Eternitatea între “nenaştere” şi “nemurire”…(7)

image-4-23

Pasul următor de care aminteam în finalul postării (6), nu produce nimănui plăcere, ca efort. Este nevoie de o mare stăpânire de sine. Tabloul imaginilor trecute trăite sufleteşte, chiar cele ce au produs durere la vremea lor, chiar şi acestea sunt un prilej de fericire subiectivă. Se pare că acest sentiment subiectiv de fericire a generat idealurile religioase descrise în imagini seducătoare, imaginative.
În cel de-al doilea pas trebuie făcut abstracţie de acest sentiment de fericire şi nu este uşor. Acum, cu gândirea eliberată prin meditaţie, după ce s-a obţinut acest tablou al propriei vieţi trecute, trebuie printr-un efort de voinţă să-l îndepărtăm din conştientă. De fapt somnul obişnuit este o deconectarea de la conţinutul conştienţei, deconectare însă pasivă. Nu vi s-a întâmplat ca înaintea unui examen să aveţi impresia că aţi uitat totul? Este o deconectare cauzată de frică, tot pasivă, deoarece această impresie nu presupune că în mod conştient v-aţi şters din minte cunostiintele. Este o “slăbiciune” omenească provenită dintr-o slabă forţă de a trăi în prezent. Când forţa trăirii în prezent o intensificăm, va trebui s-o folosim pentru a îndepărta acel tablou al propriei vieţi trecute, pentru a face cel de-al doilea pas. Nu va lăsaţi seduşi de sentimentul de fericire indus de acel tablou. Nu vi-l fură nimeni, staţi liniştiţi, ceea ce aţi dobândit prin cunoaştere proprie, rămâne, dar într-adevăr nu este uşor.
Dacă unui om i se taie toate sursele de lumina şi de sunet, acesta va adormi. Noi va trebui să ajungem “aproape” în această stare. Spun aproape deoarece va trebui să ştergem din conştientă toate impresile al căror autor suntem de fapt noi, cu o singură condiţionalitate : să rămânem trezi, lucizi, a nu mai primi nici un fel de impresie, nici din interior, nici din exterior. Aceasta înseamnă o conştienţă goală.
În această stare putem face pasul doi : cunoaşterea inspirată, aflată în opoziţie cu acea cunoaştere imaginativă. Dacă am dobândit conştienţa golită apare în faţa sufletului nostru “lumea spirituală”, aşa cum apare lumea fizică în faţa organelor de simt cunoscute. Acum lumea spirituală pătrunde în noi. Dacă am reuşit prin meditaţie (5) să căpătăm acel tablou al vieţii, dacă apoi am renunţat şi la el şi în plus am închis accesul şi asupra impresilor exterioare aduse în conştienţă de simţuri, golind această conştienţă şi de tabloul trecutului şi de conţinutul lumii exterioare, pătrundem, cum am spus, în lumea spirituală. În această nouă lume primul fapt ce se va petrece va fi cunoaşterea vieţii prenatale, înainte de a fi coborât în trup. Vederea propriei existenţe înainte de întrupare este prima experienţă din lumea spirituală. Din acea clipă sentimentul nemuririi ne va însoţii în permanenţă Aici este vorba de un sentiment mai subtil, nu este vorba de negarea morţii, este vorba de negarea naşterii… nenaşterea. Numai când vom realiza că eternitatea are două laturi : nemurirea şi nenaşterea, abia atunci vom pătrunde în ceea ce este cu adevărat etern în om.
În decursul istoriei cunoaşterii umane omul pierde pe rând conceptele eternităţii, prima fiind această “nenaştere”, iar acum, în plină materialitate putem pierde şi nemurirea. Din fericire numai ca reprezentare conceptuală.
Pe curând…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s