Cunoaşte-te pe tine însuţi. (6).

corp2

Cunoaşterea de sine reprezintă cea mai profundă cunoaştere în ceea ce ne priveşte,  în urma căreia vom înţelege cele mai perfecţionate mecanisme, energii, structuri pe care existenţa ni le-a pus la dispoziţie. Natura corporală s-a tot pefectionat  din timpuri imemoriale funcţionând fără aportul minţii, ăsta este şi motivul pentru care cele mai importante funcţii sunt ţinute în continuare sub strictul control al corpului. Respiraţia, sistemul circulator, excretor, digestiv nu sunt lăsate să funcţioneze pe seama minţii şi este foarte bine că este aşa…Mintea se ocupă de tot felul de “fleacuri”, ea este funcţională relativ de curând, faţă de vechimea corpului. Este evident că va trebui să ascultăm de corp, dar pentru aceasta trebuie să avem ochi de “văzut” şi urechi de “auzit”. Este vorba de activarea sensibilităţii, de trezirea acelei inteligente profunde aflată în colaborarea minte/inimă…

Corpul ne vorbeşte, ne transmite continuu informaţii valoroase de care noi nu avem nici răbdarea, nici timpul, nici alte abilităţi ca să le ascultăm. Vocea corpului este de natură subtilă, ca însăşi natura profundă a corpului eteric. Dar cum noi am fost învăţaţi să ascultăm doar de condiţionările primite în procesul  educaţiei , nu ţinem cont decât doar de aceastea.

Ni se spune să fim tot mai “eficienţi”, tot mai “pragmatici”, tot mai rapizi în luarea decizilor şi în muncă. Viteza a devenit simbolul ultimelor secole şi asta nu numai în exercitarea profesiei. Un om aşa zis “activ”, devenit model de eficienţă, va face  totul mai repede, indiferent ce face. Va munci repede, va vorbi repede, va mânca repede, va merge repede pe jos  sau cu automobilul, va avea un comportament mecanic, automat. Acesta poate avea mai multe slujbe şi va câştiga cu siguranţă foarte bine. Şefii lui vor fi încântaţi să exploateze un asemenea specimen, va fi dat ca exemplu, va fi invidiat şi imitat de către cei cu care se află în concurenţă. Nu spun că nu pot exista şi chiar există asemenea indivizi având un ritm şi o energie debordantă, cum sunt şi alţii care fără să fie dotaţi îşi forţează organismul pentru a fi astfel.

Este important să ştim că nu toţi suntem la fel deoarece natura este diversă, fiecare individ având propria sa natură. Nu trebuie să ne comparăm deorece suntem UNICI şi nici să ne simţim în inferioritate  că nu funcţionăm la parametrii altuia.

Cum habar n-avem despre propria noastră natură, neîntelegand cum ne funcţionează propriul corp, ne vom forţa prosteşte corpul, ni-l vom biciuii să devină mai alert, mai eficient, mai performant. Acest mod de comportament absolut  prostesc, mai devreme sau mai târziu va cauza îmbolnăvirea corpului ce nu va mai putea suporta un tratament inadecvat.

Va fi la fel de rău dacă vom obliga un individ hiper-activ să se mişte lent…

Ce este de făcut?

Va trebui pentru început să ne descoperim propriul ritm. Pentru aceasta este suficient să ne reducem viteza activităţilor noastre în mod conştient. Eu am făcut acest adevărat test de stabilire al ritmului propriu şi a funcţionat. Este uşor, interesant şi cu adevărat folositor.

Va trebui ca pentru o perioadă să acceptăm schimbarea comportamentului, să devenim conştienţi de ritmul activităţilor noastre cotidiene pe care să le controlăm. Astfel , când facem baie, când citim, când mergem pe stradă, când ne desfăşurăm activitatea profesională…să o facem cu o viteză redusă, mai încet decât în mod obişnuit, într-un ritm voit mai lent. Viteza de execuţie este cantitativ superioară unei viteze mai reduse, dar calitativ cea redusă este superioară. Este firesc. Important în acest experiment este găsirea ritmului propriu, ritm care, pe măsură ce veţi face acest experiment se va regla de la sine. Veţi observa cum într-un “anumit” ritm vă veţi simţi confortabil, mai bine, veţi obosi mai greu. Refacerea, odihna va fi mai eficientă şi această eficienţă trebuie s-o urmăriţi, o eficienţă asupra modului propriu de funcţionare.

Obsesia vitezei, obsesia câştigurilor, obsesia concurenţială a ocupării unor pozitii dominante în societate se vor întoarce împotriva noastră, ne vor obosi peste măsură, ne vor îmbolnăvi prin forţarea ritmului de funcţionare al mecanismelor corporale propri fiecărui organism în parte.

Asta nu înseamnă că nu sunt situiaţii în care va trebui să fim mai alerţi, să ne mobilizăm, să ne forţăm ritmul propriu. Pentru perioade scurte, urmate de odihnă pe măsura efortului depus, nu este nici o problemă. Dar a ne face o regulă din a ne forţa capacităţile din “dotare”, este una din cauzele principale ale îmbolnăvirii. Uşor, uşor , procedând  astfel veţi stabili o relaţie armonioasă cu propriul corp, o relaţie firească, necesară, corectă, inteligentă.

Succes.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cunoaşte-te pe tine însuţi. (6).

  1. Mereu am simţit un „ceas intern”. Problema e să-l ascultăm.

  2. calinakimu zice:

    Asa este…ceasul ticăie…dar pe noi ne atrage zornăitul banilor. N-avem TIMP să ne auzim, să ne cunoastem, să ne descoperim. Ne împrastiem in multe si mărunte…lăsand de izbeliste chestiuni fundamentale legate strict de ce ar trebui să fie „interesul” nostru major.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s