Confucius si Laurentiu Primo

sublima-libertate_357a3143eabc9eConfucius, Kong Fu Zi pe numele sau asiatic, s-a născut în China acum aprox. 2500 de ani, fiind un filozof, un înţelept al vremurilor sale şi nu numai. El a făcut o constatare de cel mai elementar , dar profund, bun simt. Natura funcţionează având la bază un principiu inexorabil…selecţia naturală. Prin această selecţie manifestările existenţei care se adaptează cel mai bine la mediului aflat în permanentă schimbare, supravieţuiesc. Cele ce nu se adaptează, se înlătură singure din existentă. Prin acest mod este asigurată supravieţuirea. Confucius a extrapolat acest principiu asupra speciei umane, susţinând că societatea omenească evoluează pe acelaşi principiu al selecţiei, numai că de această dată, fiind vorba de indivizi conştienţi, aceştia trebuie să pună în centrul preocupărilor lor…’’valoarea’’, meritul. Astfel unicul criteriu de promovare în societate va fi reprezentat de acest merit, merit ce poate şi trebuie certificat. Pe acest raţionament a lansat pe piaţa sistemelor sociale un sistem…anti-sistem, bazat pe criterii de valoare.

În decursul istoriei societatea omenească în diferitele ei epoci de manifestare a cochetat cu acest principiu denumit…MERITOCRAŢIE, adică puterea meritului. Contrapusă oricărei alte ‘’puteri’’ aleatori. Bineânţeles că ‘’sistemele’’ s-au opus şi impus…Tot ceea ce mintea omenească a propus ca sistem social s-a dovedit şi se dovedeşte că NU poate funcţiona. Sistemele sunt concepute după ‘’chipul şi asemănarea’’ noastră. Avizi de putere, concurenţiali, lacomi de averi tot mai mari, nelimitate, oamenii nu s-au dat înapoi de la nimic ca să-şi poată subjuga semenii, să-şi asigure avantaje doar…personale. Şi asta datorită unui egoism exacerbat, egoism care pe măsură ce societatea s-a mărit şi şi-a dezvoltat capacităţile tehnico-ştiinţifice într-un ritm ce a depăşit cu mult dezvoltarea spirituală, s-a ajuns ca astăzi omenirea să scape aproape total de sub control (dacă la avut vreodată ?!) realitatea. O realitate care ne dovedeşte ‘’iresponsabilitatea’’ crasă cu care ne-am manifestat în  TOATE domenile. Astăzi ne-am pus în situaţia abracadabrantă în care mediul vital este distrus într-un mod tot mai accelerat, antrenând după sine toate celelate nevoi colaterale. Astfel apa, aerul, solul, alimentaţia şi pe cale de consecinţă…SĂNĂTATEA, ne este expusă unor riscuri majore. Toate sistemele , indiferent cum se numesc ele, au falimentat. Războiul poate fi luat oricând în considerare, iar polarizarea lumii într-o pătură subţire de oameni extrem de bogaţi, în contrapondere cu o mulţime uriaşă de oameni ce sărăcesc de la o clipă la alta, nu face decât să confirme acest fapt. Cei mulţi sunt ‘’nevoiţi’’ să muncească din ce în ce mai mult, pentru a câştigă din ce în ce mai puţin.

Dar asupra acestui tablou sumbru al realităţii…voi reveni.

În România zilelor noastre, dl Laurenţiu Primo a relansat acest concept meritocrat  înfiinţând Mişcarea Meritocrată, o mişcare pe care a adaptat-o realităţilor de moment în cartea sa ‘’Meritocraţia şi meritocratismul’’, unde a dezvoltat acest concept în viaţă socio-politico-economic. Mai mult decât atât, a conceput şi o Constituţie Meritocrată. Toate acestea se pot regăsi pe platforma  http://meritocratia.ro/ şi http://www.meritocratia.tv.

Bineânţeles că ‘’sistemul’’actual, construit pe criterii cleptocrate, se opune din răsputeri promovări acestui demers, la care marturisesc cu bucurie, am aderat şi eu.

În celelate articole dedicate acestui subiect, voi dezvolta acest concept.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Meritocraţia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s