Timpul & moartea… (13).

 

moarte6

Prin meditaţie, pătrunzând în interior încă din timpul vieţii vom putea afla CINE suntem şi CE suntem. Această cunoaştere va reprezenta un salt spiritual esential, iar de atunci înainte venirile noastre pe lume, viaţa şi părăsirea corpului fizic, nu vor mai fi inconştiente, vom fi liberi de ignoranţă.

Sunt persoane care după moarte nu realizează că au murit decât când îi văd pe ceilalţi că-i jelesc, sau îl duc la groapă, moment când realizează separarea dintre corpul fizic şi sinele lor spiritual.

În cultele religioase în care cadavrele sunt arse, se motivează aceasta prin faptul că sufletul nu va mai avea nici un ataşament faţă de corpul părăsit.

Din păcate sunt foarte rare cazurile de păstrare a conştienţei în momentul morţii, majoritatea oamenilor fiind inconştienţi în acele momente.

Când pătrundem în lumea spirituală atemporală, totul este diferit faţă de ceea ce ştim, totul este peste puterea noastră limitată de a înţelege. Cei care mor constient, se nasc conştient şi acesta reprezintă un mare avantaj. Până nu vom capăta conştienţă asupra a tot ceea ce se petrece, nu vom fi cu adevărat liberi, nu vom cunoaşte această fericire. Murind conştient, ne vom naşte conştient şi vom trăii conştient. De orice ne putem îndoi în viaţă, dar de existenţa morţii fizice…NU ! Este cazul să ne apropiem de ea cu respectul responsabil al cunoaşterii ei încă din timpul vieţii, prin practica meditaţiei, prin  realizarea faptului că NU suntem corpul.

Naşterea devine moarte, acestea sunt cele două capete ale unui fenomen comun, ele nu sunt separate decât de viaţă. Faptul că nu am mai vrea să murim, ne crează mari dificultăţi în timpul vieţii. Cea mai mare dificultate este reprezentată de modul cum ne “fragmentăm” viaţa, iar aceste fragmente devin contradictorii, deoarece prima şi decisiva contradicţie a minţii noastre este aceea între viaţă şi moarte.

Să luăm de ex. lăcomia şi generozitatea. Acestea aparent sunt contradictorii. Eroare…Diferenţa dintre aceste două stări este doar cantitativă. Generozitatea este treapta cea mai de sus, iar lăcomia se află pe treaptă cea mai de jos al unuia şi aceluiaşi fenomen numit generic : VIAŢĂ !

Acest mod de a vedea se poate aplica tuturor situatilor aparent contradictorii. Între mânie şi iertare…la fel. Nu poţi renunţa la mânie pentru a deveni iertător, deoarece ele fac parte din acelaşi fenomen, asta ne fragmentează.

Religiile sunt împotriva sexului şi pentru abstinenţă, dar nu poţi renunţa la sex si să alegi abstinenţa. Unde este alegere, este confuzie. Fenomenul este unic, iar pe măsură ce-l înţelegi, te poţi elibera de el, dar eliberarea este înţelegerea fenomenului, nu prin reprimare.

Upanişadele au o explicaţie foarte bună asupra acestui fapt : “scara”. În replica creştină Ioan Scărarul…spune cam acelaşi lucru, dar altfel. Trebuie să înţelegem fenomenul ca pe-o scară în care treptele de jos sunt unite de fapt cu cele de sus, treptele intermediare determină aparenţa despărţire între cele de sus şi cele de jos. Ele în fond… sunt unite. În partea de jos este “ura”(să zicem), iar în cea de sus, urcând, este iubirea. Şi tot aşa…lăcomia/generozitatea, sexul/abstinenţa, moartea/naşterea…Nu poţi renunţa la una dintre ele, acestea fiind un singur fenomen. Cel mai bine se vede acest fapt la cei care vor să renunţe la sex… şi devin obsedaţi de sex, trăind într-o permanentă tensiune sexuală. Şi este absolute normal să se petreacă aşa.

Astăzi noi nu trăim normal, natural, ne impunem tot felul de condiţionări stupide. Încercăm să zburăm într-o aripa înainte de a învaţa să zburăm cu două aripi. În viaţa REALĂ totul este integrat.

Ce-ar fi sfinţenia de n-ar mai fi păcatul, dar iubirea în absenţa urii, dar albul în absenţa negrului, dar lumina fără întuneric, dar abstinenţa în absenţa sexului?!  Este vorba de aceiaşi energie TRANSFORMATĂ.

Nu există lucruri opuse, sau TOTUL există datorită opuşilor. Însăşi energia este o creaţie a opuşilor.

Cei ce zic că nu există decât spirit, sau cei care zic că totul este materie se află în aceiaşi situaţie. Dacă ar fi aşa viaţa n-ar mai avea nici un sens.

Când vom realiza SCARA, că totul are sens, că totul este un întreg indestructibil, atunci vom înţelege de fapt SENSUL UNIC. Atunci nu vom mai suferi că nu putem zbura cu o aripă, ne vom maturiza. Din nefericire… încă nu vedem mai departe de lungul nasului. Viaţa nu trebuie privită dual, ea este un TOT ORGANIC. Pentru majoritatea oamenilor viaţa este reprezentată de o mulţime de dihotomii.

Faptul că suntem aşa de mult ataşaţi de viaţă, doar de o latura a existenţei, produce enorm de multe dezechilibre. Toţi vor să ştie cum să trăiască mai bine şi mai mult, nimeni nu vrea să ştie cum se moare şi până nu le vom pune pe amândouă la acelaşi nivel de importantă, nu vom înţelege rostul vieţii, nu vom înţelege că starea supremă a existenţei nu conţine nici naştere şi nici moarte, este un fenomen UNIC. Cât vom fi de partea vieţii sau de partea morţii, de partea lui D-zeu sau atei, vom fi dezechilibtrati.

Cei ce fug de moarte sunt condamnaţi la moarte, iar cei ce aşteaptă moartea, nu o întâlnesc. Şi iarăşi ne referim la Iisus care spune : “Cei ce vor să-şi scape viaţa o vor pierde şi cei ce sunt gata s-o piardă…o vor avea. Primii sunt înfrânţi de moarte, ceilalţi biruitori.

Cei ce vor să se schimbe, vor trebui mai întâi să se accepte AŞA cum sunt, să nu se blameze,cum le cere biserica  şi nici să braveze. Să se vadă AŞA cum sunt. Atunci şi numai atunci vor şti ce trebuie să facă. De fapt nu au nimic de făcut. Când vor conştientiza, când vor realiza că sunt lacomi…ABSURDITATEA acestui fapt va face ca lăcomia să dispară de la sine. Este valabil pentru orice…viciu al gandirii egotice.

ATÂT !

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Timpul & moartea… (13).

 1. smaranda zice:

  Era pe vremea cand meditatiile mele erau vii si pline de culoare. Se asezase linistea peste mine, soarele stralucea galbui si m-am regasit intr-un peisaj viu. La picioarele mele curgea un parau albastru. L-am urmarit cu privirea spre amonte pana am ajuns la un perete stancos, albastru in diferite nuante, putin transparent. Un perete de clestar. Mi-a atras atentia o miscare in perete si am privit atenta sa vad ce intampla. Din stanca din care izvora paraul s-a degajat o imagine, o lebada albastra, o ambarcatiune vie pe care statea in picioare un calugar imbracat intr-o cuta albastra legata la brau cu un snur. Pluteau pe apa incet inspre mine, in liniste si pace, iar cand au ajuns in dreptul meu s-au oprit. Gluga cutei acoperea fata calugarului sau poate nici nu avea fata, mainile le tinea impreunate una in mineca celeilalte. Dupa un moment de tacere am intrebat in gand:
  -Cine esti tu?
  -EU sunt moartea ta!
  Pacea a coborat mai adanc in mine si m-a coplesit in timp ce imaginea s-a derulat in sens invers. I-am privit tacuta pana au disparut inapoi in peretele albastru, in timp ce pe obraji caurgeau calde lacrimi de fericire.

 2. calinakimu zice:

  Acesta traire este plina de simboluri ce-ti sunt adresate TIE…Apa…peretele, soarele si tot ambientul „rapirii” au semnificatii…cat despre „moarte”…poate sa fie vorba si cred ca este, o altfel de moarte dect cea fizica…Intreaga existenta este moarte pentru „ceva” si nastere, renastere transformatoare in „altceva”…si tot asa…

 3. calinakimu zice:

  Si inca ceva Smaranda…de ce spui „pe vremea cand meditatiile erau „vii”..” ?! Pot fi si moarte? O meditatie daca nu este vie, nu este meditatie…este o stare de relaxare, sau de visare, sau de uitare, sau…orice altceva decat MEDITATIE.
  Ai renuntat la acest, zic eu…”modus vivendi” ?

 4. smaranda zice:

  Am apasat pe ceva gresit si s-a sters. Pe scurt. Acum nu le mai numesc meditatii ci realitati reale la fel ca cea 3d. Atunci erau imagini vii in stare de relaxare, apoi s-au estompat lasand loc unor efecte de dilatare fara imagini, doar auriu, explozii de artificii in diverse chakre, in timp ce comunicarea s-a transferat in … cum ii zici tu „modus vivendi”. Acum sunt ceva normal de zi cu zi ca si respiratul, vizionarea unui film sau….etc.

 5. smaranda zice:

  Cuvantul meditatie il folosesc de acum doar din obisnuinta si de cele mai multe ori probabil gresit. S-a dizolvat in nimic asa cum s-a dizolvat conceptul de adevar, technica de vindecare sau multe alte cuvinte sau concepte care nu-mi mai spun nimic concret.

 6. calinakimu zice:

  Corect ! Starea meditativa o data cunoscuta…nu te mai paraseste. Multi cred ca este vorba de o stare de visare sau de liniste bleaga, sau de dedublare schizoida, sau…sau… Este foarte greu de explicat pentru cine n-a experimentat-o. Starea meditativa este o stare de NORMALITATE, nu are nimic special. Faptul ca esti in stare de TREZIE, de VIGILENTA, conectat la existenta, CONSTIENTIZAND REALITATEA, ca nu mai ALEGI…este absolut FIRESC sa se patreaca asa ceva…Multora li se pare „normal” sa viseze, sa rontaie ganduri de razbunare sau fericire, sa urzeasca tot felul de planuri pentru reusita in viata, sa se fereasca de cine stie ce probleme si cum s-o faca(?!), sa caute care este drumul cel mai profitabil, sa fie pragmatici…aflandu-se intr-un permanent conflict interior plin de spaime si de multe ori si exterior cu potentialii concurenti, deveniti adversari.
  in aceste conditii viata este cu adevarat o lupta intre ego-uri…Este orice… numai normalitate nu, orice numai viata …NU !

 7. calinakimu zice:

  Chiar astazi vorbesc despre aceasta dizolvare a conceptelor atunci cand fac referire la „scara”…

 8. Camelia zice:

  Începem să murim încă din prima zi în care ne naştem, moartea, doar o lată întâmplare a vieţii, viaţă care nu se poate învăţa aşa cum nici moartea.
  Dacă există ceva dincolo de viaţă? Cred că da, altfel la ce bun atâta trudă?
  Cât despre „dar nu poţi renunţa la sex si să alegi abstinenţa”, înfrânarea instinctului ăstuia esenţial, sexualitatea,împotriva firii omeneşti înseamnă înainte de toate detaşare, şi ţine de forţa pe care acel/acea cineva o poate avea, e o rupere de lumesc a celor trăitori ai ascezei.

  După Upanişade, preludiul atingerii conştiinţei divine este meditaţia, atingerea celor trei niveluri,doar că din câte am înţelese ceva greu de dobândit, pentru că nişte funcţii se dereglează sau pot înceta survenind chiar moartea.

 9. Camelia zice:

  * „doar o altă întâmplare a vieţii”;scuze pentru litera anapoda.

  • calinakimu zice:

   Aşa este …clipa naşterii coincide cu clipa morţii, după cum clipa morţii coincide cu cea renaşterii, şi nu este vorba numai de planul fizic. Din experienţele mele ŞTIU că există “ceva” dincolo…
   Nimic nu se cucereşte prin înfrângere…de fapt nimic nu se cucereşte…În termenii conflictului dispare ÎNŢELEGEREA, CONŞTIENTIZAREA, care înseamnă cu totul altceva decât cucerire/înfrângere.
   Sexul, ca energie, ca orice altceva din existenţa, poate fi transcens, transformat, în spre alte dimensiuni şi pentru această repet…nu este nevoie de luptă. Nimic durabil nu se obţine în urma unui conflict. Cei mai obsedaţi de sex sunt călugării, din cauza modului cum acest “deziderat” nu vine în urma unei necesităţi spirituale, vine în urma unei dorinţe impusă de credinţă…
   Am în plan să dedic un ciclu de articole şi despre meditaţie. Şi aici sunt multe “legende” prin faptul că nu este intelesă şi nici nu se doreşte din cauza modului greşit cum interpretăm lucrurile. Nu este periculos decât să fii inconştient atunci când faci ceva…orice…şi cum meditaţia este la fel de importantă ca “orice” ai face, trebuie ÎNŢELES spiritul ei…A urma o metodă sau alta din carte…este periculos atâta timp cât nu interpretezi, iar ”traducătorul” universal este INIMA. NU poate gresi NICIODATA.

 10. Camelia zice:

  Călin,şi îngăduie-mi astfel să-ţi spun pe nume,desprece fel de „călugări” vorbim? Despre acei locuitori ai mănăstirilor care funcţionează după un orar, după un program, mănăstiri deschise vizitatorilor şi care au făcut din religie o afacere, călugări care nu au rupt-o cu lumescul, cu trăirea laolaltă care e legea fundamentală a umanului, condiţia omenescului, ca să zic aşa, deşi fiecare e într-o aparentă singurătate în chilia lui, sau despre aceele fiinţe care trăiesc cu adevărat în izolare asceza?
  Despre cei din urmă, aceştia sunt cei care trăiesc cu adevărat înfrânarea, şi nu obsesia, aceştia trăiesc cu adevărat forţa asta a detaşării, forţă pe care le-o dă Cel de Sus, a acea finţă care poate rămâne cu adevărat singură.

  Despre drumul Inimii, cred în el,e cel pe care, dacă îl urmezi, te duce înspre acolo unde vrei să ajungi, pentru că Inima, ca şi Sufletul, ŞTIE.

 11. calinakimu zice:

  Citez din ce spui :
  Despre cei din urmă, aceştia sunt cei care trăiesc cu adevărat înfrânarea, şi nu obsesia, aceştia trăiesc cu adevărat forţă asta a detaşării, forţă pe care le-o da Cel de Sus, a acea finta care poate rămâne cu adevărat singură.

  Cei care îşi asumă solitudinea, nu izolarea, care înseamnă altceva…sunt extrem de puţini, asta neînsemnând că nu sunt reprezentativi pentru acest gen de asceză INVOLUNTARĂ. Ei nu aleg solitudinea…solitudinea îi alege pe ei. Este o nuanţă esenţială. Este valabilă pentru tot ceea ce vine din noi, fără alegere, fără constrângere, fără dubii, în urma CONŞTIENTIZĂRII REALITĂŢIi UNICE, nu aia circumstanţială în care trăiesc marea majoritate a oamenilor.
  Putem să descoperim noi înşine, prin experimentări proprii acest fapt. Activarea minţii, adică starea de trezie atemporală în prezent, deşteptarea inteligenţei sufleteşti este calea prin care nu mai suntem la cheremul împrejurărilor, devenind liberi psijhologic.
  Cel de Sus, este AICI şi ACUM…numai că noi n-avem ochi şi urechi pentru EL. Existenţa, prin tot ce presupune această îşi doreşte să ne ajute mai mult decât ne dorim noi să fim ajutaţi.

 12. Camelia zice:

  Aşa cum solitudine nu înseamnă singurătate. Legat de fiecare dintre ele, te-aş ruga, dacă binevoieşti, să-mi aduci semnificaţiile tale, apoi ţi le voi spune şi eu pe ale mele. Şi nu uita, te rog, că stăpânesc înţelesurilor multor altcevauri.
  Despre ce ai scris la sfârşit, precum în cer aşa şi pe pământ, noi, fiinzii,între pământ şi cer. EL este pasul nostru cosmic pe pământ, în orişicare „întâmplare” de noi suntem asistaţi divin.

 13. calinakimu zice:

  Nu vreau sa te consideri nedreptatita, dar atentionare ta asupra faptului ca tu deti multe intelesuri ale adevarurilor, nu ma intimideaza, si nici nu ma ambitioneaza. Eu sunt LA FEL…Poate ca voi tine cont de susceptibilitatile tale, dar in rest nu am ce sa fac?!. Eu traiesc multe din aceste adevaruri, mai presus de cuvinte…Nu este o lauda, orgoliu sau un alt viciu…Cele ce le spun sunt certificate de viata mea…nu de vorbe…sau piruiete stilistice.
  Vad ca ai pus ghilimele la …”intamplare”. Asa este…cu ghilimele.
  Desigur, totul are inteles cosmic, cum totul este Divin…Maleficul este treapta de jos a Divinului.

 14. calinakimu zice:

  Omul singur, solitar…are o problema, el doreste tovarasia celorlalti, el este in suferinta, este trist, el nu se poate bucura singur, nu stie sa fie fericit singur, pe el doar relatia il face sa capete siguranta. Atunci cand se afla cu altcineva, el uita de sinele de care este tulburat,. pe care nu-l cunoaste, este o dependenta dorind sa scape de temeri, de anxietati. Bineanteles ca in aceast fel de relatie, celelalt se va simti la fel.
  Solitudinea, cum am mai spus nu este izolare. Esti prezenta, esti intreg si atunci nu simti nevoia altcuiva sa te intregeasca. Experimentarea sinelui este o sarbatoare ce nu trebuie impartasita, este extatica…o binecuvantare. Asta face meditatia… transforma singuratatea in solitudine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s