România…ultima coridă.

foto CODRUTA DRAGOESCU

Preambul
Duminică dimineaţă, o dimineaţă ceţoasă şi rece, care a infirmat în final proverbul că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, am deschis televizorul,  căutând să văd dacă este vrun meci de tenis (tenisul este o dragoste mai veche). Tenis n-a fost, dar am scanat programele tv şi am urmărit o parte din interviul pe care la dat un reprezentant american postului pro-(american) tv. , un interviu care mi-a confirmat cele mai sumbre predicţii.
După interviu am simţit nevoia să iau “aer” plecând spre pădure. Am luat căţelul cu mine şi o desagă pentru a culege măceşe şi una pentru păducel. Vremea minunată, cascada de culori într-o infinitate de nuanţe a pădurii, aerul răcoros şi limpede, totul era mirific, cordial, armonic. Dealurile blânde, încă înverzite sunt mărginite de pădurea uşor amorţită, “ciupită” de frigul nopţilor de toamna. Am cules şi măceşe şi păducel.
Când am ajuns la pârâu am băut apă dintre pietre. În acea clipă m-a cuprins o profundă tristeţe care mă încerca încă de pe când am plecat de acasă. Din acel moment mi-a venit în minte acest articol, pe care o dată ajuns acasă l-am scris.

Despre Romania…

Specialistul în economie intervievat la Pro-tv, reprezentantul intereselor americane a răspuns întrebărilor cu cinism (alţii l-ar numi realism). Pur şi simplu acesta a explicat pe înţelesul babelor din Pungeşti, că România TREBUIE să fie şantajată, că n-are încotro…
Întrebat cum vede situaţia geo-politică actuală a zonei noastre, americanul a descris-o ca fiind gravă, iar România nu are decât o singură şansă…aceea de a accepta să fie ŞANTAJATĂ. Specialistul a folosit un alt termen : “ajutată”.
Iată în câteva cuvinte un raţionament simplu. Rusia încă 10 ani va mai da din coadă în speranţa să-şi refăcea imperiul. Bineînţeles că nu va reuşi, dar poate produce în acest timp mari daune ţărilor “neapărate”. Ungaria(care nu are ce oferi, nu are nici aur şi nici gaze de şist), care este dezamăgită de U.E., iar americanul îi dădea dreptate să fie astfel, va cauta “liniştea” alături de Rusia.

Gaze-de-sist1
România în schimb( care are şi aur şi gaze de şist) dacă vrea să fie apărată va trebui să lase Chevron-ul American să scoată gazele de şist( pe o redevenţă simbolică), gaze pe care Chevron-ul să le vândă în Europa pentru ca Europa să nu cedeze şantajului cu gazele din Rusia. Şi uite cum România şi Polonia(şi ea are gaze…) sunt salvatoarele Europei. Socoteala este simplă…Salvăm Europa şi sacrificăm România, că şi aşa Românii au tot fost sacrificaţi şi la Yalta…Sunt obişnuiţi să fie călcaţi în picioare.
Specialistul ne-a explicat zâmbind acru, că dacă România nu va accepta că-şi otrăvească apele, să-şi distrugă mediul, va fi LĂSATĂ să se decurce singură, adică va fi lăsată în gura lupului sovietic, că NATO este departe. CLAR ?…Ca bună ziua.
Cine poate fi şantajat? Care este condiţia obligatorie ca cineva, o ţară, o persoană să poată să fie şantajată? Să aibă vulnerabilităţi.
Toată istoria omenirii poate fi redusă la o permanentă lupta, o adevărată coridă pentru impunerea puterii pe de o parte şi pentru supravieţuire de cealaltă parte. În arenă România s-a aflat întotdeauna în poziţia taurului, aceluia ce luptă pentru supravieţuire. Până acum acest taur numit România a reuşit cum…necum să supravieţuiască tuturor coridelor. Rănit, terfelit, umilit, a reuşit să-şi prezerve fiinţa. Că i s-a mai tăiat ici colo câte un smoc, în Transnistria, Basarabia…trecă-meargă.
După 1944 până în 1964, în timpul ocupaţiei sovietice ţara a plătit despăgubiri de război o grămadă…că avea de unde. În 89’ România era însă pe linia de plutire, ba chiar puţin peste, cu toată nebunia lui Ceauşescu, dar şi prin munca Românilor. Din această clipă a apărut o nouă provocare, o nouă coridă…România a fost aruncată în arenă fără nici o apărare. Toate marile puteri ştiau despre bogăţiile României mai multe decât Românii. Chiar să nu fi vrut să afle şi tot ar fi aflat. Mulţi români(?!) care deţineau aceste “secrete” erau dispuşi pe sume de bani să vândă orice secret. Aşa încât toreadorii lumii…Uniunea Europeană & Uniunea Americană s-au hotărât să înfrângă taurul o dată pentru totdeauna. Pentru aceasta au apelat la “pescadorii”, “picadorii” şi “matadorii” , care au rolul să vulnerabilizeze taurul, să-i slăbească puterile pentru a nu se putea opune TOREADORULUI care-i va da lovitura mortală.

toro2

toro1

Aceşti trepăduşi(pescadori, picadori şi matadori) au fost si sunt reprezentanţii claselor politice ce au guvernat ţara din 89’ până astăzi. Ei trebuiau să devalizeze, să distrugă întreaga economie a ţării, să vândă pe şpagă resursele naturale ale ţării străinilor, să dea liber la vânzarea pământurilor, să vulnerabilizeze ţara în aşa fel încât acum să vină TOREADORUL… U.E. & U.A şi să dea lovitura finală.

toro3
Reprezentantul toreadorului ne-a spus verde în faţă…”n-aveţi de ales”…Să nu uităm că aceşti guvernanţi timp de 25 de ani au mai făcut şi datorii în numele nostru de peste 100 de miliarde de euro.” Păi …mai copii”, va spune toreadorul, „cum le veţi plăti?” „Aaaa, n-aveţi cum? Atunci Roşia Montană, şi gazele de şist sunt ale noastre. Voi rămâneţi cu ţara plină de cianuri, solul şi subsolul contaminate, apa şi aerul poluat, ceva cutremure…”
Păi n-au făcut şi nu fac bine politicienii că adună bani albi pentru zile negre? După ce picadorii, pescadorii şi matadorii din guvern şi parlament au trădat România, luându-i toată puterea taurului, ca acesta să poată fi ucis, de ce să mai stea într-o ţară ucisă, deşertificată, vândută, ortavita? Cu banii la teşcherea vor fi bine primiţi în ţările toreadorilor lumii…
Românie…atât ţi-a fost. Asta este ultima coridă.

Va rog sa ma credeti… eu lacrimez…

toro4
N.B.
Dar dacă NOI ROMÂNII ne opunem şi zicem…” Mai bine cu ruşii”…?!
S-o credem noi…Când te-ai făcut frate cu dracu’, chiar dacă treci puntea…oricum dracu’ te ia…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politikie, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la România…ultima coridă.

 1. Decenu zice:

  Declaratiile Rusiei cum ca in doua zile ar ajunge la Bucuresti imi aminteste de pactul Ribbentrop-Molotov. Si acum ne gasim intr-o situatia aparent fara iesire, o situatie in care trebuie sa acceptam un dictat (de la Viena) si un ultimatum rusesc. Ambele au insemnat cedari teritoriale. In ziua de azi inseamna alt fel de cedari, dar mi se par la fel de grave.
  In ’89 puteam sa ne aparam de atacurile din est si vest. Azi, politicienii au avut grija sa nu mai avem incotro.
  Dar mai zic ceva. „N-avem incotro” e la nivel de politicieni (o rasa inferioara de oameni – am exagerat, dar numai oleaca). La nivel de populatie, o situatie aparent fara iesire inseamna ceva pozitiv, caci poate inseamna o desteptare.

 2. calinakimu zice:

  Din nefericire această „rasă inferioară” a politicienilor SUNT reprezentanţii României şi tot ceea ce au făcut au făcut în numele nostru… Din păcate poporul nu numai că nu acţionează…nici măcar nu are REacţie, o reacţie absolut firească şi obligatorie. Dacă această reacţie nu va apare cât mai curând…mai apoi va fi prea târziu.
  După cum vezi fiecare frază începe cu …”din nefericire”, „din păcate”…Oare câtă nefericire şi câte păcate ne mai trebuie ca să conştientizăm cele ce se petrec ?

 3. smaranda zice:

  Si totusi…. inevitabil, va fi bine.

  • calinakimu zice:

   Da Smaranda…STIU ca asa este…si cand va fi „bine”, daca voi mai fi AICI, ma voi bucura de el…Pana atunci TREBUIE sa vorbesc de CE ESTE, nu pentru mine o fac, nici sa ma „descarc” si nici sa-i „trezesc” pe altii. Asa imi vine. Cine ESTE sa se trezeasca…se va trezi cu siguranta.

 4. Sunt la serviciu si mi-au dat lacrimile de ura si inversunare, cat si de o imensa tristete nemasurata in cuvinte si ma ascund pentru ca lumea nu mi-ar intelege starea. Ma simt infricosata. Mi-e frica de ce va urma in viitor si de faptul ca indiferent cate proteste si cate revolte vor exista tara asta nu ne va mai apartine on veci. Si mi-e o greata grotesca de „marile puteri” si de tot ce inseamna hotie si marsavie. Cu ce pot schimba eu viitorul acestei tari,pentru ca daca as avea orice urma de putere m-as lupta, dar sunt constienta ca indiferent de dorinta mea arzatoare de lupta, nu castig nimic. 😦

 5. calinakimu zice:

  Cred că este evident că-ţi împărtăşesc revolta. TOREADORII lumii pot să-şi facă de cap, să comită aceste atrocităţi din cauză că oamenii acestei planete sunt fragmentaţi, divizaţi, atomizaţi. Noi CREDEM că suntem români, maghiari, germani sau mai ştiu eu ce…că suntem creştini, mahomedani sau budişti…uitând că Natura, D-zeu sau Existenţa a creat OMUL ca tot ce poate fi mai bun, mai de seama, mai perfect şi că substanţa comună a tuturor oamenilor este DIVINĂ. Politicienii din toate ţările lumii întreţin conflicte pentru putere inexistente, ireale, ca mai apoi tot ei, servicile secrete, de informaţii să devină necesari, să se ofere să le rezolve scoţând castanele cu mâna noastră, a celor mulţi, a celor ce vor fi sacrificaţi. Aerul şi apa nu ţin cont de graniţele imaginate de nebunia oamenilor. Ele otrăvite aici sau aiurea vor contamina în timp întrega planetă…Nu România sau Polonia, sau o altă ţară este otrăvită…LUMEA NOASTRĂ, a TUTUROR este agresată, este otrăvită. Până când OMENIREA nu va fi ceea ce ESTE şi nu se va comporta ca atare, ca o UNITATE în diversitate…aceste anormalităţi nu vor putea fi oprite.
  Nu îmi poate fi bine mie, ţie sau mai ştiu eu cui…iar altora rău, nu poate fi bine unei ţări şi alteia nu, nu putem fi creştini dispreţuind mahomedanii, nu ne poate fi bine decât ÎMPREUNĂ, ca OAMENI respectând VIAŢA celuilalalt mai presus de orice. Având FIECARE iubire, compasiune libertate…vom trăi în ADEVĂR, în singura REALITATE a PREZENTULUI.
  Să şti că nu este un vis, nu este o utopie, nu este o descoperire. Este exprimarea NORMALITĂŢII.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s