” Riscurile ” evadării …

tara17Mă gândeam zilele trecute şi la „riscurile” pe care le presupune o asemenea ieşire din decorul hâd al oraşelor… versus intrarea în decorul natural al satelor…
Propriu zis nu este un risc. Poate fi considerat astfel de cei care caută „motive”, care caută justificări…pentru a nu întreprinde un asemenea demers.
După 20 de ani de „exil” în lumea mirifică a naturii…pot face câteva constatări de bun simt.
_ Suprafaţa terenului, pentru a dispune de spaţiu suficient asigurării celor necesare traiului unei familii este de cca. 3000 m/p. Se poate şi cu mai puţin…dar „înghesuit”…
_Este nevoie de existenţa unei surse de venit excedentară , în cazul în care practicaţi doar agricultura de subzistenţă…(pensie, dobazi, acţiuni,chirii). Într-adevăr…o sursă de venit este absolut necesară…Cum pe la ţară nu se găseşte de lucru, va trebui să se găsească o sursă de venit ce ţine de agricultură, de creşterea albinelor, a animalelor sau de abilităţi personale. Artizanat, olărie, tâmplărie, arendarea unei suprafeţe pentru creşterea plantelor medicinale. Dacă dispuneţi de bani se poate cumpăra 1 ha. de pământ pe care se vor cultiva nuci. În 4-6 ani vor fi pe rod şi vor oferi o sursă importantă de venit. Pentru un orasan este dificil să se ocupe de animale mari, dar îşi poate asigura mâncarea cea de toate zilele …care pe deasupra este şi ecologică. Cartofi, porumb, tomatele, dovlecii şi dovlecei, castraveţi, pastarnac, ţelină, morcovi, ceapă, usturoi, fasole, conopidă, varză, ştevie, salată, ridichi, lobodă, spanac, soia, naut,  mărar, pătrunjel, fenicul, creson, busuioc, cimbru, salvie,leuştean, căpşuni, coacăze negre şi roşi, mure, zmeură, mere, pere, gutui, cireşe, vişine, prune, găini, curcani, albine…acestea sunt cele ce le cultiv, cresc şi îngrijesc eu cu familia.
Oricum preţurile de întreţinere sunt mai mici la ţară…căldura, taxele locale şi chiar nevoile cotidiene sunt mai mici, mai aproape de  ” normalitate ” .
Poate intra în discutie şi trocul. Spre exemplu… eu dau toată iarbă de pe haturi şi din livadă …pe gunoiul de grajd cu care îngraş pământul şi acesta este un caz minor. Se poate face troc cu produse între „fugarii” de la oraşe… Eu visez la colaborarea între comunităţile  iesite din sistem.
Eu nu insist pentru a ajunge la ţară din ” disperare „, din lipsa unui venit minimal pentru întreţinere şi căutarea unui „pământ al făgăduinţei”.   Această  posibilitate  este  urmarea   CONŞTIENTIZĂRII situaţiei în care ne aflăm, a realizări unui fapt incontestabil…ASA NU SE MAI POATE. Sunt meserii care pot fi practicate şi la ţară…Astfel contabilitatea primară sau mai avansată, avocatura, pedagogia, medicina…sunt doar câteva dintre cele mai importante. De preferat este o muncă la domiciliu (hand made, traduceri, servicii, mă rog…?!).
Astăzi există diverse materiale de construcţie, care mai de care mai sofisticate. Eu optez pentru cele naturale…lemn, lut, vată minerală şindrilă sau draniţă…Din păcate se găsesc din ce în ce mai greu meseriaşi care să mai facă şindrilă pentru acoperişuri. Este bine ca să folosiţi cât mai puţine materiale de construcţie care împiedică transferul energiilor cosmice. Vă puteţi inspira din înţelepciunea chineză, din Feng –shui, de unde puteţi afla foarte multe informaţii extrem de folositoare în vederea construiri unei case. Daca tot veniti la tara, casa trebuie sa se încadreze in „peisaj”. Casa din lemn, cu peretii si tavanul din lambriu…  reprezintă o alegere  „normală”. Nu aduceţi butaforia oraşului cu voi (rigips, căramidă aparentă, materiale plastice, ş.a.m.d.)
Repet, demersul acesta de ieşire dintr-un mediu viciat şi găsirea unui mediu firesc de existenţa nu trebuie să survină ca urmare a unei hotărâri intempestive. Este nevoie de o profundă şi judicioasă analiză, dar este nevoie de o şi mai mare dorinţă de libertate, de normalitate şi ÎNCREDERE.

_Faptul ca nu veţi avea in apropiere o sala de spectacole in care să urmăriţi piese de teatru, operă sau balet, recitaluri artistice…nu este o pierdere reală. Cand aveti chef de o asemenea „iesire”, nimic nu va impiedică să vă duceţi in cel mai apropiat oraş…când si când si sa viyionati ceea ce doriti. Eventual in „concediu”(?!).

_Faptul ca veţi fi mai departe de rude si prieteni…poate constitui o mai mare apropiere sufletească. „Ochii care nu se vad se uită” doar in cazul celor care n-au ochi de „vazut”. Este un prilej de a vă selecta prietenii pe criteriul empatiei, singurul real intr-o prietenie adevarată. Rudele pot veni oricând să vă vadă, sau să rămână  definitiv in zonă.
_Trebuie să va placă „munca” fizică, să nu va daţi înapoi de la …săpat, plivit, prăşit, cărat…Este pe cât de folositoare în vederea scopului propus, o alimentatie ecologica…pe atât de necesară pentru menţinerea într-o stare de sănătate fizică. După o zi de muncă…nu mai este nevoie de mers la „sala”…pentru a va pune musculatura în mişcare, iar celulita…este o poveste.
_Trebuie să va placă …”provocările”…să aveţi curiozitatea să va perfecţionaţi în domenii cu care nu aţi avut nici o tangenţă până acum…
_Să iubiţi…să iubiţi natura, să vă simţiţi în mijlocul ei…”acasă”. Să o respectaţi ca pe o „mamă”, ca pe adevărata mamă a tuturor vieţuitoarelor de pe pământ, adică a tot si toate. Să va placă pământul…mirosul reavăn, atunci când este săpat…să vă uimească de fiecare dată roadele lui, pe care le-aţi sădit, le-aţi udat, le-aţi plivit…ca în final să le recoltaţi bucurându-vă de „savoarea” lor, de binecuvântarea lor. Să iubiţi aerul curat, înmiresmat de florile multicolore şi sălbatice ale câmpului, pe care respirandu-l căpătaţi o energie durabilă, atât de subtilă, atât de suavă în puritatea ei… încat… dar ce va spun eu este indescriptibil. Să vă placă apa limpede de izvor ce susură şerpuind în căutarea limanului, în căutarea oceanului. Să vă placă trilurile păsărilor ce umplu cu zarva lor dimineţile senine…dupa amiezile tihnite si serile răcoroase…cand savurati liniştea cordială aflată între blândele coline împădurite…
Într-un cuvânt …să va placă VIAŢA !!!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Haide la ţară și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la ” Riscurile ” evadării …

 1. Mihai Rotaru zice:

  Sunt cateva premise cam „dificile” nivelului de XP’ dobandit, cateva bariere aparet insurmortabile (vis a vis de veniturile extra) plus o gramada de dorinte temperate cu realitatea aparent suportabila. Presupun ca trebuie luate punctual si rezolvate:)

 2. calinakimu zice:

  Repet…este buna o analiza lucida, dar ea nu poate prervedea imprevizibilul…Trebuie lasat spatiu de manifestare prezentului. Daca umplem tot spatiul cu timpul trecutului, care inseamna cunostinte capatate, conditionari, prejudecati…si cu timpul acordat devenirii, adica viitorului…nu mai ramane spatiu, chiar daca este doar o granita intre trecut si viitor…prezentului…singura realitate. Imi amintesc cum au fost momente in care nu exista aparent nici o solutie…si deodata lucrurile se aranjau, se limpezeau aproape miraculos…nici nu-mi explic cum…si nici nu ma intereseaza. Trebuie mizat pe imprevizibil…este tot farmecul vietii. Te-ai mai uita la un meci…daca cunosti rezultatul dinainte? Este esentiala ATITUDINEA…Frica de esec este dezastruasa, blocheaza energiile…benefice.

 3. adailton zice:

  Salut,
  Imi place ce ai scris. Si eu visez sa avadez undeva langa Targu Mures, unde am aproximativ 2000 mp, la dispozitie. Inca nu gasesc resorturile necesare, ceva-ul ala care sa ma impinga tare inainte. Umblu mult prin natura, caut zone izolate, dar deocamdata atat. Caut sa imi construiesc o casa pe acel loc, avand deocamdata doar o casuta de gradina. Dar o sa reusesc…si Da! la sat energiile sunt altele, iar viata mult mai linistita 🙂

  • calinakimu zice:

   Cand „microbul” normalitatii te infesteaza…nu te mai faci „bine”…
   Resorturile le ai in tine, nu depind de ceilalti sau de conjuncturi, dar inca nu s-au maturizat, este o perioda de „incubatie”, iar mai apoi NIMENI si NIMIC nu te vopr mai putea opri.
   Pentru ORICE nelamurire in vederea acestui pas, iti stau la dispozitie cu orice informatie pe care cei 20 de ani de transmutanta mi le-au dat si mie.
   Succes !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s