Ego-ul o “realitate”…ireală. (1).

minte 2

Omul, când se naşte, nu are ego, el are conştiinţa inocentă, lucidă. Ego-ul, care apare mai apoi, este urmarea celor “injectate” de către alţii despre noi. Atunci aflăm că nu suntem buni aşa cum suntem, că nu suntem “pregătiţi” pentru compromisuri, ipocrizii, concurenţă, dorinţe nenumărate, lacomie şi realizări măreţe, deveniri şi titluri onorifice, într-n cuvânt…pentru “golăniile” vieţii. Suntem astfel condiţionaţi de sfaturile, de părerile celorlalţi, de credinţele religioase, de prejudecţi, ritualuri, tradiţii şi astfel, uşor, uşor începe să se construiască şi să se întărească acest edificiu fals, care nu ne reprezintă în nici un fel, cu care însă ne identificăm : EGO-ul. Ego-ul este contrapus sinelui real constituind o piedică insurmontabilă în cunoaşterea de sine.

Iniţial, noi ne naştem cu un SINE autentic în jurul căruia familia, societatea, începe să construiască o personalitate falsă, o structura alcătuită din ambiţii şi condiţionări. Ni se spune că suntem de o anumită naţionalitate, că aparţinem unei anumite religii, unei anumite morale, culturi…Şcoala, familia, politicienii, societatea în ansamblul ei, contribuie la formarea acestei construcţii false a egoului, acesta considerându-se a fi criteriul după care poţi fi declarat  pregătit pentru a face faţă vieţii sociale.

Cum arată acest ego în urma modului cum a fost format ?

Vom găsi în el ambiţii, dorinţe, orgolii, prejudecăţi, condiţionari generatoare de conflicte, violenţă, frustrari şi suferinţă. Sinele nostru real, ceea ce suntem în realitate, viaţa ce poate fi trăită doar AUTENTIC…dispare în întregime, ecranată fiind de acest ego, ce se pietrifică odată cu trecerea timpului. În clipa în care devenim conştienţi că “ceva” nu este în regulă cu noi şi cu lumea noastră, va trebui să luăm în considerare ce se petrece, să încercăm a ne cunoaşte AŞA cum suntem, nu cum am fost prefabricati prin educaţie, condiţionalităţi, ca să fim. Este clar, că TOT ce ni s-a spus că suntem a fost GREŞIT, nu ne reprezintă, a fost un instrument de exploatare. Nu depinde decât de noi această eliberare de suferinţă, de frustrare, de exploatare materială şi psihologică, de conflict, violenţă şi confuzie.

Încă de la naştere am fost procopsiţi cu un “nume” cu care ne identificăm, pe care dorim apoi să-l prezervăm, să-l perpetuăm. Acesta este primul pas al identificării cu ceea ce NU suntem. La început copilul vorbeşte despre numele său la persoană a treia spunând : “X vrea să facă nani…”, sau : “ Y vrea să se joace…” Copilul nu se identifică la început cu un nume căpătat arbitrar, străin. Aceasta se petrece încet, încet. Când acest EU pătrunde în fiinţa sa, copilul devenit adolescent şi mai apoi adult (matur…nu se ştie când…mulţi nu devin niciodată…), învaţă tot mai mult să-şi cultive egou-ul, îşi va dori să ocupe o poziţie cât mai înaltă în societate, să dobândească cât mai multă putere, cât mai multe propietăţi, o avere cât mai mare. Va fi mai apoi o luptă între egourile oamenilor…şi se va impune cel cu egoul mai mare, cine este mai bogat, mai “sfânt”, mai ”deosebit”… În acest moment viaţa fiecăruia va deveni o competiţie, o goana nesfârşită, o lupta dură, o suferinţă, o frustrare, a căror finalitate este…moartea.

Sursa TUTUROR problemelor omului este acest ego, fie că vorbim de războaie, gelozii, refulări, depresii, suferinţe, atâta timp cât fiecare se află în competiţie cu celălalt, cît va există întotdeauna cineva mai bogat, mai frumos, mai norocos, decât tine… Tot ceea ce nu putem realiza, dori, deveni, ne răneşte, suferim de fapt din cauza ego-ului. Forma cea mai înalta şi cea mai agresivă a modului cum se poate “realiza” ego-ul, este în politică.

Observăm că viaţa devenită o competiţie nu are măcar reguli clare bazate pe criterii cât de cât oneste. Regula este cea a pumnului, politica capului în gură, sau a călcatului în picioare a tuturor adversarilor, folosind ca arme minciuna, delatiunea, tradarea, în vederea satisfacerii acestui mega-ego. Bineânţeles …decarativ vorbim de idealuri democratice, de valori, de libertate…Minciuni ordinare !

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s