Spalarea creierelor…versus mânjirea lor.

Am mai spus-o şi o repet : “spălarea” creierelor este cel mai bun fapt ce se poate petrece. Spălarea sau ‘’igienizarea’’ creierelor este de-a dreptul o necesitate devenită imperioasă. Din păcate se foloseşte această expresie în mod peiorativ. În fond nu este vorba de o ‘’resetare’’, de o curăţire a creierelor devenite astfel uşor de umplut cu tot felul de nerozii, de manipulări…Nu ! Nu se petrece aşa ceva, se petrece ceva cu mult mai rău…Peste prejudecăţile noastre, peste mintea noastră plină de condiţionări se adaugă alte mizerii, se umple cu alte manipulări, creîndu-se prin alte manipulari alte condiţionări. Cu alte cuvinte mintea este în continuare murdărită de manipulările politice ale unora sau altora. Acest fapt se poate petrece tocmai din cauza că NU ne ‘’spălăm’’ creierul de zgura, de mizerile condiţionărilor, a faptului că nu suntem capabili, nu avem curajul să ne folosim mintea şi inima NOASTRĂ, nu cea condiţionată de societate, politicieni şi nu în ultimul rând de o educaţie otrăvită. Nimeni nu ne poate spăla creierul fără voia noastră. Spălatul creierului este un proces individual aflat sub deplinul nostru control. Un creier „spălat”, curat este pregătit să gândească despovărat de prejudecăţi, de trecut, cu condiţia de a-l pune sub filtrul inimii. Pentru mulţi, această condiţionare este greu de înţeles, este considerată o ‘’slăbiciune’’. Mintea pragmatică, matemetica, întâi calculează şi după aceea se ’’aruncă’’, pe când mintea inimii întâi se aruncă şi apoi calculează. Este nevoie de o ‘’îmbinare’’ a acestor ipostaze. Este nevoie de o redimensionare a lumii, a conceptelor , a valorilor şi nu neapărat doar d.p.d.v. semantic, cât d.p.d.v. individual, spiritual, reprezentativ pentru NOI.
Vreau să spun cu alte cuvinte, că trăim într-o lume ‘’ipocrită’’, în care mincuna, prefăcătoria, a devenit o a două noastră natură, dacă nu chiar…prima. Din frica indusă de grija zilei de mâine, din teama de a nu pierde, supra-compensată de dorinţa de a ‘’câştiga’’ din orice şi oricum, am devenit ‘’interesaţi’’ în modul cel mai meschin cu putinţă. Lipsiţi de valori zenitale, de nevoia acestor valori, a rămas ca singura valoare omniscientă promovată să fie…BANUL. Setaţi astfel, creierele sunt ‘’pregătite’’, nu să fie spălate, curăţate,din contra, sunt gata să fie mânjite, murdărite, doar ,doar câştigăm ceva, acceptând să nu mai gândim cu mintea şi inima noastră, să facem compromisuri, să devenim ipocriţi.
În acest proces conceptele, noţiunile şi-au schimbat şi ele înţelesul, au căpătat conotaţii profund eronate generatoare de confuzii în urma cărora se ivesc dispute sterile. Fiecare pricepe ce vrea şi spune ce vrea fără discernământ şi fără responsabilitate.
A vorbi de unitate, de coagulare, de empatie în atare situaţie, este inept. Şi totuşi există o terapie individuală  de bun simt.
În acest sens voi propune spre recuperare câteva noţiuni tratate cu superficialitate nonsalată, cu o uşurinţă condamnabilă, sau chiar cu oportunism.
Adevăr, datorie, responsabilitate, dragoste, ambiţie, criminalitate, criză, educaţie, lăcomie, moralitate, D-zeu, minciună, lider politic… sunt noţiuni comune, pe care credem că le cunoaştem sensul… Oare chiar aşa să fie ? Avem concluzii corecte asupra acestor concepte ? Cu siguranţă mulţi vor răspunde afirmativ. Să vedem dacă le putem ‘’interpreta’’ şi altfel decât am fost ‘’învăţaţi’’.

Acesta rubrica, „concepte”, este destinata acestui deziderat, acela de a reevalua concepte „consacrate”, asupra carora fiecare are altă reprezentare. De aici si discutiile in contradictoriu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Concepte, România şi drobul de sare și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s