Alegerea locaţiei. (2)

Hotărârea de a pleca din oraş, fie că acesta a fost locul unde te-ai născut sau unde te-ai aflat la un moment dat, nu presupune în mod automat că ai devenit un ” altul ” că eşti o persoană eliberată de tarele educaţiei familiale sau sociale. Înseamnă doar că nu ai mai putut suporta inflaţia de comunicare, mizeria la propriu, poluarea, înghesuiala, să fii vecinul circumstanţial de bloc al unor oameni dubiosi, hrana din supermarket, o muncă înrobitoare de rutină…să-ţi vezi copiii alegând printre tomberoanele cu gunoi, sau stând nemişcaţi din faţă PC-ului. Cum la fel de adevărat este că plecăm cu obiceiuri, cu automatisme, cu o minte plină de nebuniile mediului în care am trăit până atunci. Odată ajuns într-un alt mediu, indiferent cât de curat ar fi acela, nu înseamnă că în mod automat vom funcţiona la alţi parametrii…Aceasta va veni cu timpul.
În primul rând ne vom afla printre străini, într-o altă colectivitate, o colectivitate mai închegată cultural , desigur aflată la un alt nivel, dar nu eterogenă ca cea de la oraş formată din oameni veniţi de pretutindeni, unde dacă dădeai colţul blocului nu mai cunoşteai pe nimeni. La ţară oamenii se cunosc cu bune şi rele. Aici timpul psihologic începe să aibă altă dimensiune faţă la oraş. Oamenii sunt mai reflexivi, fără să şi-o doreasaca, mai calmi şi mai contemplativi. Sunt o creaţie a mediului natural în care trăiesc. Ei muncesc la pădure, pe ogor, la grădină, mai tot timpul în aer liber. Bineânţeles că au o formă de conservatorism firească. Încă mai ţin la obiceiuri şi bine fac…Din păcate tinerii au început să fugă de aceste obiceiuri şi caută mai mult mirajul oraşelor. Până la un punct este firesc. Aici la ţară, din cauza condiţilor grele, au cunoscut doar munca încă de foarte tineri. Ţăranul nu-şi creşte copilul cu predilecţie pentru nevoile copilului. Prevalează problemele familiei, treburile gospodăreşti.
Buuun…să trecem mai departe. Comunitatea vă va privi cu suspiciune, în cazul că vă paraşutaţi ca mine din neant, fără rădăcini locale, adică sunteţi venetici. Imediat vor ieşi în faţă şmecherii, ăia care caută să va păcălească, fie la cumpărarea pământului, fie la alte nevoi imediate. Întotdeauna gunoaiele ies la suprafaţa apei iar ele se află pretutindeni. Oamenii serioşi, gospodarii câţi mai sunt, sunt circumspecţi, aşteaptă să vadă mai întâi, să cântărească…Oricum veţi avea preţuri mărite pentru toate cumpărăturile şi serviciile ce se negociază…că de …sunteţi de la oraş şi aveţi bani.
Unui var care a venit şi el în zonă i-au cerut pe pământ o sumă pe care au tot mărit-o pe măsură ce aflau mai multe despre el. Când i-au văzut şi jeep-ul au crescut preţul cu 3o%, după ce şi aşa era mare. Bineânţeles că vărul meu nu a dat banii iar vânzătorii au dat până la urmă pământul cu 50% mai puţin decât negociasera la început, altuia din zonă, numai să nu-l dea cu mai puţin unui… „bucureştean „. Este bine ca la negocierea preţului pământului să veniţi pe jos sau cu o …Dacie şi îmbrăcaţi…normal, adică simplu.
În general…nu va grăbiţi, întrebaţi pe cât mai mulţi oameni şi nu luaţi de bun tot ce vi se zice. Eu am căutat luni de zile până am găsit ceeea ce am vrut.
Presupunând că v-aţi hotărât pentru o anumită zona…urmează găsirea punctuală a locaţiei. Aceasta se va face întrebând în dreapta şi stânga, umblând pe unde v-ar fi plăcut să aveţi o casă…
Eu am ales un loc cât mai izolat, la o margine de sat. Locul nu trebuie să fie aproape de vreo apă, pe un teren accidentat, pietros, să aibă deschidere, să nu fie lângă vreo unitate de producţie, să aibă posibilitatea unei surse de apă potabilă, drum de acces.
Revin…Pe măsură ce vă veţi instala, vă veţi fi făcut abilităţile necesare unei gospodării funcţionale…gestionarea timpului devine prioritară. Nu trebuie să va lăsti în voia vechilor metehne, să vă tot  propuneţi obiective ambiţioase. Aici aţi venit pentru a va ” repara ” în principal sufletul. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului…şi lui D-zeu ce este al lui D-zeu. Adică acordaţi-va timp de mers periodic prin pădure, de mers cu familia la un rău…unde veţi organiza o masă la iarbă verde, vă veţi juca, veti aduna tot felul de pietre, crengi ‘’ ciudate ‘’…sunt atâtea de făcut în LIBERTATE… Pe marginea râurilor veţi putea medita în linişte, într-un mediu mirific gândurile dv. se vor dilua, vor începe să se rărească, să va lase în pace, într-o linişte în care vă veţi ‘’auzii ‘’ cu adevărat …sufletul lăsat până atunci în uitare, în paragină…Veţi face cunoştinţă cu VOI înşivă…Va fi cea mai mare descoperire a vieţii, care se va tot aprofunda…
Să NU mă credeţi pe cuvânt…ÎNCERCAŢI

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alegerea locatiei, Haide la ţară și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s