Livada primăvara…

Livada primăvara…

Odată cu venirea primăverii în livada de pomi vor trebui făcute câteva lucrări absolut obligatorii. Chiar dacă aveţi pomi lăsaţi să crească în voia lor, adică nu au fost menţinuţi la o anumită talie, tăiere, scurtarea, sau potenţarea creşterii coroanei , trebuie executată an de an. Nu-mi propun să iau pâinea de la gură a diverselor site-uri care se ocupă de tehnica în sine, de tăiere. Totuşi, trebuie să ştiţi că de modul cum veţi executa această lucrare depinde producţia viitoare, Nu este o joacă. Buuun… Când veţi face această lucrare, este bine să avDSCF4364eti o vopsea, de preferat pe baza de ulei, cu care să vopsiţi tăieturile, cioturile rămase. Asta pentru a nu pătrunde apa care favorizează putrezirea. Veţi curată coaja pomului de scoarţa exfoliată, acolo unde-şi fac cuibul dăunătorii şi la urmă veţi vopsi trunchiul cu var stins. Cine a învăţat să altoiască poate să-şi altoiască singur pomii. Eu am sădit pruni, meri şi cireşi pădureţi pe care i-am altoit cu soiuri bune. Au o rezistenţă sporită. Desigur că la rădăcină, cred că aţi pus gunoi de grajd, sau din fosă şi aţi săpat în jurul pomului, oglinda, cu atentie să nu tăiaţi rădăcinile.
Atenţie sporită la modul de plantare al pomilor cumpăraţi din staţiuni pomicole. Groapa va avea un diametru ce cca 1 m, iar adâncimea de cca. 0.80 m. Eventual, puteţi pune înăuntru şi ceva gunoi de grajd. Important ! Coletul puietului, adică acolo unde a fost altoit, va trebui să rămână la suprafaţă. Dacă se va îngropa, pomul se va corci, va pierde altoiul. De preferat ca puietii să-i procurati de la statiuni aflate in zona in care locuiţi, sunt mai bine adaptaţi climatului.

Spor la trebă…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Livada, Normalogie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Livada primăvara…

 1. Biovivo zice:

  Toate bune si frumoase, mai putin vopsitul cioatelor cu vopsea pe baza de ulei. Sigur ca apa nu va mai intra dar componentele chimice ale vopselei vor intra in mod sigur in seva copacului. Cred ca mai bine ar fi ceva ceara de albine sau un fagure de miere topit. Asa, cel putin, nu vom da copacului nici un aliment chimic de sinteza.

  • Cristian zice:

   nici eu nu folosesc vopsea
   uneori, cand e taietura mai mare, pun pamant mai lutos, pana se vindeca
   nu am avut niciodata vreo infectie la pomi de la taieturi

 2. calinakimu zice:

  Din fericire pomii stiu sa se protejeze. Acolo unde este pusa vopseaua, aceasta nu intra in circuitul sevei, atata timp cat este pusa pe „ciot” si nu pe ” trunchi”. Nu este ca o „transfuzie” de sange. Acolo, unde se pune vopseaua, nu intra apa si nu putrezeste. Deci…nimic nu intra in mod sigur, atata timp cat seva copacului are alte principii de functionare decat ale organismelor posesoare de sange. Daca pomul ar avea o inima si un circuit sancvin …dus-intors, ar fi valabila atentionarea.
  Bunicul avea in gradina un mar care facea numai fructe acre. Bunicul a facut o gaura in trunchi pe care a umplut-o cu miere si a izolat-o cu ceara de albine. Ani buni de atunci inainte, marul a facut mere…dulci. Repet…”pe trunchi”, pe tulpina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s