Cunoaşte-te pe tine însuţi. (7).

stres2

Fără cunoştinţa noastră mintea influentează funcţionarea corpului, de multe ori decisiv. Spuneam într-un alt articol despre modul cum corpul ne ia în “serios” atunci când mintea trimite informaţii mai mult sau mai puţin eronate. Astfel, atunci când suferim un şoc emoţional gândurile vor alerta sistemele corporale de protecţie.

 

 

creuer1

Să presupunem că ne pierdem portofelul (este o situaţie pe care am trăit-o), cu carnet de conducere, carte de identitate, carduri bancare…bani. Realizând ce presupune refacerea actelor…lăsând pierderea financiară deoparte, faptul în sine reprezintă un şoc emoţional care va transmite corpului această stare disperată. Corpul va interpreta situaţia că fiind extremă şi va reacţiona ca atare. Inima îşi va mari ritmul, respiraţia se va accelera, corpul se va crispa pregătit pentru a face faţă la ce este mai rău. Practic va interpreta situaţia că fiind disperată, aşa cum a fost transmisă de gânduri, cu toate că pericolul presupus este pur imaginativ, emoţional, reprezentat de o stare subiectivă, conjuncturală. S-ar putea să găsim portofelul în momentul următor undeva pe jos, acesta scapandu-ne accidental, dar “răul” a fost déjà făcut, corpul fiind supus unui stres deosebit de puternic…practic din nimic.

stres1

Aceiaşi situaţie se poate petrece când lăsându-ne pradă orgoliului să ne simţim jigniţi (de moarte?!), atunci când cineva ne apostrofează sau ne adresează injurii…Nu de puţine ori sunt situaţii în care enervarea, care va alerta peste o anumită suportabilitate corpul (factori favorizanti:  vârstă înaintată, organe obosite, stări maladive) pot duce la hemiplegii, comoţii cerebrale sau infarcturi miocardice.

În schimb, când se petrece ceva în corp, mintea de cele mai multe ori habar nu are, ea vieţuieşte la suprafaţă, este prinsă de probleme superficiale. Corpul în schimb, este gata oricând să intervină, este sensibil la orice informaţie primeşte de la simţuri sau creier. Noi nu acordăm atenţia cuvenită semnalelor ce ne vin de la corpul nostru. Din această cauza mintea a căpătat impresia greşită că ea este stăpâna corpului, că acesta este slugă, o slugă pe care “moraliştii” şi biserica o condamnă ca fiind păcătoasă, instinctuală, viscerală…Ajungem în situaţia de a ne fi ruşine de corpul nostru şi nu întâmplător goliciunea acestuia a creat şi încă mai crează pudori prosteşti.

Va trebui să valorizăm capacitatea corpului de a simţi. Aerul, apa, soarele, vântul, nisipul, iarba, pământul vor trebui simţite cu senzualitate, cu o bucurie proprie trăirilor depline, integrale. Când mâncăm sau bem, când privim sau vorbim, când IUBIM…s-o facem deplin, pentru faptul în sine, cu toată puterea, din inimă.

În acelaşi timp va trebui valorizat corpul, să-i acordăm acestuia creditul meritat. El ŞTIE ce, cum, cât, îi trebuie ca să poată funcţiona în parametrii.

Desigur, este bine sa mâncăm la ore fixe, dar se întâmplă uneori să nu ne fie foame, adică organismul ne transmite acest semnal. Dintr-un motiv sau altul…fie că l-am îmbuibat prea mult, fie că am mâncat ceva ce nu a “căzut” bine, acesta va refuza hrana. Mintea noastră însă va spune că TREBUIE să mâncăm, că a sosit ora mesei, că nu este bines a nu mâncăm  deoarece ne-am pierde puterile, că ne anemiem…tot felul de aiureli. Dacă organismului nu-I este foame, acesta ştie mai bine decât mintea noastră…ce-i trebuie sau nu. El ştie instinctiv ce-I  trebuie cu adevărat şi acest fapt este valabil pentru hrană, băutură, relaxare, sex, somn. Din nefericire modul nostru dezechilibrat de viaţă, fără nici o regulă, va supune organismul la un stres continuu. Mâncăm pe apucate la ore nepotrivite, de multe ori alimente burduşite cu aditivi, conservanţi,  E-uri, bem tot felul de băuturi de-a dreptul otrăvitoare, o facem la ore aiurea, dormim la ore târzi ţinând cont doar de circumstanţe conjuncturale, fără nici un respect faţă de această maşinărie minunată, miraculoasă, divină…care este corpul nostru. Când îl îmbolnăvim cădem în depresii, sau melancolii mistice, bântuim prin spitale sau pe la biserici renumite pentru a găsi leacul miraculous care să ne însănătoşească.

somn

Va trebui să acordăm somnului o importantă aparte. În primul rând trebuie să uităm de sfaturile medicilor sau de obiceiurile împământenite. Somnul trebuie tratat cu delicateţe acordându-i  deplină libertate. El nu poate fi impus, deoarece nu este o acţiune, din contra, el vine şi pleacă când organismul decide, dar cum noi nu ţinem seama de acesta, somnul a devenit pentru mulţi o problema. Anumite organisme au nevoie de somn mai mult,   altele de mai puţin. Chiar orele de culcare şi de sculare diferă de la individ la individ. Nu vă forţaţi să dormiţi deoarece nu veţi reuşi decât să vă treziţi şi mai mult. Câteodată, când nu avem somn, dimineaţa ne simţim obosiţi. Am dormit câteva ore şi mintea ne “spune” că nu ne-am odihnit suficient, că n-am dormit câte ore “trebuie” şi că acum suntem epuizaţi. Este o altă aiureală a minţii. Dacă câteva ore am dormit profund s-ar putea să fi fost suficiente pentru a vă recupera oboseala. Dacă noaptea vă treziţi şi nu vă vine somnul, nu insistaţi. Citiţi, meditati, ascultaţi muzică, dar nu intraţi în panică încercând să vă forţaţi să dormiţi cu de-a sila.

Repet, acordaţi credit organismului dv., iubiţi-l, trataţi-l cu respectul cuvenit, el “vine” de departe şi de demult, el ştie ce nici nu va imaginaţi să puteţi cunoaşte vreodată. Descoperiţi-l,  procedând astfel  veţi deveni  armonici cu dv. înşivă şi cu tot ceea ce vă înconjoară.

Nu vă puteţi împaca cu viaţa, cu ceilalţi, cu mediul…dacă nu începeţi prin a vă  împaca cu dv. înşivă, cu propriul corp, dacă nu vă veţi DESCOPERI…

Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt…ÎNCERCAŢI !

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cunoaşte-te pe tine însuţi. (7).

  1. Am încercat. Ne împăcăm bine, corpul şi cu mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s