ABC-ul cunoaşterii de sine. (7).

1

Încheiam ultimul articol întrebând dacă putem să ne eliberăm din structura psihologică a societăţii ce ne-a prins într-o capcană.
Putem atinge acea pace interioară, acea linişte exterioară, fiind în acelaşi timp conectaţi din plin la Existenţă, dinamici, activi, plini de energie ?
Pentru aceasta este nevoie de o mobilizare majoră a întregii noastre energii, de acea stare devoţională, de acea nevoie arzătoare, pasională pentru a înţelege şi pentru a ne elibera din această structuă  psihologică a societăţii. Nu este suficientă dorinţa de a cunoaşte, aşa cum apelăm noi la voinţă, la efortul intelectual pentru a învăţa. Este vorba de mult mai mult.
Nu vom găsi răspunsul decât în urma efortului propriu, liberi de orice condiţionare, de orice credinţă religioasă sau ştiinţifică , care ne crează dependenţe.
Această dependenţă psihologică este generală, toţi aflându-se în această situaţie şi vom vedea că fiecare depinde de ceva, are nevoie de un sprijin de unde să-şi tragă încrederea, plăcerea, energia, iar această stare de dependenţă de ceva sau cineva, trebuie să ne spună că ne aflăm în această situaţie din cauza faptului că nu găsim în noi aceste resorturi, că acolo în noi se află un “gol” neexplorat. Dacă realizăm aceasta doar d.p.d.v. intelectual, această descoperire nu ne poate elibera, nu ne eliberează de dependenţe, deoarece este doar o descoperire superficială, ţine de intelect, de logică, iar golul interior rămâne tot acolo, zace neexplorat. Acceptarea unei idei, sau ideologii nu este în sine eliberatoare, mintea va rămâne în continuare dependentă. Noi trebuie să vedem natura acestei dependenţe care înrobeşte mintea, aceasta devenind inactivă, stupidă. Din păcate vederea noastră este parţială, nu este totală, cuprinzătoare.

6

Viaţa este privită doar din diverse unghiuri, pe baza unor experienţe personale sau ale altora, pe baza unor cunoştinţe căpătate, care ne definesc ca “eu”. Aceste puncte de vedere ne împiedică să vedem complet realitatea. Oricât ne-am strădui ca această minte condiţionată să vadă totalitatea, chiar dacă realizăm condiţionarea ei, nu o vom putea transcede, atâta timp cât însăşi mintea este prinsă în acest cerc vicios. Pentru a vedea cu adevărat faptul în sine este nevoie ca mintea să NU intervină. Abia atunci putem vedea ceea ce ESTE, liberi de condiţionări, de plăcere sau lehamite, liberi de însăşi dorinţa de a ne elibera, liberi de ORICE alegere, de divizarea minţii, adică de …minte. ACUM putem vedea  fiind cu adevărat liberi,  totali, modul cum mintea era împărţită, prinsă în lupte ireale, lupte ce o secau de energie.
Câtă vreme mintea condiţionată de “ce ar trebui să fie”(?!), de condiţionările impuse de educaţie, cunoştinţe acumulate, autoritatea altora(religioasă, politică, filozofică), nu va putea vedea CE ESTE, realitatea  AŞA cum ESTE.
În clipa când suntem  condiţionaţi(şi suntem) există o pierdere uriaşă de energie din cauza luptei dintre CE ŞTIM şi CE ESTE de fapt. Acest conflict este generator de inepţie, de orbire, de confuzie, de conflict.
Dar repet, această stare de dependenţă este un fapt, toţi depindem de “ceva” d.p.d.v. psihologic. Ba mai mult…chiar ne dorim să fim dependenţi, ne-o căutăm cu lumânarea să fim subjugaţi, conduşi, derobandu-ne de orice responsabilitate. De unde vine oare această dorinţă?
Chiar întrebarea : “cum pot să mă eliberez de această stare conflictuală”…generează conflict, spune de fapt că noi dorim o soluţie, nu să cercetăm şi ne agăţăm de orice cale, orice guru, maestru sau învăţător. Pentru a ieşi din acest cerc vicios va trebui să privim în mod direct, concret, atent  asupra problemei, nu generalizând.
Spuneam că noi în mod fundamental ne raportăm la “ceva”, ne comparăm şi comparăm ceea ce “credem” că suntem, cu ceea ce am “vrea”, sau ar trebui să fim(?!). Comparaţia în sine generează contradicţie, este o stare conflictuală între ce este şi ce ar trebui să fie, între ce a fost sau trebuie să fie într-un viitor, fie că ne raportăm la persone sau lucruri materiale.

5
Dar oare am putea şti ceea ce este fără a compara? De fapt NUMAI aşa putem vedea realitatea, fără comparaţii. Percepţia a ceea ce este nu poate fi făcută decât dacă ne aflăm într-o stare de relaxare, de linişte  privind ca “martor” la ce se petrece în noi şi cu noi.Atunci vom observa singurătatea, frica, meschinăria, violenţa, disperarea, suferinţa. Această clipă trăita cu intensitate ne poate elibera de conflictul contradictilor. Toate dezechilibrele interioare, care se revarsă în afara noastră sunt generate de acest conflict al comparaţiei cu ceilalţi, fie că-i considerăm pe ceilalţi mai inteligenţi, mai frumoşi, mai bogaţi, mai celebrii decât noi. Însăşi acest “MAI” este cauza conflictului.

3
Toată lumea măsoară şi cântăreşte, se compară cu ceilalţi generând conflicte peste conflicte.

4
De unde vine această dorinţa masochistă de a ne compara în permanenţă cu alţii?

Va continua..

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la ABC-ul cunoaşterii de sine. (7).

  1. ceciliadumitrache zice:

    Cred că totul pleacă de la timp. Ducem în permanenţă o luptă cu timpul, iar când vedem că ceilalţi, în aceeaşi unitate de timp, au reuşit de 10 ori mai mult ca noi, subconştientul face calcule, începem să ne panicăm, dorim să reuşim şi noi, să acumulăm, să avem mai mult succes, să fim mai frumoşi. Pentru că acestea sunt valorile care ştim, din educaţia primită, că ne conferă valoare în ochii celorlalţi. Din momentul deschiderii spre sine, acest masochism va dispărea, raportarea se va face numai la morală, nu şi la valorile materiale acumulate de ceilalţi.

  2. calinakimu zice:

    Aşa este, timpul psihologic exercită o mare presiune asupra noastră…Este o umbră care ne însoţeşte pretutindeni şi din nefericire stăm cu faţa la ea…cu spatele la lumina, o lumina pe care o vedem ca pe o reflexie…
    Când spun că trebuie ieşit din structura societăţii, psihologic va trebui să ieşim şi de sub această falsă presiune a timpului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s