Solarul cu legume. (1)

1801162_614674428609020_1848235469_oSera, sau mai bine spus solarul, poate fi construit din rigle din lemn sau din fier beton. În acest domeniu există pe net o mulţime de sfaturi referitoare la planurile de construcţie. În ceea ce mă priveşte pe mine eu am construit un solar de 6 x 4 m din rigle de lemn ce stau pe piloni de beton. Între piloni am pus ştraifuri din tablă de aluminiu. L-am acoperit cu fibră de sticlă ondulată transparentă în două ape, pe mijloc de 2.10 m şi pe laterale de 1,70 m pe care le-am învelit cu folie de plastic specială pt. solare. Pământul din seră trebuie îmbunătăţit. Se va pune nisip de rău, bălegar de cal,gunoi de vacă, oaie şi găină. Se va săpa şi amesteca totul. Este bine să va procuraţi o motosapatoare cu plug, freze de grăpat şi pinten de scos cartofii. Este o investiţie deosebit de utilă.
După câţiva ani, am mai făcut un solar de 14 x 4m. Pentru început în solar veţi pune cu predilecţie roşii. Distanţa între rânduri va fi de 0,70m şi între plante la fel, sau chiar mai putin. Plantele vor fi legate cu o sfoară de nişte sârme ce se vor întinde la 1,50m.Pe măsură ce planta creşte, sfoara o veţi roţi în jurul ei. Din acest motiv  trebuie să fie puţin mai lungă. De-a lungul fiecarui rând se vor întinde pe sol picurătoare bandă, care ‘’lăcrimează’’din 10 în 10 cm.Fitingurile,dopurile, teurile, filtrul se pot procura din comerţ sau de pe net. Va  trebui să va procuraţi un bazin de 1000 l pentru a va stoca apa. Apa nu trebuie să fie rece atunci când veti uda plantele. Asemenea bazine se găsesc în comerţ şi vor fi puse mai sus, eventual pe un postament pentru a avea cădere la apă. Bazinul va fi vopsit în negru pentru a nu formă verdeaţă în apă.
Răsadurile vor fi puse săpând o groapă în care mai puteţi pune gunoi putred şi se vor îngropa puţin peste rădăcini. Acolo tulpina va face noi rădăcini.

Sa nu uit…La inceput, inainte de a pune folia sau acoperisul ar fi bine sa ardeti pe suprafata destinată solarului paie, crengi, resturi uscate, frunze. Temperatura ridicată va distruge dăunătorii.
Deocamdată atât.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Normalogie, Sera și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Solarul cu legume. (1)

 1. cerul_meu_senin zice:

 2. calinakimu zice:

  Acesta este „fata” capatata de satul ramas de izbeliste. Permisivitatea taranului, legatura sa intima cu pamantul, cu munca sa, l-a izolat, l-a scos din „joc”, fapt ce a convenit tuturor guvernarilor. Taranul da mult si cere putin…este extrem de rentabila exploatarea sa.

 3. Cristian zice:

  apa poate fi din put, fara nici o problema (pompa si picuratoare), dar trebuie udat noaptea, intre 23.00 si 04.00

 4. În spatele curţii, vorbesc de 2 metri pe toată lăţimea curţii, era plin cu gunoi de grajd si altele. Acolo vom construi un umbrar şi o seră mică, aşa că am cernut tonele acelea cu o sita destul de măruntă, cu ochiuri de 2 cm. Am recuperat acea mraniţă, o parte am folosit-o acum, în toamnă, când am săpat grădina. (Am găsit unelte vechi, monede de la 1900 încoace şi cioburi de lut vechi, chiar şi un idol de lut din neolitic). Ce se întâmplă? Acea porţiune curăţată, unde săpătura lăsase o adâncitură de la 15 la 30 cm, acum, după jumătate de an, am constat că se ridică, este aproape la nivelul grădinii mele şi a vecinilor. Ciudat. Nu au fost decât 2 ploi mari, terenul se află chiar pe o culme, neinundabil. Nu se poate vorbi nici de vreo posibilă alunecare de teren. Ce rămăsese acolo era tot mraniţă foarte veche. Aşa se umflă de la ploaie?

  • calinakimu zice:

   Probabil că…dospește, a fost stârnit materialul organic, doar totul este VIU. Chestia asta cu materie moartă și materie vie, este o prostie. Repet, totul este viu.
   Oricum, bag seamă, că dacă producția de legume este mai mică în vrun an, o poți competa cu cioburi din neolitic, idoli , monede…
   Spoer la treabă și recoltă bogată…de care nu mă îndoiesc. Marea bogăție este însă aceea că vă aflați acolo…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s