ABC-ul cunoaşterii de sine. (9).

6

În căutarea adevărului despre el şi lumea sa, omul, fie pe calea religioasă, fie pe calea ştiinţifică a căutat o metodă să-l afle, alegând să-şi disciplineze, sau chiar să-şi reprime pornirile, în funcţie de calea aleasă. Dar adevărul nu poate fi aflat prin vreo metodă de constrângere sau disciplinare a fiinţei tale şi nici prin vreo altă metodă în afara LIBERTĂŢII.

14

Dar vor oamenii  cu adevărat să fie liberi? Clamăm libertatea, o adulăm, o cerşim, dar oare ştim ce clamăm, ştim ce este libertatea TOTALĂ(altfel cum?!), sau dorim numai să scăpăm de ceva anume, de o anumită constrângere?! Noi am vrea să ne păstrăm metodele, ideologiile care ne-au dat satisfacţie şi să scăpăm de cele care au constituit experienţe nefericite, de acele care NU ne-au furnizat plăcere…Dar nu merge aşa, după cum am tot arătat, plăcerea şi durerea nu pot fi despărţite, sunt la”pachet”.

Plecând de la acest considerent, mai vrem oare cu adevărat ca omul, ca noi să fim complet liberi? Dacă răspunsul este afurmativ, va trebui mai întâi să ne definim  libertatea, să vezem natura şi structura acesteia. Repet, dacă dorim doar să ne eliberăm de “ceva” anume, de o nelinişte, de o suferinţă, de o durere, de un sistem, asta nu înseamnă că ne dorim LIBERTATEA.

Spre exemplu, când dorim să scăpam de lăcomie, sau de invidie, sau de gelozie, este vorba doar de o reacţie faţă de acestea, faţă de ceva anume, fapt ce nu înseamnă libertate. Chiar dacă vom reuşi să fim liberi faţă de ceva punctual, această libertate este parţială, este o reacţie. Acum este la modă globalizarea, iar unii consideră că trebuie să renunţe la naţionalism, să se “elibereze” de acesta. Este o hotărâre la modă, sau determinată de anumite interese economice şi politice. La fel se petrec lucrurile când ne referim la un sistem politic, sau faţă de un lider politic care ne-a înşelat aşteptările. Dar acestea nu au nici o legătură cu libertatea.

1

A te elibera de ceva anume este doar o reacţie, care va genera altă reacţie şi apoi o altă reacţie, înlocuind la nesfârşit o conformare cu altă conformare, un sistem cu alt sistem, un lider cu alt lider, un viciu cu alt viciu, imaginându-ne că ne “eliberăm”. Este vorba doar de schimbarea continuă a trecutului.

Nu cu mulţi ani în urmă, o minoritate în frunte cu Ceauşescu ne spunea că suntem liberi cum n-am fost vreodată(?!), ei având acele argumente bazate pe satisfacţia pe care le-o dădea puterea discreţionară şi asta în ciuda faptului că o mare majoritate ne consideram asupriţi, dorindu-ne libertatea, noi având parte de insatisfacţia celui exploatat. Apoi, în 89’, în urma loviturii de stat, cântam ca proştii în Piaţa Universităţii împreună cu Valeriu Sterian…: “Noi de-aicea nu plecăm , nu plecăm acasă…Până nu vom cucerii libertatea noastră”(?!)…

3

După 89’ aceiaşi minoritate cosmetizată a preluat puterea eliberându-ne de clanul familiei Ceauşescu, spunând că ne-am eliberat şi că schimbăm sistemul, sacrificându-i pe ceauşeşti. La putere s-a cocoţat tot o minoritate continuatoare a vechiului regim, care ne spune acum că suntem liberi(?!), sistemul conferindu-le satisfacţie şi aceiaşi majoritate exploatată, cu urmaşii lor cleameaza acum nevoia de libertate.

Şi astăzi ca în 89’ tinerii sunt revoltaţi împotriva societăţii şi pe drept cuvânt. Dar este vorba de aciaşi capcană…Revolta lor este o reacţie ce va da naştere proprilor valori, şabloane, care îi va încătuşa la rândul lor. Nu este nimic nou sub soare şi procedând astfel, nu facem decât să schimbăm tiparele vechi cu altele…

15

Iisus spune clar, doar pentru cine are ochi de “văzut” şi urechi de “auzit” : “ Să nu se pună vin nou în burduf vechi”

Nici o revoltă, revoluţie, reformă nu va schimba mentalitatea decât ca formă, nu ca fond. Singura revoluţie profundă este cea spirituală.

Libertatea este acţiune lucidă şi spontană, ca atunci când ne aflăm în faţă unui mare pericol iminent. Acest pericol se traduce imediat printr-o acţiune spontană, dincolo de orice proces intelectual.

8Libertatea este o stare, un proces profund, o acţiune care pune la îndoială tot ceea ce este, care înlătura dependenţa, conformismul. Nimeni şi nimic nu ne poate ajuta, în această clipă suntem SINGURI.

Nenorocirea este că oamenii au fost învăţaţi să gândească în şabloane, dependenţi de o anumită cultură, religie, care-i face la rândul ei dependenţi de ceilalţi, de mediu. ACEASTA fiind realitatea existentă, de aici trebuie plecat, iar întrebarea potrivită este aceasta: fiind fără modele, fără conducători spirituali, fără autorităţi, fără tradiţii…vom putea, vom avea puterea să ne găsim libertatea ?

9

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s