Timpul & moartea… (6).

timp moarte

Spuneam în precedentele articole că pentru a trăi în prezent trebuie să murim pentru trecut şi viitor, care şi aşa nu reprezintă realitatea. Este un fapt firesc această atitudine, nefirească rămâne cramponarea noastră, mai bine spus a ego-ului, în trecutul mort şi viitorul iluzoriu. Murind pentru trecut, moare şi ego-ul care ne-a ţinut cramponaţi. Astfel, murind pentru trecut devenim relaxaţi, calmi, sereni şi aceasta se poate petrece atunci când reuşim să ne relaxăm total. În acea clipă timpul îşi încetează existenţa.  In fond est o dezintoxicare de trcut pe care crestinii o numesc iertarea trecutului, a păcatelor, un fel de pocăinţă…În realitate când realizezi întreaga absurditate a ego-ului din cauza căruia ai facut mult rău ţie si celorlalti, nici nu te mai recunosti în cel ce ai fost înainte…devine un stârin pentru tine, transformarea, moartea pentru trecut, pentru ego reprezentămd o noua naştere pentru CINE esti cu adevărat, pentru PREZENT.
Problema noastră în continuare rămâne ego-ul. Acesta nu doreşte să moară, să se sinucidă. El nu doreşte nici să se relaxeze, el vieţuieşte prin provocări ale viitorului, din conflicte, din ambiţia de mărire. De fapt ne agăţăm cu disperare de viaţă şi fugim de moarte dintr-un motiv simplu şi meschin : ne este frică de moarte deorece noi “simţim”, “ştim” că încă nu am trăit cu adevărat, suntem neampliniti. Pentru cine a cunoscut viaţa în toată plenitudinea ei, moartea nu mai reprezintă un duşman, este o împlinire, o încununare a vieţii.
Viaţa în întregul ei îţi oferă iubirea pe de o parte şi moartea pe de alta… Acestea se aseamănă deoarece pentru ambele este necesar să mori. Este şi motivul pentru care multor oameni le este frică să iubească, să se dizolve în dragoste, care este în fond un fel de moarte. Din iubire mori pentru o altă persoană, iar în moarte mori pentru existenţă. Într-o analiză profundă când iubeşti compasional, mori pentru ÎNTREG, pentru totalitate, nu-ţi mai aparţii. Iisus spunea…”Eu şi Tatăl  UNA suntem”…Acest “tatăl” este EXISTENŢA şi atunci eşti însăşi eternitatea. Cine să moară?!
Din iubirea pentru altă persoană îţi vei reveni, cum de altfel şi din moarte vei renaşte, dar noi oamenii am reuşit să inventăm relaţia din afara iubirii, sexul fără dragoste, mâncarea artificială, oraşul abiotic, forma fără fond s.a.m.d. Am reuşit să evităm trăirea integrală, totală, iubirea în care ne pierdem pe noi înşine, preferând o întâlnire între ego-uri, între orgolii şi ambiţii conflictuale, doar, doar vom evita moartea. Ce nu ştiu aceşti fricoşi este că atunci când iubeşti dispare frica de moarte. Acolo unde este frică, acolo unde NU este iubire, acolo este un EGO foarte dezvoltat. Toţi oamenii foarte bogaţi, aceia care iubesc un substitut mort : banii, sunt cei mai temători de moarte. Avarii, lacomii, ambiţioşii, toţi sunt egolatri, temători de moarte, ei nu POT iubi. Şi trăiesc cu spaima că moartea le va lua totul şi ei încă n-au apucat să trăiască, in subconstient ei simt asta…
Iisus spune că cei ce vor să-şi păstreze viaţa o vor pierde şi cei care sunt gata s-o piardă, o vor păatra… La asta se referă, la faptul că atunci când eşti gata să renunţi la toată construcţia egotică, atunci te vei elibera de moarte.
Frica noastră nu este a noastră, a ceea ce SUNTEM cu adevărat. Frica noastră este a ego-ului nostru ce se teme pentru EL însuşi. Este şi motivul pentru care nu agreem să fim meditativi, să practicăm meditaţia, liniştirea minţii. O minte liniştită nu are ego. Bineânţeles că mintea noastră vicleană va găsi explicaţii convenabile, va găsi motive pentru care nu este momentul(?!) să se ocupe de aşa ceva.
Tot ce este natural, spontan, simplu, nu este agreat de ego. Acestuia îi trebuie şi caută provocări, lupte importante în care să-şi dovedească supremaţia faţă de celelalte ego-uri şi cu cât lupta este mai grea, cu atât victoria întăreşte ego-ul. Pentru ego totul are un scop, el nu poate pricepe că existenţa nu are un scop, că ea este un scop în sine, este o curgere eternă. Existenţa înseamnă LIBERTATE totală. Noi suntem cei care alegem libertatea sau sclavia, dar acest fapt nu este doar o simplă alegere, cum pare… Alegerea libertăţii incumbă o mare responsabilitate şi de aceea preferăm sclavia. Este mai uşor de a găsi vinovaţi, de a da vina pe alţii, decât să recunoşti că numai TU estei vinovat de nefericirea ta. Atenţie ! Dacă alegem sclavia nu vom fi niciodată liberi, pe când ştiind că numai noi suntem cauza suferinţei, oricând avem şansa de a produce o schimbare decisivă, chiar dacă la început nu vom şti să gestionăm libertatea. Este hilar, dacă n-ar fi vorba de suferinţă reală. Noi suntem decidenţii, suntem cei ce alegem suferinţa sau binecuvîntarea, raiul sau iadul…iar pentru cei care caută să scape  căutând vinovaţii în altă parte, Iisus găseşte rezolvarea întinzâdu-le o capcană. El spune : “ Lăsaţi povara voastră pe umerii mei”. El o poate duce cu uşurinţă deoarece EL ŞTIE că nu este vorba de nici o povară reală, că este o invenţie, o neputinţă a responsabilităţii. De fapt El ne îndeamnă să lăsăm ego-ul, că aceasta este adevărata povară, El ne îndeamnă să ne predăm Lui, adică Existenţei. Gata! Nu te mai agita să alergi după himere, preda-te existenţei, adică lui Hristos şi mergi înainte, nu rămâne încremenit în lumea ego-ului, mergi odată cu viaţă, braţ la braţ cu ea, că EU SUNT CALEA,  ADEVĂRUL ŞI VIAŢA.
Dacă în felul acesta scăpăm de ego…foarte bine, chiar dacă pentru aceasta am folosit un subterfugiu.
Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s