Despre adevăr…minciună şi nu numai… (2).

 

Până acum nici raţiunea, nici filozofia şi nici religia nu au reuşit să rezolve problemele omenirii.
Trăim într-o lume care pe zi ce trece devine tot mai dezarticulată, tot mai violentă, tot mai nedreaptă tot mai suferindă…
Religiile au falimentat, chiar dacă la noi în ţară încă este în topul încrederi.
Compasiunea, iubirea, nu se pot manifesta decât dacă mintea devine liberă de condiţionări, de credinţe de ego.
Oamenii caută confortul psihic şi fizic, relaţii sigure, permanenţă şi se indentifică cu dogme politice sau religioase.
Dacă îmbătrânim ne sprijinim tot mai mult pe amintiri, pe trecut, ne agaţăm cu disperare de acest trecut mort. Cât suntem tineri ne interesează mai mult viitorul, trecutul ne având încă consistenţă. Din păcate nici unii, nici ceilalţi nu sunt preocupaţi de singura realitate aflată în prezent.
Alţii se agaţă de bogăţie, de averi în speranţa unei “siguranţe” sporite, suplimentare. Oare poate exista cu adevărat siguranţă psihologică ? Fără acesta siguranţă omul alienează şi nu de puţine ori acest fapt este o realitate.
Fie că este înregimentat politic sau religios, omul se cantonează în credinţele lui identificându-se cu acestea, refuzând să cerceteze în profunzime fenomenul.
O cercetare atentă va dezvălui şubrezenia acestor credinţe, adică şubrezenia siguranţei sale, aceasta fiind ameninţată. Logica, raţiunea, intuiţia va funcţiona doar până la o anumită limită şi această limită apare în clipă în care ne este ameninţată stabilitatea credinţelor noastre, identificărilor noastre, speranţelor noastre. Gândirea nu poate produce siguranţă psihologică, ea trăieşte în iluzie, fie că este religioasă sau socio-politico-economică. Gândirea se barează doar pe amintirile trecutului, iar pretenţia ei de a ne da siguranţă este o inepţie.
Orice ne-am propune să realizăm în viitor se bazează pe memoria trecutului, nu ţine cont de realitatea prezentă, fie că este vorba de sfinţenie, normalitate sau orice altceva ea nu percepe adevărul.
Noi nu conştientizăm, noi nu înţelegem decât limbajul superficial al minciunii, iliziei, nu avem profunzimea de a pătrunde în realitate. Modul acesta de gândire este lipsit de inteligenţă. Doar conştientizarea adevărului reprezintă o acţiune inteligentă şi asta conferă siguraţa mult dorită. Această inteligenţă nu aparţine cuiva anume, ea este dincolo de interesele noastre meschine, de obiectivele noastre iluzorii, ea nu este condiţinată, acestea sunt doar piedicile care ne împiedică să devenim inteligenţi. Doar gândirea egotică generează condiţionare. Din această inteligenţă liberă de orice condiţionare apare acţiunea spontană, autentică.
Gândirea, care este mişcare din trecut a timpul;ui, este măsurabilă. Cum poate măsurabilul să se întâlnească nu nemăsurabilul, cu adevărul? Adevărul este că NIMIC din ce este creat de gândire nu poate conferi siguranţă. Conştientizând acest fapt, este dovada adevăratei inteligenţe. Acum totul devine clar, depăşim problematica lumii noastre devenind “martorul” ei.
Va trebui să ne depăşim gândirea cuvintelor, repetarea lor mecanică, predica lor. Nu vom face decât să încercăm să reînviem în mod iluzoriu un trecut…IREPETABIL.
Orice ne-am propune să realizăm este o repetare. O amintire, o credinţă a ceea ce ştim noi, ce credem despre ceea ce ne propunem. Nu este adevărul acelei reprezentări.
Noi nu facem decât să repetăm concepte generoase, cuvinte goale de conţinut, de propria înţelegere, fie că este vorba de iubire, lăcomie, fericire sau D-zeu. Acestea, prin repetare, devin adevăruri, chiar dacă nu au fost conştientizate de noi înşine. Oricât le-am repeta…nu înseamnă că le şi “realizăm”.
O experienţă directă, trăită, nu este repetabilă, este UNICĂ. O putem relata, poveşti, dar este “moartă”, nu mai poate reprezenta emoţia trăită atunci…
Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s