Cunoaşte-te pe tine însuţi. (1).

cunoastere inscriptie

A cunoaşte este o stare deosebită fundamental calitativ de cunoaştere. Cunoaşterea este cumulativă legată de cunostinţele acumulate in timp, este ca o posesie ce-şi găseşte corespondent in noţiunea de a avea. Cunoaşterea este folositoare şi apreciată în lumea exterioară, însă în cea interioară este nevoie să renunţăm la mecanismul cumulativ al cunoscutului, al experienţei.

Cunoaşterea interioară este o stare specială, este capacitatea de a fi proaspăt, deschis, permisiv, liber de prejudecăţi, cu o minte curată…dar receptivă, atentă…dar relaxată, este vorba de acea minte/inimă.

Viaţa poate fi trăită în diferite moduri ce ţin de o mulţime de factori, de condiţionări. În principal vom observa două posibilităţi principale diametral opuse. Prima este de a ne lasă conduşi de educaţia primită, de modelele create de politicieni şi religie, de dorinţe, conduşi de mintea contrafăcută, acceptând condiţionările ego-ului, iar cea de a doua posibilitate este de a trăi conform normalităţii, individualităţii fiecăruia, unicităţii, autenticităţii, creativităţii lăsându-ne conduşi de iubire.

În momentul în care ne lăsăm conduşi de ego alegem implicit calea conflictului, a luptei pentru putere, a lăcomiei în goană permanentă după averi materiale sau spirituale(?!), adică ne vom manifesta după criterile generale de funcţionare(?!) ale lumii noastre.

Educaţia, religia ne învaţă că viaţa este o luptă împotriva naturii noastre, iar dacă reuşim să ne înfrângem propria natură “imperfectă”…perfectionand-o, vom avea acces la binefacerile oferite de realizările materiale ale lumii sau  la adevărul suprem. Până acum, urmând aceste cai, nu am ajuns nici la fericirea sperată în urma dobândiri averilor materiale, nici la  adevărul suprem promis de religie. Suntem în continuare violenţi, cofuzi, debusolaţi, nemulţumiţi.

Calea firească, de bun simt este de a merge mâna în mâna cu…EXISTENŢA, cu propria natură. Iluzia ineptă că putem lupta împotriva noastră, a întregului, a unităţii este sortită unui eşec lamentabil, fapt ce-l putem observa cu ochiul liber. Cum ne imaginăm că putem ieşi învingători luptând împotriva noastră? Cine va fi învinsul şi cine învingătorul? Este un non-sens în urma căruia vom deveni schizoizi. Natura corpului nostru ESTE perfectă, atâta timp cât nu intervenim în mod brutal s-o conturbăm. Ce trebuie să facem noi este să ne bucurăm de binefacerile modului cum funcţionează natura corpului nostru.  Trebuie să devenim conştienţi că TOTUL este în favoarea noastră, că natura, existenţa, D-zeu ne sunt favorabili, sunt de partea noastră  gata să ne ajute în orice moment al vieţii.

Religile, ştiinţele arogante sau sistemele educaţionale ne-au convins că este ceva în neregulă cu noi sau cu natura înconjurătoare potrivnică, că suntem supuşi unui destin implacabil, ori hazardului după părerea oamenilor de ştiinţă(nu toţi).

Biserica vrea să ne convingă că trebuie să ne împotrivim naturii noastre pământeşti pentru a avea acces la lumea de “apoi” în condiţii favorabile. Tot ea se oferă să ne medieze acest demers împotriva naturii noastre fapt ce ne va face să devenim refulaţi, bolnavi psihic, fragmentaţi sau fanatici. Astfel ajungi să te prosternezi la preoţi, sfinţi, maeştrii spirituali, care se oferă să-ţi arate calea războiului interior, nu a păcii, armoniei, extazului.

Dacă privind în voi înşivă sunteţi nemulţumiţi, angoasaţi, suferinzi, nefericiţi…cu siguranţă sunteţi în contradicţie, dizarmonici, în plin conflict cu voi înşivă, cu natura voastră, cu existenţa. În această situaţie se află cea mai mare parte a omenirii ce lupta cu propria natură, cu natura înconjurătoare, cu ceilalţi. Acest fapt mulţi nu vor să-l recunoască lăsându-se angrenaţi în tot felul de activităţi, care să le facă suportabilă viaţa auto-iluzionandu-se. Acest conflict este vizibil la tot pasul, el reprezentând starea noastră de fapt. Aşa se poate explica cum violenţa ce se manifestă în lume se tot extinde. Ea se află în NOI, este generată de ignoranţă, de sisteme  politice şi religioase aflate în luptă unele cu altele pentru putere, pentru supremaţie, într-un război fraticid fără învingători…doar cu învinşi.

Vă puteţi imagina cum ar arată o lume fără ego-uri, fără lupte, trăind în pace, în armonie, serenă, cu oameni relaxaţi, zâmbitori, luminoşi, colaborând plini de compasiune, gata să se bucure de binefacerile existenţei? Bănuiesc că nu. Nu realizăm câtă pierdere de timp, câte eforturi inutile întreprindem, câte suferinţe provocăm pentru a întreţine hrana ego-ului, care este conflictul… Desigur, în sinea noastră ŞTIM că AŞA ESTE.

cunoaste-te1

Din păcate am fost educaţi să credem că duşmanul nostru este corpul din cauza neputinţelor sale, al predispozitilor spre îmbolnăvire şi durere, al instinctelor atât de greu de stăpânit uneori. De fapt lucrurile stau exact invers. Realitatea este că habar nu avem de uriaşele disponibilităţi ale corpului nostru, de posibilităţile sale miraculoase. Acestă situaţie este posibilă deoarece nu am fost învăţaţi să trăim în armonie minte/suflet, să rezonam cu interiorul nostru, să fim o UNITATE ORGANICĂ aparţinând unui organism COSMIC…în mod conştient

Din fericire corpul nostru este infinit mai inteligent decât tot ce am acumulat noi ca învăţătură, ca experienţă. Fiecare celulă, fiecare ţesut, organ, fiecare sistem organic integrat funcţionează fără să ne ia prea în serios, cu toate că facem tot posibilul să-l dezorganizăm. Fumăm, mâncăm şi bem peste măsură alimente şi băuturi impropri nevoilor reale ale corpului nostru. Este aproape imposibil să ne imaginăm modul cum inteligenţa naturii noastre corporale( corpul eteric) rezolvă aceste dezechilibre. Colac peste pupăză inventăm diete, posturi, care mai de care mai năstruşnice, ne lăsăm pradă plăcerilor hedoniste, drogurilor, otrăvurilor alimentare…s.a.m.d.

Într-un articol referitor la postul alimentar publicat la rubrica “Calea mea”, dezvălui modul cum m-am folosit de post pentru a descoperi “stăpânul” adevărat al naturii noastre corporale. A fost o victorie reală împotriva ego-ului. Aceasta este adevărată lupta cu neputinţele căpătate în urma educaţiei.

Acest corp binecuvântat este legat ombilical de aer, apă, soare şi toate cele aflate pe acest Pământ sacru.

Măsura în care ne vom armoniza cu propriul trup…ne vom armoniza cu existenţa în totalitatea ei. Pentru a realiza această normalitate este suficient să nu ne opunem armoniei, este suficient de a rezona cu ÎNTREGUL.

Desigur, este de la sine înţeles că viaţa trebuie respectată în integralitatea ei.

TOTUL este divin, sfânt, miraculos…

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cunoaşte-te pe tine însuţi. (1).

 1. Din experienţă ştiu că ne războim cu propriul trup în prima parte a vieţii şi cădem la pace doar când e târziu, de obicei prea târziu.

 2. calinakimu zice:

  Voi spune o „banalitate”…în care (culmea!) chiar cred : NICIODATĂ nu este prea târziu…
  Este derept, cu vârsta, mai bine zis cu modul cum PSIHOLOGIC aceasta ne „sapă”, devenim tot mai blazaţi, tot mai cinici, unii chiar cârcotaşi, resentimentari. Ne răzbunăm cumva pe neputinţele anilor…”pierduţi” în lupte deşarte…Eu însă cred că „vârsta” , presenectutea (în ceea ce ne priveşte)…poate reprezenta o trambulină…Nu este un eufemism şi nici fluieratul prin cimitir…este sustenabilă această afirmaţie. Dacă nu acum…când? Este clar că nu ne mai putem iluziona, că ne-am „adunat” de pe drumuri, că ne-am eliberat, chiar dacă nu în totatalitate, de cauzele dezechilibrelor juvenetii… Consider senectutea, fără să trag plăcinta pe spuza mea, că este o încununare (sau ar trebui să fie) a existenţei. Acum avem şi timpul şi pacienta, şi sapienţa de a ne regăsi interior, de a ne elibera de toate gunoaiele adunate sub preş…
  Poate fi pentru „unii”…prea tarziu…dar asta NUMAI din cauza lor…

 3. smaranda zice:

  Adevarul meu este ca nu m-am simtit niciodata asa de bine ca acum la 50 de ani. Ma simt mai frumoasa, mai echilibrata si mai sanatoasa ca oricand si destul de libera asa ca ma gandesc cu bucurie la anii care vin si mai ales la prezent.

  • calinakimu zice:

   .Ai dreptate…când REALIZEZI cum stau lucrurile, când te ELIBEREZI de atâtea şi atâtea condiţionări ce ţi-au fost impuse de o societate şi educaţie bolnave…cu adevărat renasti…regăsindu-ţi o inocenţa care nu s-a pierdut de fapt niciodată, care a stat într-un colţişor al inimii aşteptând răbdătoare să iasă la lumină.
   Pe măsură ce te „clarifici”…dimensiunea existenţei te copleşeşte, te sensibilizează profund devenind tot mai receptiv/ă la miracolul, la misterul ei… Vorbele sunt neputincioase să poată descrie această stare..

 4. Eu, in naivitatea mea incerc mereu sa-mi imaginez o lume ideala, insa nu este suficient s-o fac doar eu, cat timp o mare parte a populatie se gandeste doar la ce este mai rau pentru oricine si pentru orice. Cineva imi zicea ca ar deveni plictisitor daca totul in lume ar merge ca pe roate, insa mie mi-e greu sa cred ca m-as plictisi intr-o lume mai pasnica. Ba mai mult cred ca am fii cu mult mai creativi si productivi.

 5. calinakimu zice:

  „Idealul” in sine este o iluzie…El se bazeaza pe memoria trecutului, pe conditionari. Eu as spune in loc de „o lume ideala”…o lume NORMALA. Normalitatea este manifestarea libertatii, autenticitatii, creativitatii in deplina IUBIRE. O astfel de lume nu poate fi plictisitoare, banala, terna…Asta in care presupunem ca traim…este astfel. Ce este mirobolant in lumea noastra, miraculos? La ce valori zenitale ne raportam? Si pot continua sirul intrebarilor retorice…mult si bine.
  In ciclul de articole „Cunoaste-te pe tine insuti”…incerc sa explic cum vad eu restabilirea NORMALITATII…insa transformarea trebuie inceputa cu NOI, cu NOI si iar cu NOI. LUMEA suntem NOI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s