Zeciuiala…

bani ,banimaini inimi

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunicul meu, din partea tatălui, era un om de faceri în adevăratul înţeles al cuvântului, plin de idei, initiatiavă, curaj şi mult “fler”, element obligatoriu în afaceri şi nu numai. A ştiut să trăiască, să se bucure de viaţă atât cât şi-a propus s-o facă pentru a se considera un om fericit, atât el, cât şi cei din jurul său pentru care muncea.

Încă înainte de cel de-al doilea război mondial avea un bun prieten evreu, Litman, dacă memoria nu mă înşeală. Pe timpul rebeliunii legionare bunicul l-a ascuns pe Litman la el acasă de furia anti-semită a acelor vremuri, fapt ce a cimentat şi mai mult prietenia celor doi.
Bunicul, în urma afacerilor pe care le încheia cu succes, din suma câştigată făcea acte de caritate dedicate azilelor de bătrâni sau orfelinatelor. De ex. îmbraca cu haine noi pe toţi copiii unui orfelinat.
Litman, care evreu fiind respecta cu sfinţenie legea “zeciuelii”, i-a povestit bunicului după  venirea comuniştilor la putere în România, o întâmplare(?!) plină de  semnificatii referitoare la actele de caritate .
Povestea Litman cum şi el întotdeauna când câştiga o suma de bani în urma afacerilor, o zecime din această suma era destinată actelor de caritate. Cum nu avea încredere în organizatile caritabile, mergea el singur prin cartierele mărginaşe, sărace, să vadă cu ochii lui cui dă de pomană…Într-o zi  dedicată acestei deprinderi, a intrat într-o curte sărăcăcioasă în care se afla o magherniţă insalubră. Odată intrat pe uşa deschisă descoperi, nu fără o profundă tristeţe, o femeie aflată într-un sicriu ieftin, priveghiata de un tânăr care stătea la căpătâiul ei, totul în jur emanând o sărăcie lucie. Tânărul îi mărturisi că este mama sa, el fiind orfan şi de tată. Profund impresionat, Litman se hotărî să-i dea întreaga sumă de bani ce o avea asupra sa tânărului, renunţând să mai colinde în căutarea altor nevoiaşi.
Tânărul primi banii cu lacrimi în ochi, ramanad mut în faţa acestui generos gest…
Au trecut anii…Au venit comuniştii la putere în România, iar Litman, ca un adevărat evreu se ocupa cu tranzacţionarea unor monede din aur, numiţi “cocoşei”. Prins de comunişti, acesta a fost imediat arestat şi dus la interogatoriu. A fost introdus într-o cameră în care se afla un birou ocupat de un anchetator cu o privire severă şi un scaun pe care a fost aşezat Litman. Acesta îşi pierduse orice speranţă…
Anchetatorul, după ce uşa de la birou se închise, îl privi preţ de câteva momente cu mare atenţie, cu o privire sfredelitoare de parcă ar fi dorit să-i citească în suflet.
A urmat o întrebare absolut năucitoare pentru Litman : “_ Nu eşti d-ta. omul care la moartea mamei mele mi-a dat o mare suma de bani ? “…Litman realiză abia atunci că anchetatorul aflat în faţa sa avea trăsăturile tânărului ce stătea la căpătâiul mamei sale cu mulţi ani în urmă…Mut de uimire, cum fusese şi tânărul care a primit acea suma de bani, apucă doar să dea din cap afirmativ, ochii umplându-i-se de lacrimi. În acea clipă anchetatorul se sculă de la birou, îl prinse de braţ pe Litman cu un gest tandru şi-l conduse la o uşa aflată în spatele biroului său, care dădea într-un culoar ce ducea în afara secţiei de miliţie. Atât îi spuse : “_ Pleacă ! “…şi Litman plecă…
Acesta îşi încheie povestirea spunând bunicului meu :
“_ Ai văzut zeciuiala nene Radule, ai văzut…zeciuiala… ?!

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în Calea mea și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Zeciuiala…

  1. cimm zice:

    Reblogged this on hopehour.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s