Ciocârlia…cântăreaţa “paradisului”.

ciocarlie
Ieri împreună cu soţia pliveam straturile de ceapă şi usturoi. Era o după amiază însorită, calmă, fără nici o adiere de vânt. Deodată liniştea senină a fost sfâşiată de o cascadă de sunete ce au inrupt involt, brusc,  triluri cristaline  intr-un şuvoi neântrerupt.

Cânta PRIVIGHETOAREA !
Privighetoarea cânta inaltandu-se în spirale spre cer şi pe măsură ce devenea tot mai mică, tot mai greu de zărit, cântecul în mod ciudat  se auzea tot mai puternic. Trilurile ei reverberau tot mai cuprinzător prin văzduh, tot mai profund…Era cântecul curat, senin al vieţii, al bucuriei, al existenţei. Nici o vioară, nici un nai, nici un instrument aflat în mâinile vreunui artist virtuos, oricât de bun ar fi acesta, nu poate imita, nu poate egala vigoarea stenică aproape de neimaginat, miraculoasă  creată de această mică solistă ce cântă simfonia victoriei vieţii asupra a… „orice”. Este poate pentru prima dată când victoria vieţii este elogiată de însăşi VIAŢA !…Prin glasul acestei, aparent neînsemnate vietăţi se cânta bucuria Paradisului pierdut…NUMAI de către oameni.

Vă propun spre meditaţie un haiku a lui Basho, un “haiku”, care precum acele “haboku”- desene cu tuş din cataeva mişcări de pensula-  redau în câteva versuri sau linii…ESENŢA !

În mijlocul câmpiei,
Desprinsă de toate,
Ciocârlia cânta.

ÎN MIJLOCUL CÂMPIEI…
Nu pe vrun gard sau copac, nu în padure, sau pe malul unei ape…NU ! În MIJLOCUL câmpiei, în mijlocul lumii, al vieţii, al existenţei, al infinitului în care ne aflăm  atât in timp cât şi în spaţiu, numai şi numai la “mijloc”. Acolo unde orizontul este atotcuprinzător, acolo unde el dispare în nemărginire…
DESPRINSĂ DE TOATE…
Fără limitări, fără bariere, fără griji, fără gânduri,  în deplină LIBERTATE…
CIOCÂRLIA CÂNTA…

numai în mijlocul existenţei şi în deplină libertate, creaţia, cântul se pot manifesta în deplinătate, ca o recunostiinţă faţă de bucuria şi frumuseţea VIEŢII…

Desigur aveti „libertatea” de a medita in voie…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s