“Pentru cine are ochi de văzut şi urechi de auzit”… (1).

ochi 4

 

Iisus după ce rostea anumite parabole atrăgea atenţia că acestea nu sunt date tuturora să le priceapă, că pentru a fi înţelese este nevoie de ochi pentru văzut şi urechi pentru auzit. Adică văzutul presupune atenţie specială, precum auzitul care înseamnă aceiaşi implicare.

Oare Iisus discriminează, vorbeşte numai celor aleşi, celor speciali? Cu siguranţă nu se petrece aşa ceva, Iisus adresându-se în mod egal tuturora, El are un mesaj cosmic, adevărurile enunţate de El sunt eterne, fiind însuşi întruparea adevărului.

Dar el ştie că oamenii nu şi-au dezvoltat această capacitate de a fi conştienţi, treji, totali, nefragmentati, sensibili. El ştie că oamenii sunt superficiali, că nu şi-au dezvoltat organe spirituale de văzut şi de auzit realitatea aflată în present, sau înţelesurile profunde ale existenţei. El ştie că nu avem această sensibilitate de a observa cu discernământ cu inima iubitoare şi deschisă în spre existenţă.

Actul observaţiei este o arta ce trebuie tratată cu mare seriozitate. Vederea noastră nu este totală, este parţială, inima şi mintea nu participă în întregime. Acum noi trăim într-un ungher al creierului şi aproape total în afară inimii. Suntem atât de preocupaţi din diferite motive încât nu vedem în mod deplin, suntem condiţionaţi, avem tradiţii, povara credinţelor religioase, încât acestea nu ne lasă să vedem si să auzim ce este întradevăr de văzut şi de auzit.

Când privim, vedem doar în parte deorece noi vedem în primul rând ceea ce ştim despre ceea ce privim, apelăm la cunoaşterea depozitată în memorie, ce are o legătură relativă cu realitatea observaţiei directe.

Cunoaşterea noastră diferă foarte mult de obiectul real, iar noi privim parţial obiectul real.

Va propun un exerciţiu ce poate deveni un obicei. Ieşiţi undeva în mijlocul naturii, undeva unde să fiţi înconjuraţi de flori, de copaci, de iarbă. Încercaţi să le privţi TOTAL, ca şi cum nu le-aţi mai fi văzut niciodată, ca un extraterestru teleportat pe Pământ. Va asigur că dacă veţi reuşi această “privire inocentă”…veţi cunoaşte o stare nemaipomenită până atunci. Aproape că nu veţi putea cuprinde totul…atâtea sunt de văzut. Totul va arata “altfel” atunci când priviţi TOTAL, când nu intervine memoria cunoscutului.

În realitate, din cauza modului nostru de a fi…emotivi, sentimentali sau intelectuali, aproape niciodată nu auzim şi nu vedem realitatea, semenii, copacii şi florile, lumina şi culorile la intensitate maximă, din tot sufletul. Pratic nu relaţionam cu acestea. Ele sunt de-o parte…noi de cealaltă. Noi nu ne folosim de imensitatea minţii/inimii noatre, privim fragmentar, privim parţial. Pentru noi cuvintele, noţiunile, capătă o importantă extraordinar de mare şi asta în detrimentul realităţii, a ceea ce se desfăşoară sub ochii nostri opacizaţi. A vedea şi a acţiona spontan nu ne intră în obişnuinţă, în preocupări.

Încercaţi să va observaţi cum funcţionaţi, cum imaginile primite le îmbracati imediat în noţiuni, în cuvinte, cum le etichetaţi aproape insatantaneu. În aceste condiţii cu greu noul îşi va face loc în minţile dv. şi chiar sunteţi mândri că puteţi eticheta totul, că sunteţi plini dfe cunoaştere, că nimic nu va este necunoscut. Din păcate cunoaşteţi fără să ŞTIŢI, fără a trăi, fără a fi pentru o clipă floare, copac sau pasăre, fără a fi culoare sau lumina, soare sau orice vieţuitoare.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la “Pentru cine are ochi de văzut şi urechi de auzit”… (1).

 1. Camelia zice:

  Unii ştiu neştiind.

  • calinakimu zice:

   Se pare ca am raspuns…incrucisat. deh…caldura mare, caldura mare „ma cher”…
   Da …eu zic ca TOTI stiu …nestiind. Constientizarea este insa esentiala…Doar atunci putem vorbi de cunoastere.
   Este diferenta dintre Adam si Hristos. Primul inocent si ignorant…Hristos inocent si ataotcunoscator…

   • Camelia zice:

    „Ma chere”, că’s o dragă, nu un drag. Căldură mare e puţin spus, simţi cum ţi se topesc oasele, da’ mie îmi place arşiţa, dogoreala, zilele din aur topit.
    Cât despre atingerea Cunoaşterii, până atunci trăim în anticamera ei cu sârguinţă.

   • calinakimu zice:

    Cunoasterea este un proces aflat in PREZENT, este spontan si nu este legat de timp. Din contra…trebuie dezlegat de orice influiente….ma cherE…

 2. smaranda zice:

  Mesaj pentru mesager: atunci cand ti-e greu incearca sa-ti amintesti ca totul este mult mai simplu decat crezi tu ca este, incearca, fara frica sa gandesti mai putin si sa fii mai mult. Noi copii universului te iubim in fiecare secunda a vietii tale chiar daca nu ti-o spunem sau ti-o aratam in fiecare zi. Esti liber sa fii fericit.

  • mesager zice:

   Smaranda,eram doar un simplu mesager !Nu merit atata atentie din partea ta.Azi am decis sa intrerup legaturile de aici,definitiv,cine blasfemiaza nu mi-e prieten,si nici cei din preajma lui nu imi sunt prieteni !Nu e o rautate,nu,pur si simplu am alte treburi,asa cum altii au treburile lor;sa fie sanatosi,fiecare cu ale lui. Multumesc !

   • calinakimu zice:

    Atitudinea acestui mesager al credintei ortudoxe, este tipic conflictuala…Cine nu este cu el…este impotriva lui, nu-i este prieten si nici macar prietenii prietenilor…acum si in vecii vecilor…. Pentru el lumea este impartita intre „noi”, cei buni, si „ei”, cei rataciti, cei rai. De aceea spuneam despre religii ca propovadiesc pacea si iubirea…dar raman sectante, fragmentare, separatiste. Razboaiele aici isi au samanta, in acesta atitudine discriminatorie, intransidenta, intoleranta.
    Q.E.D. !!!

  • mesager zice:

   Daca mai scoti capul din mocirla pe care o promovezi esti direct raspunzator.Eu mi-am facut datoria.Religiile nu sunt sectante,nu sunt separatiste,nu au o atitudine intoleranta ;intoleranta si fragmentarea este in mintea ta prosta si lipsita de Dumnezeu…Razboaiele isi au originea in tine,tampitule,tu nu auzi ca nu se vrea razboi ?!Crezi ca bat coclaurii ca sa ma aflu in treaba !?

   • calinakimu zice:

    Ce era de demonstarat…s-a demonstrat…
    Acesta este raspunsul plin de „blandete”, de „iubire” pe care caporalul Domnului il da necredinciosilor…Cel putin ti-ai defulat refularile?! Invectivele te fac sa te simti mai bine?!…Bun ! Atata poti, atata dai…
    Da mesager…bati zadarnic coclaurii…Plangi la mormant strain…atata timp cat te inregimentezi in credinte care-ti scot ego-ul in fata, care te fac mandru ca esti reprezentantul credintei celei „adevarate”…credinta care vrei s-o impui si celorlalti. Spui ca ti-ai facut „datoria”. Daca tu crezi ca a fi inregimentat…este o datorie, nu ma mir ca vorbesti astfel. Nimic nu-ti vine din inima, din iubire…si se vede.
    Mai devreme sau mai tarziu…trebuia sa-ti dai arama pe fata. Prefer sa ma consinderi tampit…decat sa fiu dus de nas…de popi si ierarhiile preotesti. Ati batjocorit numele lui Hristos, ascunzandu-va in spatele lui NEPUTINTELE…si cea mai mare neputinta este LACOMIA din lipsa de iubire…

 3. Decenu zice:

  „Ungher al creierului şi aproape total în afară inimii” – asta numeam eu ca fiind centrati in minte si ego, dar exprimarea ta e mult mai sugestiva. Iar cand reusim sa privim ceea ce e in jur fara a le trece prin minte (sa le etichetam etc.), atunci inseamna ca reusim sa iesim din acel colt al creierului.

  • calinakimu zice:

   Corect…atunci ne depasim meschina conditionalitate in care ne-am complacut, cei mai multi dintre noi din teama de viata, de a iubi, de a ne „risca” presupusa liniste, o liniste a dezimplicarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s