Democratia socialistă, capitalistă si meritocrată.

Desigur…titlul articolului este ‘’forţat’’ în mod intenţionat. Democraţia ori este ori nu este. Ea, ca multe alte concepte, nu are grade de comparaţie, nici trepte şi nici nu se ‘’negociază’’. Ea nu poate fi meritocrată, socialistă sau capitalistă, repet…ori este, ori nu este.

Neclaritatea este preferabilă confuziei, confuzie care nu duce nicăieri, este un fund de sac. Neclaritatea, îndoiala, dubiul, naşte întrebări care pot genera clarificare. Confuzia adânceşte ignoranţa. Spun toate acestea făcând referirire asupra conceptului de democraţie, concept golit de orice conţinut, care confuzează. Clamata dorintă, ca această putere a poporului, a celor mulţi, să fie determinantă în conducerea unui neam, al unei ţări, a făcut istorie, a constituit sloganul în urma căruia s-au cocoţat la putere, la ciolan, o mulţime de profitori, iar astăzi mai mult ca oricând această sintagmă se dovedeşte a fi o mare minciună, o mare ipocrizie. NICIODATĂ acestă sintagmă nu a funcţionat, nu s-a aplicat corect, dovedindu-se utopică. Când, în istora milenară a omenirii, a funcţionat democraţia? În Grecia antică, unde acest concept a fost emis, puterea poporului era reprezentată de ‘’sfatul înţelepţilor’’, care a prefigurat parlamentul, sfat ce era constituit din oameni aflaţi în pragul senectuţii, care beneficeau de respectul comunităţii. Agora, adunările publice unde se luau hotărârile importante, era o democraţie participativă, singura formă a democraţiei care se apropie de acest concept. În zilele noastre democraţia este reprezentativă, adică poporul da un cec în alb ‘’presupuşilor’’ reprezentanţi aleşi prin vot. Atât socialiştii, cât şi capitaliştii, a căror doctine sunt pur declarative, a căror ideologii nu urmăresc decât acapararea puterii discreţionare, în urma căreia îşi subordonează statul cu toate institutile sale, politizând toate functile de conducere, se folosesc de conceptul democratic, pentru ca puterea căpătată să fie legitimă prin instrumentul democratic al votului. Argumentul democratic al alegerilor se bazează pe dreptul cetăţeanului de a vota. Cum infințarerea unui partid politic presupune mari sume de bani, cum campania electorală presupune alte sume mari de bani, cum accederea într-un partid se face prin şpagă sau nepotisme… realizăm, că oferta politică va fi profund viciată prin restricţionarea celor ce nu dispun de bani mulţi, ca să poată infinta, susţine şi promova un partid în alegeri. Poporul va vota strict numai dintre acei politicieni care dispun de bani, influiență, relaţii, mijloace de informare…Nici un om de valoare nu se poate exprima într-un partid politic care nu urmăreşte decât beneficiile proprilor membrii . Guvernul, ‘’aleşii’’ poporului din parlament, guvernul, într-o democraţie reprezentativă…vor vota legi în folos propriu, în care vor securiza puterea, vor lua hotărâri discreţionare, se vor înconjura de un aparat represiv împotriva eventualelor manifestări ale nemulţumirii maselor, vor dispune de resursele, de bogăţiile ţării, nu vor da socoteală nimănui de modul cum sunt folosiţi banii de la buget, vor mitui, vor trăda, vor corupe. Clasa politică va acapara toate pârghile administrative…transformând conducerea statului într-o dictatură a clasei politice.
Cum votul nu este obligatoriu şi cum majoritatea ‘’scârbită’’ nu participa la vot, oferta politică fiind impusă, cum poporul este dezimformat şi manipulat prin mijloacele de informare cumpărate de politicieni, cum nu există simt civic şi nici discernământ, votanţii partidelor ori fac parte dintre profitori, din sistem, ori sunt complet bulversaţi. UNDE ESTE DEMOCRAŢIA ???
În meritocraţie apar criterile după care democraţia se poate manifesta. În meritocraţie, democraţia nu trebuie clamată, nu este un ‘’instrument’’ de propagandă, de justificare a legitimităţii. Democraţia este participativă, este generată de însuşi acest principiu de dreptate…prin modul cum este deschisă calea TUTUROR de a participa la examenele de competenţă în vederea accederii în funcţiile importante din stat. Nu este nevoie de campanie electorală, de bani, de propagandă. Costurile pentru organizarea examenelor naţionale sunt infinit mai mici decât costurile presupuse de campanile electorale ale partidelor politice. În urma examenelor pe judeţe şi a celor naţionale, a celor finale, vor rămâne 10 candidaţi, cei mai buni dintre cei buni. În această clipă aceşti finalişti  vor veni în faţa poporului pentru a fi aleşi. Poporul va alege având garanţia că în faţa lor se află crema societăţii, nu drojdia… ca astăzi. Aici, detractorii meritocraţiei  invocă presupusul criteriu ‘’elitist’’ de accedere la putere. Este o abordare prolet-cultistă de sorginte comunistoidă. Criteriul valoric nu înseamnă promovarea elitelor, susţinută în mod peiorativ de detractori. Înseamnă ceva simplu, înseamnă profesionalism, merit, calităţi greu de digerat de non-valori, de apărătorii imposturii, a politicienilor.
Împreună cu Constituţia meritocrată, care va crea cadrul firesc de control al aleşilor, meritocraţia asigură instaurarea unei democraţii PARTICIPATIVE, în care puterea va fi sub controlul direct al alegătorilor, în care puterea va trebui să dea socoteală pentru actul de guvernare.
În acea clipă nimeni nu va mai dori să vină la putere pentru a fura. Pedepsele vor fi pe măsură şi legea va fi imposibil de eludat. Cine va participa la examene, în urmă cărora va capătă demnitatea de a conduce România, o va face pentru popor, pentru propăşirea patriei, din iubire de ţară şi neam. Într-adevăr, pentru laşi, anesteziaţi, adormiţi, trădători, hoţi, corupţi, interlopi, politicieni…această ‘’demnitate’’ este utopică.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Meritocraţia și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s