Propietetea cuvintelor în spaţiul public.

450px-Wörterbuch_DEX_1998Desigur, nimeni nu este “propietarul” cuvintelor, al conceptelor, al noţiunilor, decât atunci când şi le asumă. Dar vedem un nivel din ce în ce mai scăzut al responsabilităţii ce o presupune propietatea folosirii cuvintelor, al modului de adresare, al modului cum scriem şi vorbim în spaţiul public şi nu numai. Acest fapt este posibil cu largul concurs al tabloidelor, al presei de scandal şi al trusturilor de televiziune. Nivelul problematicilor tratate în spaţiul public, al invitaţilor la posturile de televiziune şi pe cale de consecinţă şi al realizatorilor de programe tv., al jurnaliştilor, formatorilor de opinie sau al analiştilor este pe zi ce trece din ce în ce mai scăzut. Că este o acţiune concertată de imbecilizare în masă, sau că s-a descoperit modul impardonabil, inavuabil de face bani din audienţă, este o altă discuţie. Cert este că şi în acest domeniu, ca de altfel în multe altele ce privesc viaţa noastră materială şi spirituală rezultă că AŞA NU SE MAI POATE…
Ştiu, cele ce le spun sunt ştiute şi comentate, dar din păcate nu există nici un fel de reacţie din partea celor implicaţi, a celor care generează această situaţie şi a celor care o ACCEPTĂ.
Cum reflexa civilitate nu mai funcţionează pierzându-ne minima sensibilitate a demnităţii terfelite, cum din partea celor interesaţi, patroni de televiziune, realizatori de programe şi jurnalişti fantoşe, nu mai aşteptăm nimic bun, nu rămâne decât societăţii civice, adică nouă, celor mulţi şi agresaţi, să luăm o atitudine tranşantă. Dar să vedem pentru început ce se întamplă, cum s-a ajuns aici.
Spuneam în articolul despre modul cum funcţionează gândirea, faptul că dăm prea mare însemnătate cuvintelor, că acestea nu pot reprezenta prin identificarea cu ele  ceea ce vor să indice de fapt. Cuvântul nu este sentimentul, obiectul, persoana sau evenemimentul , este doar un simbol al acestora. De aici însă până la modul impardonabil cum au ajuns să se folosească cuvintele, este o cale lungă. Pe de o parte nivelul vocabularului s-a redus alarmant de mult şi în plus acesta este folosite inadecvat în ceea ce priveşte responsabilitatea alegerii celor mai potrivite cuvinte, iar pe de altă parte s-a îmbogăţit în delaţiuni şi invective aruncate cu praştia , totul asezonat cu un jargon de mahala de cea mai proastă calitate. Nu voi reproduce dejectile folosite…Este subuman…
În numele democraţiei de faţada, al libertăţii de exprimare, incultii, inepţii, interlopii şi chiar aşa zişii jurnalişti şi-au luat de la sine putere dreptul să-şi dea poalele peste cap, calomniind, minţind cu neruşinare, adresându-se injurios opozanţilor şi unii altora. Delaţiunea a devenit pamflet  în care poţi spune orice şi orcum, la adresa oricui. Este inimaginabil…
În spatele acestei situaţii se află cel mai sordid, cel mai inavuabil, cel mai grobian, trivial motiv…ridicat la rang de SCOP în viaţă : dorinţa de câştig, de înavuţire pe orice cale, mai puţin pe calea ce ţine de VALOARE, de MERIT.
În această hora a nesimţirii s-au prins cu toţii, fie că se numesc politicieni şi slugile lor aflate în mass media, televiziuni care au patronaj politic, cele în goană după audienţă, jurnalişti de doi bani. Cu toţii promovează acest mod inflaţionist de a duce în derizoriu orice noţiune, concept sau ideal aflat în afara sferei lor de interese. Este călcată în picioare minima morală, respectul faţă de interlocutor şi de spectator, faţă de semeni, chiar dacă se află în opoziţie cu tine, faţă de cele mai elementare valori umane.
Politicul, prin acapararea mijloacelor de informare în masă şi goana după audienţă, infestând tot ce atinge, a determinat această situaţie din care nu văd o ieşire pe termen scurt sau mediu.
Siderat, când scanez cu telecomanda programele tv., văd cu o pacienţă masochistă, fătuci decerebrate, pe cât de inculte pe atât de dezbrăcate si siliconate, adică aproape goale, interlopi aroganţi, jurnalişti a căror bâlbe sunt întrecute doar de modul cum bat câmpii, politicieni grobieni şi gureşi, care-şi exhibă nesimţirea victorioasă în alegeri minţind cu neruşinare, programe jalnic copiate de prin străinătăţuri, al căror nivel submediocru te îngrozeşte prin trivialitate, interviuri cu oameni parcă anume alesi încât să reiasă cat de profund ne-am îndobitocit.
În final îmi pun obsesiv aceiaşi întrebare : “cine” s-o uita la tv. privind asemenea dejecţii, cui îi sunt adresate, cine dă bani să citească asemenea tabloide pline de can-canuri, de minciuni şi poze porno? Trebuie să admit că există un public ţintă, că există o parte a populatiei infectată de acest virus al nesimţirii . Toate programele de divertisment afişează o voioşie precară, cu invitate al căror singur merit este că au fost sau sunt amantele vreunui potentat al vremurilor noi, al unor personaje dubioase dar pline de bani, sau cântăreţi de manele cu texte scrise pe un colţ de masă al vreunei bodegi. Realizatorii sau prezentatorii unor asemenea emisiuni urlă ca scoşi din minţi trivialităţi de mahala.
Programele în care se zbat şi se dezbat „cestiuni” politice la zi, evenimente de ultima oră, sunt năpădite de inepţiile pachidermelor politikiei de Dâmboviţa, ce-şi exhibă nărăvaşa mârlănie, incultură şi nesimţirea şmecheră, aruncându-ne în faţă cu vitriolul realităţi politice, din care rezultă că putem scăpa de moarte, dar de ei…NU !
Moderatorii le ţin isonul, când umili, când, din oportunism jurnalistic, pentru atmosfera,  tachinandu-i şturlubatic.
Vorbeam despre propietatea cuvintelor, despre responsabilitatea folosiri lor, despre faptul că aceastea au căzut în cel mai jalnic derizoriu. Astfel, invitaţii televiziunilor nu sunt oameni de cultură, nici de sub-cultură, sunt interlopi inculţi, snobi îmbogăţiţi din pungăşii mărunte, sau mari afaceri cu statul mafiotizat. D-nii Liiceanu, Pleşu, Patapievici sunt apariţii meteorice, nu fac rating şi sunt un rău exemplu. Te pomeneşti că atrag audienţă pentru gusturile NORMALE ale “minorităţii”,  alungând masa manipulabilă de îndobitociţi ?! În plus, aceştia nefiind manipulabili, vor spune lucrurilor pe nume, adică adevăruri neconvenabile patronilor de trusturi media, cei ce şi-au împletit interesele economice cu politicul, devalizând economia naţională. Ideia este că cei interesaţi, politicienii cu camarila lor, au nevoie de oameni manipulabili, ţinuţi in frâu cu pâine şi circ.
Nu voi continuă să mai învârtesc cuiul în rană…Va trebui dintr-un reflex legitim de autoapărare să facem ceva. Nu putem privi pasiv, acumulând frustrări…Soluţia de moment este pe cât de simplă, pe atât de eficace pe termen scurt.
NU MAI VIZIONAŢI PROGRAMELE TELEVIZIUNILOR !!!
Fiţi extrem de selectivi, în cazul că doriţi să va “relaxaţi” în faţa televizorului. NU CUMPĂRAŢI ZIARE ! Sau dacă o faceţi urmaţi acelaşi îndemn…Fiţi selectivi.
În schimb…ieşiţi în natură, citiţi o carte “bună”, ascultaţi muzică de calitate, intalniti-vă prietenii şi stati la taclale fertile, ieşiţi cu familia, jucaţi tenis sau practicaţi alt sport,  într-un cuvânt : DEZINTOXICAŢI-VA !
Sau…”haideţi la ţară”…

Reclame
Acest articol a fost publicat în România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Propietetea cuvintelor în spaţiul public.

  1. fosile zice:

    Nu numai faptul de a nu te uita ci imposibilitatea de a o face.
    Am cerut operatorului de cablu sa-mi scoata din grila citeva posturi.Si o voi mai face daca va fi cazul.
    In momentul in care nu vor mai fi solicitati de difuzorii de programe s-ar putea sa se schimbe ceva.Pina atunci…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s