Despre cauzele fricii… (3).

 

horror-21epp8y

Temerile noastre fundamentale sunt referitoare la moarte, la pierderea identităţii, la boală, la suferinţă, la singurătate…

De fapt teama constă în necunoaştere de sine. Noi credem că avem ceva de pierdut tot timpul, fie că este vorba de bani sau de iubire, chiar faţă de timp, care aduce moartea. De fapt frica fundamentală, este frica de RESPONSABILITATEA vieţii. Ne temem de necunoscut, de nou, sau mai bine zis ne temem să nu pierdem ce avem, adică să nu pierdem cunoscutul…bun/rău.

Teama este un fenomen natural, atâta timp cât se referă la supravieţuire, este auto-protectivă. Până la urmă numai nebunii şi tâmpiţii nu se tem. În acelaşi timp sunt cazuri când frica îmbracă forme patologice, fobii.

Majoritatea temerilor noastre nu sunt, însă reale, de multe ori sunt stări induse, forme de exploatare din partea politicienilor şi religilor. În fond viaţa înseamnă mister, aventură, necunoscut…ăsta este tot farmecul ei… impredictibilitatea.

Să trecem în revistă câteva aspete ale temerilor. Teama de moarte, aceea că într-o zi vom dispare, că nu vom mai fi, că vom muri este teama fundamentală. Această teamă are o baza reală. Pentru a evita cât mai mult această realitate inexorabilă oamenii încearcă să-şi securizeze vieţile într-o măsură cât mai mare cu putinţă. Îşi întemeiază familii, adună averi, îşi fac tot felul de asigurări, caută să devină cât mai importanţi în societate, devin membrii unui partid politic, al unei organizaţii religioase, devin naţionalişti, îşi fac periodic analize medicale. Această teamă de moarte este cel mai mult exploatată de politicieni şi biserică care promit securitate materială sau spirituală. Faptul că nu-şi ţin, că n-au cum să-şi ţină nici unii nici ceilalţi promisiunile…este un truism.

Interesant este, că în ciuda fricii stârnite de spectrul morţii şi al bolii, oamenii vor renunţa foarte greu la singurul fapt ce le-ar putea prelungi viaţa, care le-ar asigura sănătatea…la plăcerea de a abuza de mâncare, băuturi alcoolice, sex, fumat, chiar şi de droguri, acestea devenind pentru mulţi chiar motivaţionale în viaţă. Nu de puţine ori am auzit că dacă şi pe acestea trebuie să le “gestionăm” corect…ce sens ar mai avea viaţa?! Este însă o altă discuţie despre modul cum acestea au ajuns să devină SINGURELE motivaţii ale rostului existenţei.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s