Economie…”umanistă”.

Doresc să scriu despre economie pe înţelesul cetăţeanului simplu, al cetăţeanului căruia i se spune de către politicieni şi tehnocraţi că ‘’ macro ‘’- economic stă bine, iar când deschide frigiderul gol şi bagă mâna în buzunarul rupt…vede că el, cetăţeanul, ‘’micro’’-economic stă rău, chiar foarte rău. Măi să fie… ?!

Economia unei ţări sau alteia…are un singur scop, să asigure cetăţenilor ei prosperitatea, un nivel de trai din ce în ce mai bun. Vedem, ştim din auzite, că economia e

ste ‘’politică’’, adică politizată, în care politicile economice fac jocurile intereselor conducătorilor, a celor de la putere. Astfel avem economie socialistă, excesiv de centralizată şi planificată, aplicată şi supraveghiata de politruci ‘’analfabeţi’’ şi economie capitalistă, care lăsată cică ‘’liberă’’…s-a ‘’sălbăticit’’.
Principile de funcţionare ale unei economii ar trebui să fie simple, clare, reglementate de legi puţine…dacă nu ar interveni interesele politicienilor ajunşi la putere.
Dacă doctrinele partidelor sunt d.p.d.v. declarativ extrem de generoase, promiţând marea cu sarea până pun mâna pe ciolan, în schimb ideologiile sunt tranşante, obligatorii şi se aplică ‘’ad literam’’. Adică accederea la putere se face fără menajamente, fără scrupule, puterea fiind singurul scop. Odată ajunşi la putere…la ciolan, acesta, ciolanul se va numi ‘’economie’’ de dreapta, stânga, sau centru…aceste locaţii fiind praf în ochi. În această clipă economia devine o ştiinţă extrem de ocultă. Este nevoie de adevăraţi tehnocraţi care să descâlcească firele văzute şi mai ales nevăzute ale…’’nefăcutelor’’ politicienilor. Mai pe înţeles…este nevoie de specialişti care prin malversaţiuni să cârpească ingineriile financiare ale politicienilor ce ’’fură că-n codru’’…spus mai puţin academic. În plus, cum pomenile electorale şi campanile respective înghit sume fabuloase de bani ce sunt pur şi simplu aruncaţi pe fereastră din economie, vor trebui luaţi bani de la investiţii, educaţie, cercetare, din supra-taxe…dând de-a berbeleacul întreagă economie. Acum nici un tehnocrat din lume…nu mai poate repara…că doar ce-i în mâna…nu-i minciună şi mâna este goală. Politicienii în disperare de cauză apelează la împrumuturi externe, cad la compromisuri cu băncile, încep să vândă resursele ţării prin înţelegeri dubioase…Cu alte cuvinte se petrece ceea ce vedem că se întâmplă de 25 de ani.
Economia ADEVĂRATĂ, care să respecte principiul enunţat în preambul, adică să asigure prosperitate cetăţenilor… este ECONOMIA UMANISTĂ…economia ce ţine cont de individ, nu doar declarativ, ce nu vorbeşte în numele poporului…şi al nimănui. Numai politicienii vorbesc în numele poporului, această entitate…abstractă. Când ies în stradă oamenii nemulţumiţi…nu sunt luaţi în considerare, deoarece ei nu sunt reprezentativi pentru ‘’popor’’. Mare mârşăvie…
Revenind…economia umanistă nu poate fi aplicată decât într-un sistem umanist…şi acesta este MERITOCRAŢIA.
Din nefericire 99,9% dintre cei care vorbesc împotriva meritocraţiei şi a meritocratismului (economia umanistă), nici nu au citit cartea d-lui Laurenţiu Primo. Aceştia scot din context câte un concept…şi-l iau la înjurături…invectiva fiind argumentul predilect al postacilor.
Mai…oameni buni…nu va luaţi după unul sau altul, în speţă după mine…Nu mă credeţi pe cuvânt nici pe mine, nici pe alţii. Citiţi cu ochii, mintea şi inima dv. fără a pleca de la idei preconcepute. Poate că nu va place de d-nul Primo ?! Ei şi !? Ce-are a face una cu alta ?! D-nul Primo şi-a dedicat şi-şi dedică o mare parte din timpul şi energia sa pentru a fi de folos celorlalţi. Dacă veţi citi principile meritocrate…veţi vedea că posibilitatea că d-nul Primo sau oricare din noi să ajungă la funcţii de conducere, este aceiaşi ca pentru toţi cei 20 de milioane de Români.. Numai aşa puteţi să va faceţi o părere fundamentată. Oricum… cititul cărţii aflată pe net…va fi instructiv, vă va da o nouă perspectiva asupra realităţilor politice şi economice.
Am certitudinea că, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu toţii pe aceiasi baricadă a UMANISMULUI.
Repet, nu mă credeţi pe cuvânt, citiţi mai întâi…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s