Despre adevăr…minciună şi nu numai… (3).

intrebare 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adevărul nu se află în contradicţie cu minciuna, aceasta se află în conflict cu adevărul care este deasupra oricărei minciuni, ele nici nu se întâlnesc. Noi, repetând adevărurile altora, învăţate, o dată intrate în subconştient putem deveni credincioşi fervenţi, iar cuvântul devine adevăr.
Adevărul poate fi realizat prin auto-cunoaştere, cuvintele despre adevăr nu sunt adevărul, ele sunt emoţionale generând senzaţii.. Pentru a realiza aceasta, pentru a ne elibera de cuvinte va trebui să conştientizăm aceste obiceiuri, aceste mecanisme al repetări cuvintelor, al senzatilor emoţionale.
Minciuna este o contradicţie conştientă sau inconştientă deoarece noi o gândim ca opoziţie la adevăr. Va trebui să vedem ce este contradicţia, de ce ne contrazicem?! În fond această contradicţie pleacă de la dorinţa noastră de a trăi după un anumit model, după anumite principii de care vrem să se ţină seama. În plus vrem să fim “importanţi” în faţa celorlalti şi chiar faţă de noi înşine. Problema care se pune este motivul pentru care trebuie să funcţionăm după un “model” anume?! Răspunsul este simplu, este nevoia de siguranţă, pentru stabilitate, pentru a face impresie bună, pentru o imagine favorabilă…profitabilă.
Adevărul şi minciuna nu există în sine, cât există o contradicţie în noi înşine…Noi suntem în situaţia de a ne dori să fim “cineva”, să fim virtuoşi, buni, fericiţi sau bogaţi…Aceaste dorinţe nasc conrtadicţia între sentimentul de teamă în a nu reuşi şi rolul pe care l-am adoptat, ni l-am asumat în societate. De aici apar minciunile ca formă de auto-apărare. Avem temeri, întâmplări ce le dorim a le ţine ascunse, conflicte interioare insuportabile, mult gunoi băgat sub preş(subconştient)…
Înţelegerea cauzelor conflictului interior este singurul mod în care vom înţelege de ce minţim.
Chiar dacă suntem pacifişti, dacă sunte naţionalişti sau adepţii unei credinţe religioase vom promova conflictul, vrem nu vrem. Dorim să trăim într-o fericire socială deplină…dar suntem individualişti(?!) Dorim lucruri contradictorii având atitudini “convenabile” de la caz la caz, adică ipocrite, în funcţie de interesele noastre de moment
Acestea sunt cauzele profunde ale minciunii.
În opoziţie cu minciuna afirmăm adevărul, dar cum am mai spus…adevărul NU este opusul minciunii. Opusul conţine propriul sau opus, nu are legătură cu adevărul.
În acest caz iubirea generează gelozie, teamă, invidie, credinţa într-o anumită dogmă religioasă generează conflict, iar naţionalismul, iubirea de ţară…violenţă, acestea toate se bazează pe sentimente contardictorii.
Realizând contradicţiile care ne frământă, numai atunci putem afla cauzele minciunii, atunci devenim autentici, nu ce vrem noi să credem că suntem sau vrem să devenim.
Plecând de la realitatea a ceea ce suntem…putem descoperi şi elimina contradicţile.
Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s