Despre trădare si trădatori

Auzim această sintagmă la tot pasul, mai ales acum când vedem cum conducătorii României  mandataţi de poporul Român să conducă ţara în folosul comun, nu fac decât să fure, să mintă, să TRĂDEZE natiunea si raţiunea de a fi pusi acolo sus.
Vedem cum prietenii care până mai ieri aveau aceleaşi năzuinţe, aceleaşi crezuri, deodată se despart, reproşându-şi unul altuia…trădarea prieteniei pe motiv că unul dintre ei…s-a „întors”, crede în altceva.
Vedem cum în urma căsătoriei, după o vreme, cu toate jurămintele de iubire confirmate în ceremonialuri religioase şi certificate legal, cum unul dintre parteneri nu mai respectă înţelegerea şi…trădează.
Ce să înţelegem în urma acestor consatatari ? Că iubim trădarea, dar urăm pe trădători…vorba lui „nenea” Caragiale ? Eu zic că va trebui să înţelegem aceaste situaţii dincolo de aparenţe, fără resentimente sau etichete puse în pripă.
În ceea ce-i priveşte pe politicieni, care au o scuză…acuzatoare că sunt mincinoşi, hoţi şi trădători prin fişa postului, prin vocaţie, totuşi plecând de la prezumţia (forţată în ceea ce-i priveşte) de nevinovăţie, există posibilitatea, cel puţin teoretică, ca la un moment dat să nu se mai regăsească în direcţia pe care o ia partidul, direcţie imprevizibilă, mai ales că doctrinele sunt „fluide”, nu au fost, nu sant şi nu vor fi respectate niciodată. Ele au un caracter…decorativ. Dacă „chiar” aşa stau lucrurile…este de o minimă moralitate să plece din acel partid şi să se ducă acolo unde se simte reprezentat, sau să rămână independent. Această NU este trădare.
La fel se petrec lucrurile între prieteni. Nu rămânem toţi fideli credinţelor de la inceput. Viaţa merge înainte şi evoluţia indivizilor este extrem de personală, sau ar trebui să fie. Atunci când ne schimbăm opţiunile, din vari motive, trebuie să o facem cu hotărâre, nu să minţim, să mimam, sau să ne dăm după cireş. Nu este o ruşine să-ţi schimbi opţiunile, ruşine este să minţi. Nici în acest caz nu putem vorbi de trădare.
În ceea ce priveşte relaţia soţ/soţie, când pot apărea divergente ireconciliabile, sau când unul din parteneri îşi găseşte „altă” iubire…este foarte bine să se despartă, nu să se ascundă, să fie duplicitari. Nici în acest caz nu este vorba de trădare.
Şi totuşi trădare există.
Dacă treci dint-un partid politic în altul după avantaje materiale, dacă-ţi schimbi opţiunile din aceleaşi motive convenabile, dacă într-o relaţie de căsătorie nu poţi fi fidel până la capăt, nu poţi să nu te tot duci în căutarea altor parteneri…cu siguranţă că în toate aceste cazuri este vorba de trădare.
Să vedem cine pe cine trădează în realitate.
Când urmărim doar avantaje, când avem un ego foarte dezvoltat, persoana noastră fiind ce mai importantă, nu relaţia de parteneriat, noi trădăm atât pe ceilalţi, cât şi pe noi înşine. Pe noi înşine în sensul în care ne pierdem respectul, dacă l-am avut vreodată…faţă de noi, de interioritatea noastră, faţă de „musafirul” corpului nostru…Această disoluţie interioara ne poate face extrem de vulnerabili, de inconsistenţi… onoarea, calitatea de om, fiind puse la îndoială…şi pe drept cuvânt.
Noi, cu toţii, am venit pe lume cu o serie de calităţi, explorate şi cunoscute, încurajate şi cultivate, sau rămase nedescoperite sau neexploatate. Trădarea cea mai mare este faţă de acestă menire a noastră, de a ne folosi ‘’talantul’’ primit. Irosirea oportunităţilor primite este cea mai mare trădare de care numai noi suntem răspunzători  in mod individual.
Daca astazi asistam ingroziti la modul cum ne tradam prieteniile, juramintele, mandatul primit ca politician, cum ne mintim unii pe altii si pe noi insine, trebuie sa stim ca este rezultatul acestei decaderi morale prin care savarsim cea mai mare tradare…TRADAREA FATA DE DIVINITATEA din noi si de pretutindeni …aceea prin care avem primit „talantul”, avem posibilitatea de a-l inmulti…spre folosul comun.

 

 

Mesaje: 953

Reclame
Acest articol a fost publicat în Multiversuri spirituale și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s