Locatia. (1)

Şi acum câteva sugestii pentru plecări individuale, pentru o singură familie, care pot fi luate cu titlu de inventar sau pot fi subiecte de meditatie. Menţionez că aceste “sugestii” le-am experimentat.
Dacă locuiţi la oraş încercaţi că într-un viitor cât mai apropiat să-l părăsiţi în favoarea unei zone subcarpatice. Şesul este monoton iar muntele prea aspru. Desigur ,va trebui să va gândiţi la modalitatea de a va asigura o sursă de venit suficientă pentr un trăi confortabil. Aseasta sursă poate veni dintr-o activitate din domeniul agriculturii ecologice, hand made, apicultură…Dacă sunteţi tânăr, neliniştit sau nu, cu o meserie ‘’căutată’’, va puteţi găsi de lucru în cel mai apropiat oraş. Oricum cheltuielile vor fi mult reduse.

Preferabil ar fi un teren de cca. 2000-5000 m.p. pe care să va puteţi construi casa cu toate acareturile, gradina, livada, ogorul solarul… Sursa de apă este foarte importantă şi va trebui să o puteţi capta prin cădere sau prin săparea unei fântâni cu pompă submersibilă. Eu am căutat si  am găsit o sursă de apă prin captarea unor mici izvoare, prin cădere.
Nu va grăbiţi în alegerea locaţiei.”Sacrificaţi” unul sau mai multe concedii căutând, notând şi evaluând fiecare aspect. Dacă aveţi copii de vârstă şcolară, cel mai apropiat oraş va trebui să fie la cca. 10 km. La oraş sunt şi distanţe mai mari între şcoală şi domiciliu.
Dacă nu aveţi părinţi, rude, prieteni la ţară, unde va puteţi încropi o gospodărie, nu va rămâne decât aventura plină de mister şi inedit a căutării. Înarmaţi cu un aparat fotografic, eventual cu o cameră de filmat, cu o agenda , urcaţi-va în maşină cu familia şi plecaţi într-o expediţie spre zonele colinare, în subcarpaţi. Puteţi profita de această căutare vizitând şi dormind în fiecare zi în altă parte. Acum se găsesc o mulţime de posibilităţi de cazare la preţuri acceptabile.
Dacă vă găsiţi şi alţi prieteni interesaţi să facă acest pas, cu atât mai bine.Atunci este o alta discutie in care puteti pune bazele unei mici comunitati…Vom discuta si acest aspect.

Pentru început va trebui să va axaţi căutările în afara zonelor consacrate, turistice. Acolo este o mare aglomeraţie însoţită de un zgomot corespunzător. În plus şi preţurile de achiziţie ale pământurilor sunt mai mari.
Practic va rămâne de ales între Moldova, Ardeal, Banat şi zona Maramureşului, Oradei…
Dacă preferaţi zonele mai fruste, mai ‘’sălbatice’’, în care natura a fost lăsată de capul ei, Moldova este cea mai indicată locaţie. De prin zona Bacăului, sau a Vasluiului până prin în zona Iaşului sunt locatii în care puteţi practica agricultura de subzistenta. Mai în nord, spre Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, este mai frig şi nu se fac garantat, decât cartofii. Restul la solar.
Moldova, din cauza sărăciei funciare, este o zona în care, îmi place mie să zic, este valorificată superior…sărăcia. Oamenii nu-şi permit să îngraşe altfel pământul decât cu gunoi de grajd, de pasăre sau de oaie, să-şi stropească culturile cu tot felul de otrăvuri împotriva dăunătorilor , să folosească stimulatori chimici sau ierbicide. Este şi motivul pentru care practica apiculturii staţionare garantează o miere ecologică. În pastoral numai mierea de salcâm nu este ‘’otrăvită „,  culturile de unde albinele culeg nectarul şi polenul, sunt stropite.
Moldovenii sunt hâtri, veseli,  fruşti, răbdători…până la o adică…Din acea clipă devin incontrolabili, ca să nu spun mai mult. Una peste alta  nu sunt nici mai buni, nici mai răi ca alţii.

În Ardeal oamenii au fost atinşi de morbul ‘’civilizator’’ devenind mai făţarnici. Asta este riscul civilizaţiei. Mai tăcuţi, mai dubitativi, cu greu le intri în voie, până nu se dumiresc ei. Problema este că pot rămâne nedumeriţi. Fac cam mult caz de ‘’corectitudine’’ şi-şi manifestă ‘’compexul’’ provincialului faţă de ’’bucureştean’’, de ‘’Mitici’’, cu o mândrie, cel puţin, discutabilă. N-am să uit când am trecut prin părţile acelea şi m-am oprit în dreptul unei căruţe din care un cioban dădea oamenilor cas de oaie. Am vrut să cumpăr şi eu o bucată, aşa de gust…Ciobanul m-a privit ‘’oblic’’ şi-a strivit între dinţi un zâmbet pervers lăsându-mă perplex. Cu caşul în mâna mi-a zis sec un…’’N-avem !…’’ pe care nici până astăzi nu l-am înţeles. În plus m-au cam speriat gardurile excesiv de înalte din dreptul curţilor şi caselor, ascunzând parcă minunăţii sau orori de nevăzut…Oricum, una peste alta, n-a fost să fie…Asta nu înseamnă că nu se găsesc locaţii minunate, cu oameni minunaţi…
Spre Borşa, Beclean, ţara Oaşului, este cam frig. Dar Maramureşul rămâne una dintre minunăţiile acestei ţări. Este păcat să nu încercaţi, măcar o vizită…
De asemeni este de cercetat zona Banatului, spre Arad, a Oradei…
În centrul ţării  zona Sighişoarei, Sibiului, nu sunt nici ele de ocolit.
Va trebui să va lăsaţi ademeneti de intuiţie, de ce ‘’ simţiţi ‘’ pentru zonele şi oamenii cu care veniţi în contact. Este cea mai importantă ’’indicaţie’’ cu adevărat valabilă.
Nu va grăbiţi să trageţi concluzii, să luaţi hotărâri pripite. Interesaţi-va ‘’discret’’ de preţurile zonei, faceţi fotografii, aşterneţi-va impresile într-o agendă. Reveniţi acasă le puteţi revedea şi medita pe marginea lor.
Eu am făcut cca. 3000 km până m-am decis.

Deocamdata…atât.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alegerea locatiei, Haide la ţară și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Locatia. (1)

 1. xaeus zice:

  Locatia cea mai favorabila este intr-adevar cea de deal.
  Desi personal as prefera oricand muntele, la deal e cea mai buna varianta efectiv. Daca aveti suficient spatiu agricol si un pic de padure, este ideal.
  Oportunitati exista, pentru ca multa lume a plecat la practicat sclavie in afara, iar proprietatile ‘batranesti’ se vand foarte ieftin compartiv cu media pietei.

 2. calinakimu zice:

  Corect. Asa este. Daca nu ai familie si ai vocatia solitudinii, poti alege o varianta mai ascetica, mai montana. Eu am optat pentru varianta familiala.
  Sustin ca iesirea „fizica” din sistem este posibila, iar cea psihologica…OBLIGATORIE.

 3. corcodel zice:

  cuvintele dumneavoastra ma fac sa imi iubesc din ce in ce mai mult tara.. o iubire care nu mi-a fost insamantata de mic si-mi pare rau..

  • calinakimu zice:

   Tara reprezinta cu mult mai mult decat ni s-a inoculat de catre „patriotii” de parada, de catre profitorii, expluatatorii acestor sentimente. Patriotismul, nu are nimic in comun cu TARA, cu sentimentul acestei apartenente, cum religia ca institutie, nu are nimic in comun cu „religiozitatea” ca stare.
   Este un subiect extrem de laborios caruia voi incerca intr-o viitoare postare sa-i dau „nuanta” intelegerii mele.
   Ma bucur ca ati revenit la un sentiment care, cu siguranta, va apartinea, chiar daca nu va fost inoculat. Este chiar mai bine, ati scapat de manipulare.

  • xaeus zice:

   Cautand in interior acea iubire poate fi foarte repede regasita.

 4. mihai zice:

  Cautand pe internet dupa modalitati autodidacte de supravietuire, in orice conditii, de iesire din „sistem”, am poposit si aici.
  Este primul articol pe care il citesc si deja imi pun o sumedenie de intrebari : ce faci daca ai vrea sa traiesti la tara, ai si o cocioaba mostenire (500mp, la 60km de Bucuresti), insa nu ai venituri constante, lunare si de-abia supravietuiesti si in Bucuresti? cocioaba are wc in curte, necesita reparatii majore pentru a fi locuibila (nefiind locuita de nimeni de 10 ani), are apa nepotabila de la fantana din curte, curtea are pomi fructiferi, dar nefiind ingrijiti s-au salbaticit…Daca vrei sa faci ceva reparatii la cocioaba, cat sa o scoti pe linia de plutire pentru a fi locuibila si eventual a-ti inchiria garsoniera din Bucuresti, „meseriasii” iti cer preturi de Bucuresti + mancare + bautura + tigari, conform cutumei locale…
  Cred ca aceasta varianta cu traiul la tara este potrivita in primul rand pentru cei care au o sursa de venituri lunara, constanta, ca backup, pe care se pot baza permanent,ca sa-si permita aceasta schimbare fundamentala…apoi urmeaza tot restul…
  In alta ordine de idei, ce te faci daca izbucneste un razboi cu Rusia, de exemplu? coltul tau idilic de la tara se prabuseste! nu mai bine emigrezi intr-o tara cu istoric de neutralitate? te pui la adapost astfel de eventuale razboaie si incerci sa te stabilesti acolo, undeva la tara, unde sa-ti gasesti ceva de lucru, cat timp te mai tin banii din vanzarea proprietatilor din tara…
  Mai citesc si urmatoarele postari, poate intrevad ceva alternative.

 5. calinakimu zice:

  S-o luăm cu începutul.
  Un asemenea pas este urmarea unei maturizări interioare, sau făcut sub presiunea necesităţilor. Sunt aspecte complet diferite, dar indiferent de motivaţie, pasul este benefic. Nu voi mai detalia modul total impropriu de VIAŢĂ oferit de aglomerările urbane, de hrana, aerul şi apa viciate, de relaţile inter-umane pervertite, am tot făcut-o pe acest blog. Vine o clipă când nu mai accepţi să nu-ţi aparţii, să realizezi cum „împrejurările” te manipulează, că eşti o rotiţă al unui mecanism căruia nu-i înţelegi rostul, în care viaţa socială, economică şi spirituală este la cote tot mai scăzute, în care simţi că-ţi ratezi Existenţa. Dacă REALIZEZI acest aspect cu toată fiinţa, dacă această nevoie de NORMALITATE devine sfaşietoare…nu ai cum să nu reuşeşti. Eu am mai publicat câteva articole pe tema asta şi dacă te vei uita le vei găsi. Importantă este ATITUDINEA ta faţă de chestiune. Nu ştiu, mai găseşti prieteni doritori, soluţii, iar când CHIAR îţi doreşti din tot sufletul, apar situaţii benefice, oculte, zile cum vrei, parcă norii se dau la o parte singuri şi soarele se va întrevedea din ce în ce mai luminos.
  În clipa în care pui greutăţile înainte, nu eşti încă convins de nevoia acestui pas. Când VREI să faci, toată energia fizică, psihică, spirituală este mobilizată într-un punct, este ca forţa laserului…
  Analizarea situaţiei geo-politice, a conflictului din proximitatea noastră, este fără sens. Chiar crezi că viitorul este predictibil şi trebuie să ţi cont de ce nu este?! Păi atunci părinţii noştri şi părinţii părinţilor n-ar mai fi trebuit să ne facă… Şi dacă tot suntem în lumea închipuirilor, crezi că ruşii ar fi fost mai „răi” decât sunt guvernanţii noştri, care au jefuit şi trădat ţara că nimeni alţii ?! Să fim serioşi. Tu trăieşti ACUM şi trebuie să faci totul să TRĂIEŞTI OMENEŞTE şi lasă situaţiile impredictibile să devină realitate sau nu…Noi avem probleme cu trecutul şi cu viitorul, probleme false, în loc să facem TOT posibilul să trăim PREZENTUL, singura realitate.
  După ce te mai lămureşti, sau nu, mai discutăm. Subiectul este cu bătaie lungă, nu se face în pripă, dar nici punând RĂUL înainte.

 6. Mihai zice:

  Multumesc pentru raspuns.
  Pe de o parte, ai dreptate cu ceea ce spui, in cazul meu ar fi un mixt : imbold interior de cativa ani, un vis, mai mult si presiunea necesitatilor. Pe de alta parte, tocmai pentru ca este una din deciziile fundamentale din viata, si eu sunt de acord ca nu se face nimic in pripa, trebuie analizat, gandit, prioritizat actiunile. Uite, legat de prioritati, ma gandeam ca pana in primavara, cand as putea incerca din nou sa repar cate ceva la tara, prin forte proprii, pentru ca nu am nici o sansa, dupa cum spuneam, cu „meseriasii” satului, sa mai citesc si sa invat despre cultivarea plantelor, pomilor fructiferi (sa-mi asigur hrana sanatoasa pentru consum propriu), cum sa repari diverse chestii prin forte proprii, lucruri practice de genul acesta. Intre timp, sa incerc sa invat o noua meserie, ceva ce as putea sa fac si la tara si in orice conditii, desi toti cunoscutii ma deprima cu vorbe ca : „la 45 de ani te-ai trezit, fara loc de munca fiind, sa inveti alta meserie?”. Eu cred insa ca, indiferent de varsta, motivatia, vointa, atitudinea (cum spuneai si tu) si increderea in tine sunt esentiale. Daca m-as lua dupa ei, ar trebui deja sa ma asez in cosciug si sa astept sa mor 🙂
  ….Si, pana la urma, pana la emigrare (o actiune potentiala, nesigura, negarantata cu nimic), trebuie sa traiesc in prezent, ai dreptate, iar prezentul nu trebuie sa fie o prapastie, asa cum este la oras. Pe de alta parte, nu vreau sa idealizez prea mult nici viata la tara, sa nu cad din lac in put! De aceea vorbeam mai sus, de pregatiri prealabile si asigurarea unui spatiu in care as putea trai, nelocuibil actualmente.
  In alta ordine de idei, am mai gasit pe blogul tau cateva articole interesante din acest serial, de ex la sectiunea „Normalogie”, despre livada, ogor, etc. Mi-ar fi placut sa fie mai multe, chiar si un ABC pentru orasenii care ar vrea sa se mute la tara, din experienta ta, cu ce te-ai confruntat, cum si ce ai invatat, resurse utile (carti, video, etc). Din pacate, cred ca timpul e dusmanul tuturor…
  Multumesc

  • calinakimu zice:

   De fapt …asta am si urmarit atunci cand am facut acest blog, un ABC pentru incepatori. Voi insista asupra acestui subiect. Am mai discutat despre asa ceva, despre mersul la tara, dar superficial, esti singurul care a inteles, care vrea sa mearga pana la capat. Ca sa te linistesc, eu am plecat la tara la varsta de 46 de ani, asa ca…Nu am rude la tara si am luat totul de la 0 (zero).
   Chiar vorbeam cu sotia ca este nevoie de un ABC al inepatorului. Toate cartile sunt scrise de experti…pentru experti. Sunt detalii foarte importante, care te pot intarzia foarte mult. Nu idealizez viata la tara, dar fata de oras…este un ideal. Intreaba CONCRET orice nelamurire ai. Fara probleme, fara multumiri, fara deranj…
   Succes…Realitatea intrece imaginatia…in sens pozitiv.

 7. Mihai zice:

  Multumesc
  Uite de exemplu cu ce ma confrunt eu in acest moment (desi banuiesc ca stii deja, poate ai trecut prin aceeasi etapa sau similara) : exista multa informatie pe piata (carti, video, blog-uri, site-uri, etc) si pentru ca, fiind la inceput, nu am capacitatea de a discerne intre informatia de calitate si maculatura, risc sa intru in haos total! exact ceea ce vreau sa evit! risc sa ma arunc sa citesc ce apuc si cat apuc, iar intr-un final sa fie un talmes-balmes in capul meu, mai mare ca la inceput, mai ales ca exista si contradictii/neconcordante intre specialisti in privinta aplicabilitatii unor metode sau a altora, etc. Asta vreau sa evit, incercand sa fiu cat mai organizat posibil, sa-mi pretuiesc timpul si sa-l eficientizez la maxim.
  Bun, si acum m-am gandit asa : intai reparatiile majore, cocioaba fiind de chirpici cu acoperis de tigla – din cauza alunecarii terenului sau a lipsei fundatiei, peretii casei sunt cam strambi, parca se afunda in pamant de la an la an, cateva tigle de pe acoperis au cazut deja si ploua in casa, la un moment fiind si igrasie. Cunoscutii ma bat la cap sa o daram, justificand ca m-ar costa mai mult sa o scot la liman decat sa o distrug si sa recontruiesc alta. Eu insa nu as distruge-o, din mai multe motive : fiind veche (de prin 1950), e construita cu materiale mai naturale decat chimicalele actuale, nu am bani de demolare, reconstructie, avize si tot restul, astfel incat ar trebui sa gasesc solutii de scoatere la liman.
  Deci, intai, m-ar ajuta sa stiu care e prima ta impresie (pe baza informatiilor succinte primite) despre cocioaba asta? 500 mp, la 60 km Bucuresti, cu problemele de mai sus, nelocuita de 10 ani, wc in curte, fantana cu apa nepotabila, sobe teracota, fara apa curenta, gard care sta sa se prabuseasca si pe care vecinii asteapta sa-l repar eu, ca, deh am banii, sunt de la Bucuresti! 🙂
  La capitolul asta m-ar fi interesat aspecte gen „Micul meserias”:) sau cum sa faci sa repari/intretii mai bine X chestii, cu resurse minime.
  Apoi, dupa ce scot la linia de plutire casa, pentru a putea locui acolo, in al II-lea rand imi pun problema ABC cultivare legume eco : ardei, morcovi, cartofi, leguminoase, radacinoase, pomi fructiferi (meri, peri – exista, dar salbaticiti din lipsa de intretinere si grija fata de ei). La capitolul asta, m-ar fi interesat : cum ne dam seama ce tip de sol avem, pentru a sti ulterior ce e pretabil de cultivat pe el? de unde luam seminte/puieti eco si cum evitam teparii? cum ne dam seama ce puieti sunt buni si care nu? ideea e ca daca esti profan ca mine in domeniu, exista riscul mare, in lipsa unei pregatiri prealabile, sa fi luat de „prostul de la Bucuresti, bun de jumulit”…
  Stiu ca e mult de citit, de documentat si ca nu se poate rezuma totul in 2 vorbe, vreau insa sa ma documentez eficient, organizat, nu haotic, dupa cum spuneam mai sus.
  Imi cer scuze, m-am cam lungit la vorba, astfel incat multumesc mult pentru timpul alocat. In plus, poate ar fi trebuit sa scriu la adresa de contact, nu sa ocup atata spatiu aici, ma gandesc ca nu intereseaza pe toata lumea problemele mele personale. Mea culpa, acum imi pica fisa!

 8. calinakimu zice:

  S-o luam cu inceputul…
  In primul rant NU se poate prevedea totul, este firesc. Asta nu inseamna sa nu calculam fiecare pas, dar viitorul este impredictibil, si este bine ca este asa.
  Pentru asigurarea subzistentei unei familii sunt necesar minim 2000m patrati.Livada solar, gradina, spatiu de casa, depozitare, „miscare”…Pentru felul pamantului se fac analize de laborator, dar eu m-am orientat dupa ce se cultiva in zona cu succes. Gunoiul de grajd, de gaina este absolut oblighatoriu, cum de altfel, daca pamantul este lutos, acid, greu, este nevoie de var si nisip…Se mai poate pune dolomita. Eu n-am pus, dar fratele meu a pus si este multumit. Daca tot pamantul este de 500 de metri, nu poate fi organizat acolo decat o casa de vacanta.
  Pomii trebuie luati de la o statiune pomicola din zona, sau apropiata zonei. Sunt pomi adaptati acelor locuri. Din piata NU sti ce cumperi. Cu vremea inveti sa altoiesti, sa-i tai, sa-i sapi…dar sa ajungi acolo.
  Casa trebuie evaluata profesionist. Cum se prezinta temelia, igrasia, usi, ferestre, podea, tot, unde a ajuns si ce stricaciuni a facut igrasia si daca se considera ca poate fi renovata, acoperisul este prima urgenta.
  Pentru renovare nu trebuie autorizatie, decat daca se schimba structura casei, asa cum sunt planurile. Daca se anexeaza constructiei vechi si alte constructii, nu este nevoie de o alta autorizatie, se face doar un proiect pentru anexe. Este mult mai ieftina aceasta solutie. Trebuie vazut de ce apa nu este potabila. Eventual curatata fantana si pusa o pompa sumersibila. Solarul ti-l poti construi singurdin fier beton sau rigle de lemn. Fosa se poate construi tot in regie proprie. Foarte multe se pot face in regie proprie si cu ajutorul familiei(?!) . Cultivarea pamantului nu este atat de dificila, dar este nevoie de munca.
  Acestea sunt ulterioare. Primul lucru este DECIZIA pe care o iei, ce urmaresti?! Sa traiesti NUMAI din agricultura, nu se poate, deoarece suprafata necesara pentru obtinerea unui profit real, este de ordinul hectarelor. Pentru ati asigura hrana de baza, o hrana sanatoasa , o poti face cu o suprafata mai mica. Este important unde este locatia fata de strada, fata de vecini, ce resurse sunt in zona, este sau nu canalizare?!
  Culturile de legume, zarzavat si fructe sunt ulterioare deciziei de baza…a fi sau a nu fi…Cati bani esti dispus, sau poti sa mobilizezi, daca ai familie numeroasa, acordul ei…sunt aspecte care trebuie cuantificate tinand cont de cat mai multe conditionalitati. Este un pas decisiv.
  Pentru inceput nu trebuie sa te imprastii cautand sa intelegi totul deodata. Pas cu pas…dar incepe cu decizia hotaratoare…
  Eu am mai prezentat posibilitati de trai la tara, dar sunt multe conditionalitati, situatii particulare care trebuie judecate individual.
  Succes…si cantareste de doua ori…

 9. Mihai zice:

  Multumesc
  1) trebuie sa ma descurc pe cont propriu, sunt singur (divortat), nu am copiii sau rude/cunostinte/prieteni atat de apropriati incat sa ma ajute in acest sens;
  2) de acord ca teoretic casa ar trebui evaluata de un profesionist, numai ca nu am bani;
  3) ce urmaresc? in primul rand, sa-mi asigur hrana de baza sanatoasa, pentru ca nu am bani pentru a cumpara teren suplimentar si a vinde ulterior produsele altora; in al doilea rand, sa gasesc un loc de munca (desi e dificil pe criza si la varsta asta, nu gasesti nici in Bucuresti, cu toate ca ma pricep cat de cat la IT) pe care sa o pot practica si la tara si sa am bani cat sa ma intretin lunar din aceasta meserie;
  Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s