Democratia americană la începuturi…

Americandream

Celor care ne prezintă ‘’modelul democrat’’ american ca fiind un model de urmat, de mare succes, le voi da o mostră asupra începuturilor democraţiei americane, începuturi ce seamănă izbitor de mult cu modelul, cu practica autohtonă…Această constatare aparţine celebrului scriitor american Mark Twain.
‘’Cele mai uluitoare lucruri pe care le constaţi, este că aproape fiece individ întâlnit în oraşul Washington – şi cu siguranţă fiece funcţionar public, de la şeful de birou până la fata care freacă podelele sălilor diferitelor Departamente, de la paznicul de noapte al clădirilor publice până la băieţaşul negru care curată scuipătorile, – reprezintă înfluienţă politică. Dacă nu-ţi asiguri bunăvoinţa unui senator, a unui congresman sau a unui şef de birou ministerial, cnvingandu-l să-şi folosească ‘’înfluienţa’’ în favoarea ta, nu poţi obţine la Washington nici o slujbuşoară, fie ea cât de neînsemnată. Meritul, aptitudinea şi capacitatea sunt un bagaj inutil dacă n-ai ‘’înfluienţă’’.

Adică …nimic nou sub soare…Americanii au reuşit în anii scurşi de atunci (cca. 150)  şi până acum să perfecţioneze acest ‘’sistem’’. Noi, urmând aceiaşi cale bătătaorită, se pare că am ajuns la ‘’visul american’’. Din păcate…este vorba de un ‘’coşmar’’.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Politikie, România şi drobul de sare și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s