ABC-ul cunoașterii de sine. (16).

12

 De fapt la ce ne trebuie experiențele, la ce folosesc acestea? Se spune că acestea ne provoacă, ne mențin treji. Fără conflicte, fără interese, fără tulburări…am fi adormiți (?!).

 Noi credem că fără provocari mințile noastre s-ar degrada, ar deveni greoaie și-ar pierde spontaneitatea. 

 De fapt lucrurile stau exact pe dos. Starea de încordare, de tensiune a minții ne uzează mai curând, decât să ne facă treji. Întrebarea este dacă este posibil să fim treji în întregime, fără provocări sau experiențe. Desigur, dar este nevoie de o mare sensibilitate fizică și psihică. Toate nevoile noastre, dorințele noastre provin dintr-o dualitate. Când sunt nefericit…vreau să fiu fericit. Orice afirmație cuprinde și opusul ei, cum efortul de a birui întărește obiectivul de atns. Când dorim ceva, automat înseamnă că suntem nemulțumiți de ceea ce este și vom cauta contrariul.

 Va trebui să ne eliberăm de aceste cerințe contradictorii pentru a pune capăt dualității. Asta înseamnă cunoaștere de sine. O minte liniștită nu caută experiențe, nu trebuie provocată, nu mai are obsesia dorințelor. Ceea ce ESTE, este mai mult decât suficient. Dar noi nu VEDEM ceea ce este. O minte agitată, frustrată, limitată, superficială, condiționată, va alerga tot timpul după mai mult.

 Este posibil să trăim fără a mai compara, fără să alergăm în permanență după „mai mult” ?

 Prin meditație vom găsi răspunsul, iar despre meditație am scris multe articole. Deci meditația nu înseamnă exerciții mecanice, ea se petrece fără repetarea obsesivă a unor incantații, fără auto-hipnoză, fără concentrare…Meditația înseamnă o minte trează ce pătrunde în totalitate, fără dualități, fără gânduri. Nu înseamnă controlul minții. Meditația înseamnă conștientizarea fiecărui gând și sentiment, fără alegere, fără a judeca, doar observând fără discriminare. Această observare dă înțelegere asupra mișcării gândirii și simțirii. Apare acea luciditate din care se naște …TĂCEREA.

 Repet, nu este vorba de liniște, este vorba de tăcerea rezultată în urma faptului că mintea a înțeles propria sa origine, că ea nu este gândul. Când ai înteles că gândirea nu este liberă, că ea este întotdeauna veche, în acea clipă mintea se golește psihologic de trecut, iar cel care meditează… ”dispare”.

 Meditația este o stare a minții care privește cu atenție totală ORICE. Nimeni nu ne poate învața să fim atenți, iar cine ne propune un asemenea sistem, nu face decât să ne facă atenți la sistemul respectiv, nu la ce înseamnă „atenţia”. A învața ce este meditația intră în procesul cunoașterii de sine.

 Când vă observați cum mâncați, cum mergeți, cum vă spălați, cum vorbiți, cum vă manifestați ura, furia, conflictul, invidia, gelozia…când vă observați fără alegere ce se petrece în lăuntrul vostru, aceasta este meditația. Meditația poate(trebuie) deveni un mod de viață.

 Meditația este iubire, iubire ce nu poate fi cultivată, ea este în afara oricărui sistem de gândire. Iubirea se naște în tăcere, când cel care meditează dispare.

 Mintea devine tăcută când se înțelege pe sine, când nu judecă și nu alege din ceea ce observă.

 Va continua…

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ABC-ul cunoașterii de sine. (16).

 1. Cateodata mi se pare prea frumos ca sa fie adevarat… si ma intreb daca chiar e posibil…
  Practic tu ne dai abc-ul cum sa ne depasim conditia de om si sa ne intoarcem catre cine suntem cu adevarat…
  Cred ca o sa-ti rebloguiesc toate articolele din „abc-ul cunoasterii de sine”, la categoria „ce spun altii”, si o sa te includ in lista mea de favoriti, alaturi de Ilie Cioara, Krishnamurti, Osho, Eckhart Tolle, Mooji

  • calinakimu zice:

   Dar REALITATEA este insasi frumusetea. Daca vrei s-o cunosti este de ajuns sa cultivi frumusetea, adica sa fii sensibil la ce se vede cu ochiul liber si cu cel spiritual.
   Conditia de OM nu ne-o vom atinge pana cand nu vom compasiona cu TOTALITATEA. Noi am iesit din joc, din ecuatia Existentei, preferand sa mancam din pomul cunoasterii vechiului, trecutului…Astfel am pierdut capacitatea de a mai primi si digera NOUL, realitatea aflata in vesnica schimbare. Perfectiunea este starea noastra spirituala cu care ne nastem. Faptul ca venim cu un inconstient supradimensionat ca urmare a experientelor acumulate in decursul multor existente, nu este relevant. Devine relevant cand educatia ne potenteaza gregaritatea nu calitatea…deoarece copiii nu sunt crescuti pentru calitatile lor, ei sund shingiuiti nefiind niciodata suficient de buni, pentru nebunia noastra.
   Toate scrierile oamenilor constienti, in care ma includ si pe mine fara rezerve…nu trebuie sa fie proptele, carje in care ceilati sa-si sptijine neputintele. Neputintele nu au realitate, sunt induse, ca un paralitic care nu stie, nu crede ca poate sa mearga pe proprile picioare. Ne uitam la cei care au „autoritate” in ochii nostri cu mirare, cu un respect neconditionat, uitand ca ceea ce ne deosebeste sunt doar fapte minore, sunt circumstante pe care nu le realizam.Fiecare om reprezinta o autoritate, un lider al propriei sale vieti…cu o singura conditie…sa CONSTIENTIZEZE aceasta capacitate pe care o are, care se afla la indeSUFLETUL sau. Nu este suficient sa realizam ca suntem tampiti, asta nu este o dovada de inteligenta. Inteligenta se manifesta prin ACTIUNE, nu prin reactiune, prin opozite.
   Cand realizezi CA ASA NU SE MAI POATE, actiunea devine spontana. Nici un guru, nici un maestru spiritual nu-ti poate spune ce NUMAI TU poti vedea, ce numai tu poti descoperii. Starea acesta genereaza o devotiune care inseamna energie de cea mai buna calitate. Din acea clipa nimeni si nimic nu te mai poate opri. Piedici vor mai fi, dar ce conteaza, ele vor fi momente in care dezintoxicarea spirituala se resimte… Crede oare cineva ca ne poate fi mai rau decat ne este acum?

 2. multumesc pentru obervatiile foarte corecte si imbucurator de impersonale – dar te pastrez in lista de favoriti 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s