Haide la țară…cu luciditate.

Desigur, hotărârea de a părăsi oraşul nu se ia peste noapte, pompieristic. Se va discuta cu familia, cu prietenii, se vor imagina scenarii…dar toate până la un punct. Daca vom „astepta” solutia „perfectă”…putem sa ne luăm adio si să nu ne mai iluzionăm. Fără un dram de „nebunie”…nimic nu se face. Lăsați aventura să pătrundă in plin mister. Dacă nu ai pe cineva la ţară, care să-ţi asigure …plecarea, demarajul unei asemenea întreprinderi, va trebui aşteptată clipa potrivită, iar aceasta clipă tine de conjuncturi care nu sunt „intamplatoare”. Este bine să avem un ban strâns deoparte (întotdeauna) cu care vom încerca să pornim o afacere pe plan local. Banii se pot procura si din vânzarea „acareturilor” de la oras. Eu de aceea am susţinut că este mai bine să se plece într-un grup de mai multe familii. Într-ajutorarea este un stimul pentru toată lumea, totul pare si chiar este mai uşor.

Apicultura este o activitate profitabilă, dar care cere o anumita practică. In cativa ani de practica se poate incropi o stupina. Oricum, hrana poate fi asigurată din resurse propri  în cea mai mare măsură. Pământul îngrăşat cu gunoi de grajd va da o recoltă bio. Creşterea animalelor este o altă activitate profitabilă. Găini, prepeliţe, curcani sau păsări exotice, iepurii de casa pot reprezenta o altă sursă de venit. Când livada va produce dupa 3-4 ani, va veni o altă sursă de venit. Hrana bio va fi din ce în ce mai căutată. Vedem ce se petrece cu sistemul agro-alimentar…

Dacă locul este într-o zona împădurită puteţi culege plante medicinale având un contract eventual cu o firmă care comercializează produse naturiste sau se poate arenda o suprafaţă pentru cultura acestor plante. Chiar puteţi angaja copiii din zonă pentru cules. Dacă aveţi posibilitatea să luaţi o suprafaţă mai mare puteţi cultiva nuci sau pawlonia. Se pot infinta culturi de cătină, zmeura, ca să nu mai vorbim de amenajarea unui iaz cu peste. Se pot creste ciuperci, bureţi pe cioate de lemn „insamantate”. Dacă aveti abilitati pentru produse hand-made…cu atât mai bine. In zonă pot fi gasite materiale naturale ce se pretează prelucrarilor artistice. Vă puteti descoperi „talenta” ascunse, talente ce vi le puteti manifesta  pentru linistea dv. sufletească si… dece nu(?), materială.

Există o mulţime de posibilităţi când este credinţă şi bunăvoinţă. Este extrem de importantă starea psihică, încrederea şi dorinţa de a FACE. Dacă vom pune piedicile înainte…acestea pot întuneca orice iniţiativă.

Este un subiect pe care-l las deschis…Se mai pot aduce multe completări.

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Haide la ţară și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Haide la țară…cu luciditate.

 1. xaeus zice:

  Este important sa te ocupi de cat mai multe odata.
  Colectia de plante medicinale este foarte importanta, dar mai important este sa ai niste resurse proprii de hrana. Agricultura proprie, ceva pomi fructiferi, un pic de apicultura…si deja ai mare parte din hrana asigurata. Surplusul nu trebuie vandut, ci schimbat pe ce-ti lipseste.
  Banul trebuie pe cat posibil sa nu intervina in ecuatie, sa fie efectiv scos din circulatie la nivel de comert local.
  La inceput poate parea extraordinar de greu, dar adaptarea de obicei este rapida. Evindnt, nu incepem cu toate de-odata, dar e important de mentionat: cu cat acoperim mai multe, cu atat rezultatul e mai bun, implicit traiul mai usor.

 2. calinakimu zice:

  Eu sunt dovada VIE a ce spui tu. Am 100 de pomi, 25 de stupi, solar, gradina de zarzavat, ogor pentru cartofi,porumb,naut,soia…Totul este super-ecologic. Am asigurata hrana aproape in totalitate.

 3. ceciliadumitrache zice:

  Azi mi-am cumpărat casă la 17 km de oraşul cel mare. Nu se mai putea. Căutând istorie, am descoperit un sat prin care lumea trece grăbită către alte localităţi aflate în circuitul turistic. Mi-au plăcut oamenii, deschişi, de aceea am revenit acolo şi astfel am început să văd în jur. E satul în care nu se fură, o comunitate foarte unită de oameni harnici, care se ajută între ei, m-au cam testat în multe feluri până să mă accepte, dar odată ce mi s-au deschis, ştiu că au făcut-o fără rezerve. Le spusesem la vizionare că vreau să fac o cameră albă, ţărănească, şi că dacă au obiecte vechi, le cumpăr. Răspuns: avem în pod războiul de ţesut, dar nu îl vindem.
  Vi-l dăm, să fie de sufletul ălei bătrâne.
  Luni mă mut la ţară.

  • calinakimu zice:

   Felicitări…o veste minunată pentru care mă bucur. Ai achiziționat și teren ?
   Faptul că oamenii alcătuiesc cu adevărat o comunitate. este remarcabil. Mai rar ….De-acum începe aventura. Dacă ai vreo nelămurire asupra unor aspecte rurale…oricănd iti stau la dispoziție.

   • ceciliadumitrache zice:

    Vă mulţumesc, chiar la dvs. m-am gândit pentru sfaturi.
    Am 400m, destul pentru o familie de navetişti.
    E începutul unei poveşti frumoase.
    – Va urma –

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s