Timpul & moartea… (2).

timp4
Pentru cei care trăiesc în sfera timpului (majoritarii), născocirea viitorului este jocul favorit al evadărilor din prezent. Noi ne imaginăm că odată cu trecerea timpului acumulând cunoştinţe care se tot adaugă zi de zi, se acumulează în memorie, ne vom îmbunătăţi. În realitate NU se petrece acest fapt, timpul nu ne aduce nici rigurozitate, nici pacea mult visată, nici evoluţie treptată. Asta înseamnă că nu există un “mâine” care să facă ordine în noi înşine, care să ne limpezească. Nu există decât PREZENTUL aflat ACUM şi AICI.
Este notabil faptul că în faţa unui pericol iminent, la limita supravieţuirii, avem o reacţie promptă, spontană…dar cum problemele de fiecare zi nu le considerăm urgenţe, pericole iminente, amânăm rezolvarea lor în “timp”. Acest mod de a reacţiona nu poate produce schimbări semnificative la nivelul fiinţei noastre. Trecutul şi viitorul nu reprezintă decât tot atâtea cauze de conflict. Doar înţelegând problema timpului vom putea ieşi din acest marasm, din această situaţie conflictuală ce se perpetuează de milenii. Toate aceste milenii, tot acest timp nu a fost benefic învăţării, evoluţiei, găsirii celor mai bune soluţii în vederea instaurării armoniei Universale. Singurul progres a fost al minţii  în domeniul tehnico-ştiinţific.
Sufocaţi de problemele generate de confuzia minţii nu facem decât să adâncim această confuzie cerşind soluţii miraculoase care să vină din partea religilor, ştiinţei sau a filosofiei.
Dacă chiar vrem să înţelegem ce se petrece va trebui să renunţăm la această căutare inutilă, acolo unde nu trebuie, pe cât de febrilă, pe atât de inadecvată.
Primul pas trebuie să fie oprirea psihologică a minţii, liniştirea ei. Faptul că nu răspundem corect la problemele apărute în viaţă este cauzat de incompleta atenţie acordată situatilor, considerând că problemele pot fi rezolvate ulterior, adică în timp. Aici este vorba de timpul psihologic care reprezintă intervalul dintre idee şi acţiune. Dacă ideea este auto-protectoare, acţiunea este imediată, spontană, este în prezent. Dar în realitate acest fapt nu se petrece decât în situaţile limita de care aminteam.
Să analizăm cum fiecare îşi crează despre viaţă o idee, o concepţie despre drept/nedrept, bun/rău, frumos/urât, despre societate în ansamblul ei, despre noi înşine în acest context, fapt ce va determina acţiunile noastre, acţiuni “conflictuale”. Apare astfel ideea, timpul psihologic creat de gândire şi acţiune. Spre ex.  când ne imaginăm cum va fi…când va fi, adică cum ne va fi mâine sau în viitor, sperând la un prezumtiv bine. Astfel apare timpul ca realizare (viitorul).
Este oare posibil să nu fie nevoie de această proiecţie în viitor a fericirii, care este generatoare de conflict, de suferinţă? Este posibil să oprim timpul, să trăim deplin fără nevoia unui “mâine” ca reflexie a gândirii?
Timpul psihologic este generator de suferinţă, “ieri” se pierde o dată cu regretele amintirilor, cu dispariţia celor dragi, a iubirilor…iar “mâine”, reprezentat de speranţe, vise, iluzii, când va sosi ca prezent, niciodată nu ne va satisface cu adevărat, el fiind doar o proiecţie a unei gândiri elducorate, imaginative. Vedem cum timpul ca trecut/viitor, nu au realitate este generator de suferinţă, de conflicte. Oare putem face să dispară acest timp psihologic?
În plus, suntem preocupaţi într-o măsură foarte mare de problema morţii, moarte ce ne bântuie, ce ne frământă, ce constituie o prezenţă, un fundal al minţii noastre.
Moartea este tot un concept ce nu ne dă pace din cauza timpului. În realitate noi habar nu avem despre semnificaţia profundă a morţii având în legătură cu ea tot felul de teorii, credinţe, temeri. Unele dintre acestea ne vorbesc despre reîncarnare, despre sufletul nemuritor, despre noţiuni transmise, căpătate de pe la alţii sau din cărţi, decât din descoperiri propri.
Va urma…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s