unicitatea fiecărei clipe, să privim curat, inocent, iubitor, cu bucurie. Nimeni nu poate cunoaşte cu adevărat pe nimeni, când de fapt cea mai mare necunoscută pentru noi…suntem chiar NOI înşine.

Renunţaţi la etichete, aruncati-le în foc şi păşiţi o dată cu EXISTENŢA, în pas cu ea, cu noul, cu neprevăzutul, cu misterul…în plină aventură. Totul este proaspăt, nou, miraculos, iar dacă nu este astfel, numai voi sunteţi vinovaţii, sunteţi defazaţi, aţi rămas în urmă, sunteţi tot timpul în altă parte, numai ACUM şi AICI…NU !

Această atitudine face diferenţa între o minte religioasă şi una „moartă”. O minte moartă „ştie”, „cunoaşte”, „concluzionează”, „clasifică”. Ea nu mai vede decât trecut mort, prezentul dispare, este o linie subţire de demarcaţie între trecut şi viitor, iar viitor nu există, viitorul este o plăsmuire a procesării trecutului.

O minte religioasă se bucură de NOU, de misterul vieţii, de energiile ei, este inocentă. O minte moarte nu mai poate fi surprinsă, miracolul devine fenomen natural în care noul este comparabil, în care parfumul este „miros” şi vântul „curent”, rasaritul soarelui ceva banal, cotidian, iar viaţa o zbatere între apusuri (?!)…

Chiar nu realizaţi că în felul acesta viaţa îşi pierde atributul miraculos, că devine ternă, banală, fadă, gri ?

Dar pentru ca miracolul să fie perceput este nevoie de mintea religioasă, de mintea senină, trează, CONŞTIENTĂ, inocentă, iubitoare. Pentru aceasta nu este nevoie de nici cel mai mic efort, în sensul voinţei. Din conta, fiţi relaxaţi, fiţi ceea ce SUNTEŢI de fapt şi de drept : VOI ÎNŞIVĂ, adică AUTENTICI. Lăsaţi-vă titlurile universitare, ştiinţele şi cunoştinţele, expertizele dintr-un domeniu sau altul, bagajele burduşite cu informaţii, lăsaţi-le deoparte. Nu trebuie să le aruncaţi, nici n-aţi avea unde, acestea vă pot fi de folos la locul de muncă, dar viaţa, viaţa nu este un loc de muncă” şi nici de „mântuire”, cum vrea să ne convingă biserica. Viaţa este celebrarea fericirii, bucuriei, intraţi în hora ei, rezonaţi cu ritmul ei armonic, copleşitor , măreţ, compasional. Nu evaluaţi…CREŞTEŢI o dată cu EA, iar ritmul acestei creşteri, acea „vibraţie” armonică veţi şti că ESTE…D-zeu, fără să-L numiţi. Nici un nume, nici toate cuvintele din lume puse la un loc nu-L pot defini, nu-L pot cuprinde, nu-I pot descrie…graţia, doar este TOTALITATEA, necuprinsul, incognoscibilul.

Aceasta este mintea religioasă, care nu este o minte tăcută, este însăşi TĂCEREA. În acestă tăcere realitatea, viaţa, existenţa, D-zeu sunt UNA. Unde credeţi că mai rămâne loc şi pentru altceva ?

Cum puteţi crede că sunteţi, că poate cineva sau ceva să fie în afara MIRACOLULUI, în afara DIVINITĂŢII ?

Oricât vă veţi zbate pentru a încerca să fiţi altceva decât sunteţi, nu veţi putea face decât să va „imaginaţi”, să va închipuiţi, să va iluzionaţi, să va minţiţi că sunteţi „altfel”… că sunteţi MAI ceva, ca sunteţi  CINEVA(?!). Ce puteţi fi mai mult decât TOTALITATEA ?

Nu veţi putea evada decât în gânduri, în lumi imaginare, inexistente, ireale, egotice…generatoare de suferinţă. Ego-ul reprezintă cea mai mare minciună, un refugiu temporar din faţa Existenţei (chiar dacă se consumă, se pierd vieţi după vieţi) . Ego-ul este sursa TUTUROR neplăcerilor trecute şi actuale şi nici nu ar putea fi altfel. Cum ar putea trăi peştele pe uscat, sau omul fără TOTALITATE? Asta încearcă omenirea de mii de ani, să se sustragă din faţa EXISTENŢEI din faţa REALITĂŢII şi să-şi facă o realitate paralelă împotriva firii.

De ce?! Din IGNORANŢĂ, din INCONŞTIENŢĂ  !!!

Adică multe autorităţi ştiinţifice, filosofi, cercetători ai fenomenelor existenţei, sociologi, experţi din diferite domenii sa nu vadă acest ADEVAR, să fie şi ei orbi, orbi ca ultimul ignorant? DA ! Deoarece este nevoie de această minte religioasa, care nu se educă, nu se învaţă prin dresaj, nici acasă, nici la şcoală, nici la universitate şi cu atat mai puţin în simulacrul acesta numit „viaţă”(?!). Este nevoie de organe spirituale, prea putin dezvoltate la unii, iar la cei mai mulţi inexistente…ÎNCĂ.

Va continua…

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la „RELIGIOZITATEA”.  (10).

 1. As mai avea o intrebare – ti-am zis mai demult ca am vreo mie 🙂 – si anume: ce se intampla cu noi dupa moarte, in viziunea ta ? Sunt curios, deoarece Krishnamurti, cand a fost intrebat aceasta intrebare, nu a raspuns clar ca ar exista un suflet care supravietuieste dupa moarte, ceea ce i-a dezamagit pe multi…

  • calinakimu zice:

   Krischnamurti nu a vrut sa-i amageasca. Mai bine sa fie dezamagiti, decat amagiti. Viata…moartea fac parte din acelasi TOT. Desigur ca sunt pe alte planuri…”Dincolo” dispare dualitatea. Esti una cu ce ESTI, dar tu trebuie sa intelegi asta AICI pe pamant, de care te tine legat DORINTA…
   Problema este ca orice ai sti despre faptul ca viata nu are cum sa se sfarseaca o data cu moartea corpului…nu-ti poate fi de nici un folos…chiar te poate incurca. Pana cand, in viata fiind, nu vei intra , nu vei trece „dincolo”, orice informatie ai capata nu-ti foloseste. DA ! Eu stiu ca nu exista moarte…Ei si?! Ne poate face asta mai buni, mai intelegatori…pana cand nu TRAIM acest fapt, pana cand lumile nu se UNIFICA, pana cand nu vom fi TOTALITATE, dizolvati in Ocean?
   Lumea „cealalta”, lumea pur Spirituala nu va putea fi cunoscuta…decat cand vom cunoaste cu adevatat lumea Pamanteasca. Cum poti trece examenul de maturitate , cand n-ai facut scoala primara?

   • Multumesc. Fara nicio legatura cu asta, mi-am adus aminte de dialogul nostru trecut despre cunoscatori ai Adevarului si traitori ai Adevarului. Mi-a placut observatia ta ca nu exista cunoscatori ai Adevarului, ca acesta nu poate fi cunoscut, ci numai trait. Mai mult, am ajuns acum la concluzia ca „Toti Suntem Traitori Ai Adevarului”, dar pe nivele diferite – majoritatea oamenilor traiesc Adevarul la nivel uman, in timp ce tu si alti cativa, numarati pe degete, traiti Adevarul la alt nivel, sau alte nivele (daca sunt mai multe). Probabil ca nu o sa fii de acord cu afirmatia de mai sus, dar eu cred ca noi, oamenii obisnuiti ne traim, in felul nostru, Adevarul nostru – din pacate e plin de suferinta…

  • George Valah zice:

   Mihai, ai vazut vreodata cum „se foreaza o sonda”? Universul e si mai adanc! 🙂
   In forare, dai de multe „straturi”: pamant, huma, pietris, apa, roci sedimentare, etc, etc…

   Universul e format din multe … hmm, hai sa le zicem tot „straturi” numai ca au „compozitii” radical diferite. Asa cum de ex pamantul are deasupra oceanul, peste ocean atmosfera, peste ea ionosfera, apoi campul el-mag, centurile Van Allen, etc! Fiecare din acestea e oarecum fundamental diferit de altul (desi sunt toate legat de …Pamant)
   Cum faci daca ai vrea „tu Pamantul” sa ti le „cunosti/gusti/simti/analizezi/etc” pe fiecare din ele? Bineinteles, te-ai folosi de „senzori SPECIFICI! Rama pt pamant, peste pt apa, pasare pt aer, microorganism pt structurile fine, etc, etc!
   Alt exemplu: esti intr-un lift: acum vezi etj 2, acum etj5, acum…etc. Se intampla ceva, daca schimbi „etajul”? Sau daca luminezi cu o lanterna o camera intunecoasa, acum vezi dulapul, acum masa, acum, rafturile, etc…
   Ca om intrupat, esti „senzor” pt aceasta forma de existenta particulara. Este vreo problea, daca te afli in tramvai, barca, avion sau stand pe jos? Doar una: DEPINDE CU CE/CINE TE IDENTIFICI !

   Hristos a Inviat!

 2. calinakimu zice:

  Nu exista oameni „obisnuiti”…este o discriminare pe care EXISTENTA nu o face. Totul este PERFECT, asta este „obisnuitul” EXISTENTEI.
  In rest ai drepate…asa este, ai sesizat corect…ADEVARUL nu poate fi decat trait.

 3. ceciliadumitrache zice:

  La bucuria cu care întâmpin tot ce mă înconjoară mi se răspunde parcă cu o îmbrăţişare uriaşă. Asta simt. Şi mă simt ocrotită. Şi nu ştiu dacă mi-a crescut atenţia ori unele lucruri vin spre mine pentru fi văzute, dar, fără să vreau asta, văd mai amănunţit în jur, cuprind mai mult într-o privire. Şi totul pleacă de la bucuria cu care privesc tot.

  • calinakimu zice:

   Stii care este miracolul…ca tu dai cu un deget si ti se da cu o mana intreaga…ca nu poti primi…cat ti se da…Stiu despre ce vorbesti…asa este.
   Intr-o clipa nestiuta de nimeni, neasteptata, deoarece nu poti astepta decat ceea ce sti…va veni si revelatia. Apoi lumea va fi cum ESTE EA, adica mirobolanta, indescriptibila…PERFECTA.

  • George Valah zice:

   Ai grija, starile astea pe cat de intense, dureaza relativ putin, zile, saptamani…. Ideea e sa fie „prelungite” pe cat se poate, pana ajung „starea ta fundamentala de baza” (cazul idea!l)
   Un lucru poti face: imprastie asta si celorlalti din jur! Fara cuvinte, invaluie-i, fa-i sa o simta asa cum si tu simti… Fii tu, „magia” ! 🙂

   • calinakimu zice:

    Revelatia…nu este o STARE. Nu te mai paraseste NICIODATA.
    Cine empatizeaza cu mine…simte „magia”, cine fuge de mine, de el, de viata, se va refugia in inchipuiri, in concepte…si asta pana intr-o zi, acum sau intr-o viata viitoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s